Komarica i ovozemaljska odličja

Tačno.net


Predrag Lucić: Nož, žica, Komarica
Datum i vrijeme: 12.1.2012. u 18:19h
By: Predrag Lucić

Uzalud ćete po hrvatskim novinama tražiti vijest da je banjalučki biskup Franjo Komarica iz ruku Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, primio Orden časti sa zlatnim zracima. Iz hrvatskih novina ni od utorka ni od srijede niste mogli doznati da je ovo visoko paradržavno priznanje msgr. Komarici uručeno još u ponedjeljak, u sklopu proslave 20. rođendana Republike Srpske i krsne joj slave Svetoga Stefana, pa tako niste mogli pročitati ni da je preuzvišeni biskup tom prigodom izjavio da je „radostan što su službeni predstavnici Republike Srpske prepoznali nastojanje Banjalučke biskupije u radu za opće dobro svih Hrvata u Republici Srpskoj“, te kako „očekuje da rukovodstvo Republike Srpske još više poradi na povratku prognanih i izbjeglih Hrvata, katolika“ na prostor tog bosansko-hercegovačkog entiteta.

Ali zato ste mogli pročitati izvještaj hrvatske državne novinske agencije u kojem se navodi da je „banjalučki muftija Edhem Čamdžić odbio primiti odličje kojim ga je u povodu Dana Republike Srpske odlikovao entitetski predsjednik Dodik, prosvjedujući na taj način zbog diskriminacije Bošnjaka u Republici Srpskoj“. I mogli ste iz Slobodne Dalmacije, koja je banjalučkoj fešti posvetila najviše prostora, doznati da su u povodu 20. godišnjice proglašenja Karadžićeve tvorevine najvišim odličjem – Ordenom Republike Srpske s lentom – zakićeni predsjednik Srbije Boris Tadić, te neki od Dodikovih prethodnika u predsjedničkoj fotelji: Nikola Poplašen, Mirko Šarović, Dragan Čavić i Rajko Kuzmanović.
Mogli ste se usput i nasladiti ironičnom primjedbom novinarke splitskog lista kako su među „odličnicima“ samo još nedostajali prvi predsjednik RS Radovan Karadžić, trenutačno zauzet odgovaranjem na pitanja o srebreničkom genocidu pred Haškim tribunalom, i kolegica mu Biljana Plavšić, koja je već odgulila svoju kaznu. „Jesu li odlikovani i njih dvoje, najzaslužnijih za današnju proslavu, javnosti još nije priopćeno“, jetko je dometnula kolegica. I javnosti propustila prenijeti ono što joj je iz Banje Luke priopćeno na sav glas: da se među odlikovanim odličnicima našao i biskup Franjo Komarica, o čemu svjedoči i svečarska fotografija s Miloradom Dodikom, s Ordenom časti i sa svim zlatnim zracima. Može biti da se izvjestiteljica poplašila da katoličkoga biskupa stavi u isti tekst i kontekst s odlikovanim četničkim vojvodom Nikolom Poplašenom.
Kao što može biti da su se iste bogohulne faktografije, istog teksta i konteksta, poplašili i svi hrvatski mediji izuzev Nove TV, koja nije prešutjela dodjelu odličja Komarici, i komentatora T-portala Ante Srzića koji se usudio napisati da je ugledni biskup svojim prisustvom na „balu vampira u Banja Luci“ zapravo „udarao u Dodikovu tamburu“.
Može biti da bi objavljivanje te vijesti u svim hrvatskim medijima dovelo do toga da se i na našim internetskim portalima pojavljuju naslovi poput onih u komšiluku: „Biskup Komarica negirao sve protiv čega je bio“, „Komarica i Josipović se narugali katolicima u Republici Srpskoj“, „Biskup Komarica je morao odbiti Orden časti?“… A može biti da bi i predsjednik Ivo Josipović tim putem doznao da je biskup odlikovan, pa bi mu se omaklo da Komarici uputi čestitku. Službenu ili neslužbenu.
Novi list
http://www.tacno.net/Novost.aspx?id=12566

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s