Vreća bez dna – franjevci, proračun RH – nepresušni izvor

Index.hr

Pročitjte jednu od posljednjih odluka premijerke: 16 milijuna kuna za “interese” Hrvata u BiH

Piše: I. Ćimić
24.11.2011.

Foto: Vlada.hr / Index

ZNATE li koja je bila posljednja velika odluka Ive Sanadera kao premijera hrvatske Vlade? Pa gotovo ista kao i ona odluka koju je pred kraj svog mandata, potpisala premijerka Jadranka Kosor.

> Pogledajte na što se sve troši novac iz državnog proračuna

> Sanader deset dana prije bijega “prebacio” 23,5 milijuna kuna Hrvatima u BiH

Riječ je o transferiranju 16 milijuna kuna iz državnog proračuna za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata u Bosni i Hercegovini. U odluci Vlade, koja ima potpis Kosor s datumom od 27. listopada stoji kako su to projekti od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Prihvaćeno je točno 373 zahtjeva, a najviše je, kao i uvijek, dobila Katolička crkva.

No,  koji su to projekti od značenja? Primjerice za kulturu je otišlo 8,3 milijuna kuna a od tog iznosa samo franjevci za obnovu svojih nekretnina su dobili više od 1,1 milijuna kuna, a  malo manje od 2,5 milijuna kuna dobila je Katolička Crkva. Za znanost i obrazovanje otišlo je 6,3 milijuna kuna od čega su najveći pojedinačni iznos dobili Franjevačka klasična gimnazija te Općina Orašje. Za zdravstvo je izdvojeno 1,3 milijuna kuna.

Ako novac nije otišao za obnovu crkvenih nekretnina poput obnove katedrale u Sarajevu (140 tisuća kuna) ili kapelica u susjednoj zemlji išao je u većini slučajeva za folklor odnosno za nabavku nošnji. No postoji nekoliko vrlo zanimljivih projekta.

Bošković ima ulicu i rodnu kuću u Dubrovniku


(Foto: “Rodna kuća” R. Boškovišća; naime, u BiH tvrde da je Ruđer Bošković rođen u Orahovom dolu, a jedino im vjeruje Kosor)

Tako je za obnovu rodne kuće Ruđera Boškovića u Ravnom Jadranka Kosor dala 50 tisuća kuna. Ništa tu ne bi bilo čudno da se Bošković nije rodio u Dubrovniku, gdje se nalazi rodna kuća, a ulica gdje je rođen nosi njegovo ime. U povijesnim knjigama zapisano je kako je u Orahovom dolu, današnja Općina Ravno rođen njegov otac, no Ruđer nikada nije živio ondje. I ovaj slučaj zapravo otvara pitanje po kojim se zapravo kriterijima dijelio novac iz hrvatskog proračuna.

Primjerice tako stavka “zamjena dotrajalih odvoda” u Osnovnoj školi Ilići, Mostar stoji 70 tisuća kuna, a adaptacija kuhinje škole u Kruševu 70 tisuća kuna, škola u Stolcu sanirala bi “mokre čepove” za 30 tisuća kuna, a u Bili zahode za isti iznos. Udruga Kraljica Katarina dobila je 20 tisuća kuna kako bi – registrirala prognanike, a udruga Sarajevo dobit će dvostruko veći iznos za kako bi registrirali – Hrvate.

Franjevcima najviše milijuna

Iz Vladine odluke razvidno je kako je  Kosor nastavila darivati Teniski Klub iz Mostara kojemu je predsjednik Martin Raguž, poznati hercegovački HDZ-ovac. Upravo oko ove donacije Ragužu svojevremeno je bila podignuta velika prašina. U vrijeme Sanadera dobivao je 100 tisuća kuna, a sada je od Kosor dobio 40 tisuća kuna i to za “pokrivanje igrališta dodatnim sadržajima”.

Istraga oko donacija?

Mediji u BiH već godinama pišu o tome da je dio udruga fiktivno osnovan kako bi izvlačile novac iz Hrvatske.  No, nekih konkretnijih istraga oko donacija, koliko nam je poznato, nije bilo.

Valja naglasiti kako je Sanader kudikamo bio izdašniji od Kosor pa je odlučio dati 13 milijuna kuna na kulturne programe Hrvata iz BiH, osam milijuna i 690 tisuća na znanstvene projekte te milijun i 850 tisuća na zdravstvo.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kosor-bas-kao-i-sanader-medju-zadnjim-odlukama-potpisala-onu-o-slanju-milijuna-za-bih-/584696.aspx

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s