Socijalni nauk Crkve – celibat za žene?

Politika.hr

Žene u Hrvatskoj robinje?!

Subota, 03 Prosinac 2011 10:09

Zaposlene žene sve manje rađaju, no to ne čudi zato što majke primaju čak 30 posto manju plaću od žena bez djece. Žene su često u radnom odnosu koji se može usporediti s ropstvom. A jeste li znali da zemlje u kojima je visoka uključenost žena u rad bilježe rast društvenog proizvoda? (Danas)

Ženska mreža Hrvatske povodom Međunarodnog dana ukidanja ropstva pita buduću vlast želi li da Hrvati u budućnosti budu robovi i robinje.

Robovski rad se vratio, navode u otvorenom pismu. Odbacuju uporne zahtjeve za fleksibilizacijom tržišta rada “zagovornika kapitala i neoliberalnih vizura”, koji to pravdaju tvrdnjom da bi bilo “sve bolje kad bi se radnike i radnice moglo lakše otpuštati, jer bi ih se onda, navodno, moglo i lakše zapošljavati”.

Žene su posebno ugrožena skupina, upozoravaju. Na primjer, više od 90 posto žena koje su se zaposlile tijekom 2010. godine, dobilo je ugovore o radu na određeno vrijeme.

“Njihova je sudbina poznata: nesigurne i nezaštićene, s prosječno nižim plaćama, bez prava na zasnivanje obitelji, bez mogućnosti dobivanja kredita, nerijetko uznemiravane i zlostavljane, bez zakonom zajamčenih radnih prava”, ističu, navodeći kako se takav odnos prema ženama na radnom mjestu odražava na natalitet.

Majčinstvo i nazadovanje na tržištu rada

Naime, prema anketi Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i ženskih sindikalnih grupa, “oko 40 posto ih nema djecu, a one koje ih imaju – samo 1,1 dijete. Hrvatski prosjek za sve žene u fertilnoj dobi je 1,4 djece”.

“Trudnoća za sve veći broj žena znači neproduljivanje ugovora o radu. Zahtijevamo hitno poduzimanje mjera kako bi rad na određeno vrijeme postao izuzetak, kako ga definira Zakon o radu”, navode u Mreži, dodajući da ugovori na određeno ne smiju prelaziti 15 posto od ukupnog broja novozaposlenih radnika kod poslodavca na razini godine.

“Zaposlene majke u privatnom sektoru imaju u prosjeku oko 30 posto niže plaće od žena bez djece. Tekstilne radnice primaju plaće za oko 40 posto niže od hrvatskog prosjeka. ‘Kažnjene’ su i u starosti: žene umirovljene tijekom 2010. godine ostvarile su prosječne mirovine za 21,5 posto niže od prosječne muške!”, navodi Ženska mreža.

Tržišta koja poštuju žene – rastu

Nadalje, procjenjuje se da oko 160.000 radnika radi na crno, a većina njih su žene. Svjetska banka procjenjuje da je siva ekonomija u Hrvatskoj oko 35 posto BDP-a, no to se manifestira i robovski rad – budući da su ti “nepostojeći radnici” često “besprizorno eksploatirani, izloženi mobingu i uznemiravanju”. Zbog tog traže osnaživanje inspekcije rada.

Traže i smanjenje rodnih razlika u plaćama, budući da žene prema službenim statistikama i dalje imaju niže plaće od muškaraca za oko 15 posto, a prema anketi portala MojPosao, za oko 23 posto.

Osim toga, stopa radne aktivnosti žena kontinuirano pada i trenutno iznosi samo 38 posto, a stopa zaposlenosti samo 33 posto. Europski cilj, ističu, bio je do kraja 2010. postizanje stopu radne aktivnosti žena od 60 posto, a Hrvatska tone sve niže, piše u otvorenom pismu u kojem se traži od nove Vlade da se to promijeni, jer “zemlje u kojima je visoka uključenost žena u rad, bilježe rast društvenog proizvoda”. (Danas)

http://www.politika.hr/na-rubu-politike/7335-zene-u-hrvatskoj-robinje

 

2 misli o “Socijalni nauk Crkve – celibat za žene?

  1. To je zato sto se crkveni nauk o zenama jos drzi sv. Pavla koji je imao gomilu bisera dok je naucavao gdje je zeni mjesto i kako se treba ponasati, a ja cu izdvojiti samo jedan:

    “Žene neka na sastancima šute! Njima se ne dopušta
    govoriti, već neka se pokoravaju kako im Zakon propisuje” (1 Kor 14,34)

    Sviđa mi se

  2. A što je sa nama bračnim parovima i ženama koje ne žele djecu iz svojih razloga i uvjerenja? U zemlji u kojoj raste stopa nezaposlenih i pada BDP malo se previše gleda na natalitet i demografski rast. Malo se previše misli na kvantitetu nego na kvalitetu društva. Sa mojeg stajališta mislim da imate pogrešne statistike jer dolazi minimalno dvoje djece na jednu ženu. Okruženi smo siromašnim obiteljima sa mnogo djece zašto? Zato što su zatupljeni srednjovjekovnim kršćankim naukom kontracepcija je njima grijeh . Živimo u 21 stoljeću i protiv svakog je ljudskog bića umanjivanje njegovih životnih prava i mišljenja od strane jedne kriminalne srednjovjekovne organizacije zvane Crkva. Što je sa svima koji nisu katolici koji nemaju djece koji imaju svoj svjetonazor? Zašto se nas tretira kao otpad ili smeće a najgore zločince se uzvisuje među svece? Mene se ne može modelirati prema prema potrebi političkog i vjerskog stajališta. Jednako se pljuje po svakome tko ima svoje mišljenje otkako je HDZ bio na vlasti. A da ne spomijem da su oni ukinuli trajno zaposlenje i stjerali u kut cijele generacije mladih koji danas rade na određeno ili nemaju posla.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s