Deseci tisuća djece žrtve pedofila u nizozemskoj crkvi

T portal

KATOLIČKI ZLOSTAVLJAČI

Datum objave:
16.12.2011 12:52

Autor: tportal.hr/Hina

Nekoliko desetaka tisuća maloljetnika bilo je seksualno zlostavljano unutar katoličke crkve u Nizozemskoj od 1945. do 2010, a identificirano je 800 navodnih počinitelja, otkriva izvješće objavljeno u petak

Vezane vijesti

još vijesti na temu

‘Nekoliko desetaka tisuća maloljetnika trpjelo je lakša, teža ili vrlo teška seksualna zlostavljanja između 1945. i 2010, unutar nizozemske katoličke crkve’, navodi u priopćenju povjerenstvo Deetman, nazvano po voditelju Wimu Deetmanu, bivšem ministru i sucu.

‘Na temelju 1.795 dojava, povjerenstvo je pronašlo imena 800 seksualnih zlostavljača koji rade ili su radili u biskupijama’, navodi se i dodaje da je ‘od tih 800 osoba živo najmanje njih 105’.

Nakon nekoliko otkrića u tisku nizozemska biskupska konferencija i vjerski instituti najavili su u ožujku 2010, ‘veliku, vanjsku i neovisnu istragu’ seksualnog zlostavljanja koje su članovi crkve počinili nad djecom.

Nizozemska katolička crkva nije poduzela primjerene mjere iako se za zlostavljanje znalo, a razlozi pasivnosti su ‘tabu’ seksualnosti u društvu 60-ih godina te ‘zatvorena kultura’ katoličke crkve, tvrdi se u konačnom izvješću.

Svećenićki celibat nije ‘ključan’ okidač za napastovanje maloljetnika, no taj čimbenik podrazumijeva ‘određenu opasnost’, zaključuje povjerenstvo koje je ispitalo više od 34.000 Nizozemaca kojima je danas 40 ili više od 40 godina.

Savjetodavno tijelo nizozemske katoličke crkve zagovara odštetu zlostavljanih osoba do svote od najviše 100.000 eura. Katoličku crkvu zadnjih godina potresa niz skandala povezanih s pedofilijom, napose u Austriji, Belgiji, Irskoj, Njemačkoj i Sjedinjenim Državama.

_________________________________________________________

PEDOFILIJA U NIZOZEMSKOJ

Katolička crkva moli oprost: do 100.000 eura svakoj žrtvi

Datum objave:
16.12.2011 17:20

Autor: Drago Pilsel

Biskupska konferencija Nizozemske uputila je danas molbu za oprost žrtvama pedofilije koje su zlostavljali crkveni službenici od 1945. do 2010., i to odmah po objavljivanju izvještaja povjerenstva Deetman koji je počeo s radom u ožujku prošle godine

Vezane vijesti

još vijesti na temu

Povjerenstvo, nazvano po voditelju Eimu Deetmanu, bivšem ministru i sucu, istaknulo je da je vodstvo Katoličke crkve znalo za zlostavljanja, ali je izbjeglo djelovati iz straha od javnog skandala.

Nizozemski su biskupi šokirani podacima koji govore da je između 10 i 20 tisuća žrtava katoličkih zlostavljača, da je prepoznato najmanje 800 njih te da je još živo 105 pedofila kojima će se suditi.

Biskupi izražavaju ‘žaljenje’, ali i ‘sram’ ističući da su intenzivirali razgovore sa žrtvama pedofilije kojima će se platiti adekvatne sume. Prvi koji su na to pristali su redovnici salezijanci koji su odgovorni za 21 slučaj seksualnog zlostavljanja i koji će isplatiti od 5.000 sve do 100.000 eura svakoj žrtvi. One sada imaju između 45 i 78 godina, a zlostavljane su u katoličkim školama toga reda između 1950. i 1970. godine.

Zapravo, cijela afera je i krenula istragom pedofilskih skandala koji su se otkrili u salezijanskoj školi Don Rua u Heerenbergu, biskupija Rotterdam. Mons. Ad van Luyn, koji je tamo predavao, odbio je odgovoriti na pitanje je li znao svojevremeno za zlostavljanja dječaka i djevojčica.