Katolička crkva u SAD tvrdi da su u opasnosti vjerske slobode

VOA   News

Iz Amerike

19. studeni, 2011.

Sve veći broj katolika optužuje biskupe da koriste politiku kako bi građanima nametnuli nepopularne crkvene zabrane

Jerome Socolovsky | Baltimore

Katolička crkva u Sjedinjenim Državama tvrdi da su u Americi ugrožene vjerske slobode. Prema vrhu Katoličke crkve, krizna su žarišta zdravstveni sustav i lokalna vlast koja je – u nizu saveznih država – dopustila sklapanje istospolnog braka. U Baltimoru se održava sastanak Biskupske konferencije Sjedinjenih Država.

Bez obzira na molitve, crkvu sve više muče prilično svjetovni problemi. O tome je nakon sastanka američke Biskupske konferencije govorio biskup William Lori: “Već izvjesno vrijeme, svjedoci smo zabrinjavajućeg trenda – sve manjih vjerskih sloboda u našoj zemlji.”

William Lori je na čelu odbora Biskupske konferencije za slobodu vjere. Ovo je tijelo osnovano nakon što je savezna vlada prestala davati državni novac nekim katoličkim humanitarnim organizacijama – zbog toga što katolička crkva zabranjuje kontracepciju.

Biskup Lori smatra da je ta odluka Washingtona dio šireg napora da se ograniče prava vjernika: “U zemlji i na pravnoj sceni očita je agresivna svjetovnost koja želi ograničiti ili marginalizirati prava vjernika i njihovih organizacija.”

Katolički biskupi također smatraju da je vjera ugrožena i time što je u barem u šest američkih saveznih država legaliziran istospolni brak. Sada katolička crkva lobira kako bi spriječila dijeljenje besplatnih sredstava kontracepcije u okviru reforme zdravstva koja je izglasana prije dvije godine.

Međutim, kritičari – od kojih je dosta i katolika – tvrde da su biskupi zapravo problem. Navode primjer iz Arizone, gdje je iz crkve izbačena jedna časna sestra koja je omogućila pobačaj jednoj ženi s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Liječnici tvrde da bi u suprotnom vjerojatno i majka i dijete bili mrtvi.

Reakciju vrha crkve komentira Jon O’Brien iz organizacije Katolici za slobodu izbora: “Po ovakvim mjerama vi vidite da su biskupi naprosto poludjeli. Zaista zabrinjava činjenici što oni misle da mogu diktirati što će se događati u našim bolnicama i u našem zdravstvu.”

Jon O’Brien je nedavno u Kongresu Sjedinjenih Država izjavio da oko 98 posto Amerikanki katoličke vjere ne poštuje crkvenu zabranu protiv kontracepcije. Biskupska se konferencija ne slaže s ovom procjenom.

No, na ulicama u Baltimoreu, dosta je žena katoličke vjere koje se ne slažu s biskupima kada je u pitanju kontrola rađanja. Jennie Marshiano kaže: “Kada bi žene mogle biti svećenici, ovo ne bi bilo uopće neko legitimno pitanje, ne bi o tome uopće niti razgovarali.”

No, u Biskupskoj konferenciji sjede samo muškarci – koje sve veći broj katolika optužuje da koriste politiku kako bi građanima nametnuli nepupularne crkvene zabrane.