Upitno je pitanje “svetosti” po kriterijima Katoličke crkve

Index.hr

Svetac prevario Talijane: Otac Piod koristio ugljičnu kiselinu da bi imao “Kristove rane”?

Piše: I.Kri.
16.11.2011.

Foto: AFP

TALIJANSKI svetac, otac Pio, prema navodima u knjizi povjesničara Sergia Luzzatta koristio je ugljičnu kiselinu kako bi izazvao krvarenje na rukama za koje je rekao da su “replike” rana Isusa Krista.

Pio je umro u 81. godini 1968. godine, a tijekom života je nosio rukavice zato što su mu ruke konstantno krvarile, a Katolička crkva je te rane opisala kao stigme. Nakon što ga je 2002. godine kanonizirao papa Ivan Pavao II., Pio je postao najobožavanijim talijanskim svecem. No knjiga talijanskog povjesničara bacila je sjenu na tvrdnje da je Pio imao iste rane kao što ih je imao i Isus Krist tijekom raspeća.

Luzzato je pronašao pismo od Piovog ljekarnika koji mu je nabavljao ugljičnu kiselinu. Povjesničar tvrdi kako je korozivna kiselina bila uzrok krvarenja ruku sveca. Mnogi smatraju kako je Vatikan Pia, pravim imenom Francesco Forgione, proglasio svetim samo zbog pritiska javnosti, piše Telegraph.