Da li biskupi znaju što poručuju?

T portal

ANALIZA PORUKA BISKUPA

‘Crkva se nije jasno izjasnila o zločinima svećenika u Drugom svjetskom ratu’

Datum objave:
10.11.2011 13:02

Autor: Mladen Obrenović/HTV

Dan nakon biskupske poruke o potrebi izlaska na parlamentarne izbore te ‘odgovornom pristupu’ referendumu o pristupanju Europskoj uniji, komentari dijela analitičara suglasni su. Žarko Puhovski smatra da ‘hrvatski biskupi ne razumiju političke procese’, a Darko Pavičić ukazuje kako je poruka ‘uopćena i načelna’, a zapravo – ne govori ništa

‘Poruka HBK-a je, nasuprot svim interpretacijama koje se pojavljuju, jasan dokaz da hrvatski biskupi naprosto ne razumiju političke procese, da se ne snalaze u tome što se u tim procesima događa i da pokušavaju na neki čudan način pomiriti različite stavove i koncepcije’, smatra politički analitičar Žarko Puhovski.

Po njemu, biskupi svojom porukom ‘čine i sada ono što u osnovi uvijek čine – pokušavaju švercati političke stavove u formi prividno jasnog moralnog stava o životu u zajednici‘.

Na sličnom tragu, u gostovanju u HTV-ovom Dnevniku 3, razmišljao je i novinar Večernjeg lista Darko Pavičić koji je u poruci biskupa čuo ‘nešto vrlo uopćeno i načelno’.

‘Čuli smo pozivanje na kršćanske vrednote, na glasanje po svojoj savjesti što, zapravo, ne govori ništa, jer ako se igdje vidi da nema kršćanskih vrednota, nema ih na hrvatskoj političkoj sceni‘, rekao je Pavičić.

Na dvojbe o tome jesu li se biskupi svrstali uz HDZ, Pavičić daje znakovit odgovor kako su ‘biskupi u svojoj duši HDZ-ovci i to mnogo veći HDZ-ovci od nekih sadašnjih HDZ-ovaca koji su u samoj stranci’, navodeći kako pritom ‘ne misli ništa loše’.

‘U poruci se može prepoznati da su možda bliže HDZ-u nego nekom drugom, ali su se jako čuvali i pazili da se to ne vidi. U ovako lošem trenutku za sam HDZ kada se na političkoj, istražnoj i sudskoj sceni vidi što se događalo i što se događa, bilo bi ludo da se jedna institucija poput Crkve svrsta uz HDZ‘, ukazao je Pavičić.

Podsjetio je doduše na ‘simpatiziranje jednog od dva kandidata na predsjedničkim izborima’, no i ustvrdio kako ‘takvog izravnog svrstavanja sada nije bilo’.

Nezaobilazan je bio i komentar dijela biskupske poruke u kojem vrh Crkve ukazuje na potrebu ‘suočavanja sa svim zločinima totalitarizama’, uz jasnu poruku kako su ‘do sada poduzete mjere da se jasno prokažu i sankcioniraju zločini fašizma i nacizma’ i upozorenje da se ‘to nije dogodilo sa zločinima komunističkoga režima’.

‘Glavaš ne bi trebao biti nositelj lista’

Iako je svojedobno u zatvorskoj bolnici posjećivao Branimira Glavaša, pokušavajući ga odgovoriti od štrajka glađu, nadbiskup Marin Srakić je, na upit o tome može li upravo jedan osuđenik za ratni zločin biti nositelj lista HDSSB-a, odgovorio kako ‘ne može krojiti hoće li netko biti nositelj ili ne’.
‘Formulacija koju su iznijeli biskupi mora se čitati tako da u njoj piše kako Branimir Glavaš ne bi trebao biti nositelj lista. Ne vjerujem da je to stav većine svećenika, odnosno većine biskupa’, smatra Žarko Puhovski ponavljajući i kako su i pri tome vidljivi ‘nespretnost i nerazumijevanje kako funkcionira političko polje’.

‘Ne smije se zaboraviti činjenica da je, kad se govori o osudama tih zločina, Katolička crkva u Hrvatskoj među rijetkima u Europi koja se nije jasno izjasnila o udjelu svojih vjernika i svećenika u zločinima iz Drugog svjetskog rata’, smatra Žarko Puhovski.

‘To jest neka vrst samokritike, ako ćemo doslovce slušati ono što su rekli, iako ne vjerujem da su to baš mislili. Oni nisu baš spretni u tim formulacijama, pa im je ispalo nešto što baš nisu htjeli reći’, dodao je.

Zanimljivo je i razmišljanje Darka Pavičića o mogućim promjenama ugovora s Vatikanom ako Kukuriku koalicija dođe na vlast. Smatra da bi revizija konkordata bila ‘izraz političkog sljepila, odnosno ludila koje bi vodilo političkom samoubojstvu’.

‘Crkva je, a to se pokazalo i kad je na vlasti od 2000. do 2003. bila koalicija šest stranaka, mnogo lakše surađivala i dobivala više nego što je dobivala od HDZ-a. Od HDZ-a je dobivala lijepe riječi i obećanja, a mnogo se toga nije ostvarilo’, zaključio je Pavičić.

http://izbori2011.tportal.hr/sve-vijesti/158812/Crkva-se-nije-jasno-izjasnila-o-zlocinima-svecenika-u-Drugom-svjetskom-ratu.html

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s