Biskupski selotejp za Dragu Hedla

Novi List

Trafika Predraga Lucića

Foto: Dragan Matic / Cropix

Autor: Predrag Lucić
Objavljeno: 9. prosinca 2011. u 20:00

U zahtjevu Komisije Hrvatske biskupske konferencije »Iustitia et pax« da se osječkom novinaru oduzme državno odlikovanje može se vidjeti još jedno veliko priznanje čovjeku i novinaru kojega crkveni moćnici, u svojoj moralnoj bijedi i svome moralizatorskom bijesu, mogu samo olajavati

Krenulo Dragi Hedlu, i to tako da mu se svaki dan ima na čemu čestitati. U srijedu na odličju Reda Stjepana Radića za osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje pravde i demokracije te otkrivanje istine, koje mu je uručio predsjednik Republike Ivo Josipović. A već u četvrtak na zahtjevu Komisije Hrvatske biskupske konferencije »Iustitia et pax« da se osječkom novinaru oduzme državno odlikovanje.

Onaj tko zna makar nešto o tome kakav je ljudski i novinarski posao odradio Drago Hedl, otkrivajući istinu o ratnim zločinima nad civilima počinjenim za Glavaševe strahovlade u Osijeku, onaj tko se ne pravi da ne zna kakvim je brutalnim prijetnjama bio izložen zato što je narušio odobravajuću šutnju o teroru osječkoga warlorda nad sugrađanima pogrešne nacionalnosti, u ovom će biskupskom zahtjevu vidjeti još jedno veliko priznanje čovjeku i novinaru kojega crkveni moćnici, u svojoj moralnoj bijedi i svome moralizatorskom bijesu, mogu samo olajavati.

Drago Hedl se, za razliku od hrvatskih biskupa, prema Glavaševim žrtvama ponašao onako kako bi se prema stradalnicima trebali odnositi istinski kršćani. Biskupi su pak svoje kršćansko milosrđe demonstrirali zatvorskim posjetima optuženiku za ratne zločine i potpisivanjem izraza potpore osječkome gospodaru života i smrti, vitezu od selotejpa i sumporne kiseline, te istodobnim potpunim ignoriranjem Glavaševih žrtava i njihova stradanja. Ponašali su se biskupi poput Vladimira Šeksa koji je, u svojstvu predsjednika Hrvatskog sabora, izjavljivao kako je »duboko nesretan i žalostan što je pokrenut postupak protiv Branimira Glavaša«, pa je Božje čudo kako se nisu sjetili da toj svojoj komisiji nadjenu primjereniji naziv – »Iustitia et Šex«.

Hrvatskim je biskupima, za razliku od Hedla, imponiralo što je osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš uspio zbrisati iz Hrvatske i što se iz mostarske Ćelovine sprda sa zemljom od čijega je pravosuđa pobjegao. Kad se Glavašu prohtjelo da bude nositelj izbornih lista HDSSB-a, predsjednik HBK u tome nije vidio nikakav moralni problem. Sjetimo se, msgr. Marin Srakić je na pitanje o Glavaševu izbornom angažmanu – iustitutivno i paxoljubno – izjavio: »Treba vidjeti što kaže zakon i ako on dopušta takvo što, ne vidim razloga zašto bi bilo tko od nas bio protiv toga.«

A zašto su hrvatski biskupi protiv državnoga odličja Dragi Hedlu, iako zakon – na njihovu žalost – dopušta i takvo što? Zašto je Hedl za crkvene velikodostojnike osoba problematičnija i od ratnog zločinca? Zato što se ta osoba, kažu, »često prikazivala žrtvom, a nikada nije dokazano da je bila ugrožena«. Kakav bi dokaz ugroženosti zadovoljio biskupe? Drago Hedl u Dravi, omotan selotejpom i s metkom Glavaševa egzekutora u glavi? Bi li im takav bio podoban za posthumno odličje Reda Stjepana Radića?

Ne, čak ni takav. Jer mu zbog grijeha što je nekoć davno pribilježio činjenicu da je Alojzije Stepinac bio osuđen zbog suradnje s ustaškim ratnim zločincima, hrvatski biskupi stavljaju na teret da je »potirao jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo slobode vjerovanja«. Vjerovanja u Stepinčevu ili u Glavaševu svetost, biskupima svejedno.

http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Trafika-Predraga-Lucica/Biskupski-selotejp-za-Dragu-Hedla

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s