Korumpirani biskupi

Slobodna Dalmacija

09.11.2011. | 18:44

CRKVA TRAŽI I ZEMUNIK Maštruko: Biskupi su pristali na korupciju

Spremni smo uzeti objekte u Kumrovcu kao naknadu za oduzetu imovinu, isto kao i bilo koje druge objekte koje je država prodavala preko javnog natječaja, a nitko se na njih nije javio. No, sve je to još daleko od realizacije. Hoćemo li, kada i pod kojim uvjetima dobiti tu imovinu, sve to još treba konkretizirati, a predstoji obaviti i procjenu vrijednosti.

Kumrovec / Foto: Elvir Tabaković / CROPIX

Tako je najnovije vijesti o Vladinu “brzinskom“ ustupanju kumrovačkoga kompleksa Titova spomen-doma i bivše Političke škole CK SKJ Katoličkoj crkvi prokomentirao velečasni Mijo Gabrić, dekan zbora prebendara Prvostolne crkve zagrebačke, koja pregovara s državom o povratu imovine.

Dok je posljednjih godina ta tema često bila kamen spoticanja u odnosima države i Crkve, čini se da je premijerka Jadranka Kosor, osobito nakon nategnutih odnosa zbog slučaja Dajla, odlučila ubrzati cijelu stvar i Crkvu koliko-toliko obeštetiti u “fotofinišu“ svoje vlasti.

Dokaz tomu je to što su ona i kardinal Josip Bozanić osnovali posebnu komisiju za provedbu ugovora sa Svetom Stolicom.

Vraćeno 30 posto imovine

Procjene govore da je u 13 godina od potpisivanja ugovora s Vatikanom država Crkvi vratila oko 30 posto ugovorenih obveza. Prema Ugovoru o gospodarskim pitanjima, za svu imovinu oduzetu u vrijeme komunističke vladavine koju ne može vratiti Crkvi, država mora naći odgovarajuće zamjenske objekte ili isplatiti novčanu naknadu.

Kompleks Titove škole očito se našao kao takav objekt, a velečasni Gabrić odbija tvrdnje da cijeli “posao“ ima veze s izborima:

− Postupak povrata imovine trebalo je riješiti još prije sedam godina. Sada bismo bili zadovoljni da se to riješi što prije. Svakako, želimo sudjelovati u spašavanju hrvatskoga gospodarstva – kaže vlč. Gabrić, ne želeći otkriti što Crkva namjerava učiniti s objektima u Kumrovcu.

− Domaće ljude nitko ništa ne pita. Već 20 godina ti objekti propadaju, nezamislivo je da u 21. stoljeću nikoga nije briga za ovaj kompleks. Nemam ništa protiv Crkve, ali ne želim biti žrtva novih ideoloških borbi – kaže Dragutin Ulama, načelnik općine Kumrovec.

Čelništvo Titova rodnog mjesta ne zna ništa o primopredaji i dogovorima oko toga kompleksa, kojemu je vlasnik država, ali načelnik kaže da je znakovito što su se na javnim natječajima cijene tih objekata “dizale u nebo“.

− Naravno da se nitko nije javio jer se za svaki od tih dvaju objekata tražilo po 20 milijuna kuna. Čini mi se da je sve to bilo usmjereno prema ovakvom rješenju – ocjenjuje Ulama.

Nekadašnja politička škola u potpuno je derutnom stanju. U Spomen-domu, koji obuhvaća 90.000 četvornih metara, do 2003. bili su smješteni vukovarski prognanici. Nakon njihova odlaska Račanova je vlast sklopila ugovor s Hrvatskom udrugom poslodavaca o otvaranju poslovne škole, ali od toga nije bilo ništa.

− Spomen-dom i danas održava 20-ak ljudi, koji zapravo ne rade ništa, a na njih godišnje odlazi 2,2 milijuna kuna. Nekoć je u tim objektima radilo 250 ljudi. Onaj tko preuzme zgrade treba ovaj kompleks usmjeriti prema gospodarstvu i turizmu – poručuje načelnik Ulama.

MARIJANA CVRTILA

Maštruko: Biskupi pristali na korupciju

Predizborni susret crkvenih velikodostojnika, predvođenih kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, kojemu je izgleda najvažnija tema bio konačni povrat crkvene imovine otete u nacionalizaciji nakon 1945., primljen je u krugovima kritičara crkvene politike u Hrvatskoj s nevjericom i razočaranjem.

Nad ovim najnovijim povlađivanjem Katoličkoj crkvi neposredno uoči izbora prvi je zgražanje izrazio dr. Ivica Maštruko, bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu, smatrajući da se Kosor i HDZ otvoreno dodvoravaju hijerarhiji Katoličke crkve, odnosno Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

− Riječ je o klasičnoj političkoj korupciji! HBK usred predizborne kampanje pristaje na koruptivnu političku ponudu materijalne naravi, i to u vremenima opće gospodarske krize, kako države, tako i gospodarskih subjekata i cijelog naroda – drži Maštruko, upozoravajući na to da bi mjesec dana prije izbora Vlada trebala djelovati samo u tehničkom smislu, a ne donositi odluke koje će državu, dakle građane, enormno koštati. Dr. don Ivan Grubišić, čelnik Saveza za etičku i moralnu Hrvatsku, navodi da ovakvim postupcima Crkva u Hrvatskoj sebi zabija autogolove.

− Toliko sam o Crkvi govorio i pisao želeći joj dobro, ali nemoguće je pravdati ovakve poteze. Crkva nije slika ponašanja Katoličke crkve u svijetu, ova naša želi se vratiti u srednji vijek, postaviti se iznad države. Kao institucija koja bi se trebala baviti pitanjima morala i duhovnosti, ona se iznova i iznova bavi materijalnim stvarima. Reflektirao bih se na biblijsku priču: kad se ujedine “glavari svećenički i starješine narodne”, pravednik mora završiti na križu – slikovito će don Ivan.

D. ŠARAC

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/154580/Default.aspx

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s