Irinej Dobrijević „dželat Pravoslavlja“

Novinar.de

Bozidar Antonovic, Melburn, 03.12.2011

Иринеј Добријевић на фресци Храма Св. Стефан Архиђакон, Сиднеј (Рут Хил)

U besedi sa oltara posle sluzbe bozije na dan hramovne slave crkve “Sveti kralj Stefan Decanski” protojerej Zvonimir Jovic, poznati knjizevnik srpske dijaspore, je rekao : “ Irinej australijski je dzelat pravoslavllja …” Da li je protojerej Zvonimir preterao nazivajuci srpskog episkopa dzelatom pravoslavlja, ili mozda i nije?

Visedecenijska komunisticka diktatura je ostavila tragicne posledice na srpsko drustvo, ali proslo je vec vise od dvadeset godina od kako su se iz ucionica i kancelarija poskidale Brozove slike. Izrasle su nove, mlade generacije koje nisu morale da kada otvore bukvar vide sliku Josipa, da uče pesme o njemu i slusaju price o tome kako je mali Joze proveo detinjstvo u Zagorju. Iako smo se na trenutak zaneli da je strašni kult licnosti ostao sahranjen u proslosti na svoje zgrazavanje vidimo da mali Joze vaskrsava u liku Mirka Dobrijevica u dalekoj Australiji.

Neminovni pratioci komunistickog sistema su bili mnogobrojni poltroni koji su pisali pesme, clanke, pripovetke, pravili filmove i serije u kojima se velicao lik vodje.

U Australiji je u poltronstvu prema nadleznom mu episkopu sigurno na vodecem mestu bio mladjani djakon Mrdjenovic. Njegove hvalospeve, sto bi se u narodu reklo, ni pas s maslom ne bi mogao da pojede. Tako na primer poslednji biser od pre par nedelja je tvrdnja Mrdjenovića da je govor episkopa Irineja izazvao “salve odusevljenja …” (pazi ti SALVE).

Јануарски ВЕСНИК – лист Аустралијско-новозеландске епархије

Na drugom mestu u ostroj konkurenciji bi verovatno bio relativno mladi pop Vladisla Sipovac “kada je u crkvu usao vladika Iirnej, kao da je usla bozanska svetlost …”. Mlade treba razumeti, treba naci mesto u parohijama, ali ni stara  garda se ne predaje tako lako. Godinu dana pred penziju otac Čedomir Videkanic na duhovnom predavanju povikuje Za ono sto je uradio za srpski narod u Australiji vladika Iirnej je zasluzio Nobelovu nagradu ! (dobro ste procitali, bas Nobelovu nagradu!). A onda u ostroj trci poltrona iz senke kao autsajder izbija ubedljivo, cak ispred do sada nenadmasnog Mrdjenovica, protojerej savrofor Srboljub Miletić.

Da bi odobrovoljio nadleznog episkopa on odlucuje da u novoodslikanu crkvu “Svetog arhidjakona Stefana” u sidnejskom prеdgradju Ruti Hil u svodu crkve, odmah pored dominantne freske Uspenija presvete Bogorodice stavi veliku fresku episkopa Irineja sa jevandjeljem u jednoj ruci, a poveljom novog ustava mitropolije u drugoj.

Pisali su Brozu pesme “To majka vise ne radja”, nazivali ga “najvecim sinom nasih naroda I narodnosti, udeljivali mu cinove marsala i pocasne doktorate, ali otac Srba je i to nadvisio stavljajuci zivog vladiku na svod crkve, sto sigurno jos nije ucinjeno u srpskom pravoslavlju.

“Cega se pametan stidi, time se lud ponosi”, pa je nesrecna freska iz hrama “Svetog arhidjakona Stefana” nasla mesto uz ostalih desetak slika Mirka Dobrijevica u pravoslavnom crkvenom kalendaru mitropolije australijsko novozelandske. Ne slicno, nego isto kao kod Broza, Čaušeskog, Staljina, ovde su slike episkopa Mirka sa decom, svestenicima, narodom, navijacima, politicarima … Fotoalbum umesto kalendara!

Pitamo se sta je sledece, sta jos mogu da izmisle popovi u Australiji i da njihovog vladiku istaknu  kao velicinu episkopa mitropolije! Pretpostavljam da je sledece da se u kalendaru ili ikonama pojavi Spasitelj na Krstu, ali sa likom vladike Irineja, ili Bogomajka koja u krilu drzi malog Mirka Dobrijevica. Jeste bogohulno, ali cilj opravdava sredstva, pa kada je u pitanju dobra parohija sva sredstva su dozvoljena.

Da li je protojerej Zvonimir preterao nazivajuci srpskog episkopa „dzelatom pravoslavlja“, ili mozda i nije?

Bozidar Antonovic, Melburn

Jedna misao o “Irinej Dobrijević „dželat Pravoslavlja“

1. Излагање Владике Иринеја наишло је на салве одобравања и бујицу братских порука и поклича међу неколико хиљада Копта окупљених на Тргу федерације у Мелбурну, посебно на констатацију да ми Срби јако добро разумемо њихово страдање јер и сами и дан данас страдамо на својој Светој земљи, Косову и Метохији.

Sviđa mi se