Nisu li upitni Ugovori Sveta Stolica-RH te sve što je temeljem istih do danas zaključeno s Katoličkom crkvom?

Večernji.hr

09.11.2011 / 12:30

Odšteta nema konkretnih dogovora o imovini

DORH: Crkva može dobiti samo objekt koji će koristiti

Vlada nakon raspisivanja izbora više nema pravo donositi ugovore jer je sad samo tehnička vlada.

Kardinal Bozanić na sastanku u Vladi pokazao je priličnu razinu razumijevanja za pravna stajališta Državnog odvjetništva

Piše: Ivanka Toma

Vlada Jadranke Kosor ne može Katoličkoj crkvi vratiti nijedan objekt, ne može joj nijedan objekt dati u zamjenu, niti je na bilo koji drugi način obeštetiti za imovinu koja joj je oduzeta za vrijeme komunističke vladavine. Kada bi aktualna Vlada potpisala bilo kakav ugovor s Katoličkom crkvom radi obeštećenja, sklopila bi ništavan pravni posao i on bi se kasnije na sudu morao pobiti!

Reducirane ovlasti

Stoga nijedan dogovor koji je eventualno postignut u ponedjeljak u Vladi na sastanku premijerke Kosor i članova njezine Vlade s predsjednikom Biskupske komisije HBK i zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem, te članovima Biskupske komisije na temu naknade za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, ne može biti provediv. Stvar je u tome što je Vlada od trenutka kada se Sabor raspustio, a predsjednik Ivo Josipović raspisao izbore, samo tehnička i ima reducirane ovlasti. Zakon o postupku primopredaje vlasti u članku 5. izričito propisuje da se J. Kosor ne smije upuštati u sklapanje bilo kakvog financijski zahtjevnijeg posla.

“Od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednosti, osim ako bi nezaključivanje ugovora prouzročilo znatnu materijalnu štetu”, kaže zakon. Iznimka kada tehnička Vlada smije zaključiti financijski zahtjevniji ugovor još je samo situacija u kojoj je zaključivanje ugovora nužno zbog ispunjenja međunarodnih obveza Hrvatske, ali za poslove za koje se pretpostavlja da će biti okončani do stupanja na dužnost nove vlade, nakon provedenih parlamentarnih izbora.

“Ugovor zaključen suprotno tome je ništavan”, izričit je zakon.

U šturom priopćenju koje je o sastanku objavljeno na stranicama Vlade navodi se da su razmotreni zahtjevi pravnih osoba Katoličke crkve podneseni sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme komunističke vladavine.

“Usuglašen je i model primjerene naknade za imovinu oduzetu pravnim osobama Katoličke crkve, i to za dio dobara koja se ne mogu vratiti Katoličkoj crkvi u naravi”, stoji u priopćenju Vlade RH.

Premijerka Kosor je dan nakon sastanka ponovila da konkretne odluke nisu donesene nego da se “razgovaralo o definiranju modela pravične naknade”.

– Pretpostavljam da nikome u Hrvatskoj to ne smeta, iako sam, doduše, čula neke komentare Zorana Milanovića, ali su oni očekivani s obzirom na to da smo ga jedva nagovorili svi skupa u Hrvatskoj da dođe pozdraviti Svetog Oca. Stajalište Vlade vrlo je jasno – treba raditi na povratku imovine onima kojima je nepravedno oduzeta i to je bila tema – navela je premijerka. No, od sudionika sastanka saznajemo da je i dalje neusuglašeno pitanje zamjenskih objekata, a da se Državno odvjetništvo koje zastupa državu u imovinskim predmetima izričito usprotivilo donošenju načelnih stavova, ističući kako svaki slučaj treba rješavati zasebno, i to tako da se Crkvu obešteti po istim kriterijima kao i “obične” građane.

Sastanak bez zaključka

Upitno je kako Katoličkoj crkvi nadoknaditi imovinu u slučaju objekata koji se više ne mogu vratiti jer su na njima stečena prava trećih osoba. Po ugovoru sa Svetom Stolicom, spominje se da Crkva može dobiti prikladan zamjenski objekt. No, Hrvatska biskupska konferencija smatra da ima pravo na drugu zgradu, dok Državno odvjetništvo ugovor sa Svetom Stolicom tumači tako da zamjenski objekt mora biti stvar dogovora, a da nije isključivo pravo Crkve. Stav je Državnog odvjetništva, izrečen i na sastanku u Vladi, da Crkva ne može na ime obeštećenja dobiti objekt koji će sutra prodati, nego onaj koji joj je potreban i koji će koristiti.

Sudionici sastanka s kojima smo razgovarali prenijeli su nam da je kardinal Bozanić pokazivao priličnu razinu razumijevanja za pravna stajališta Državnog odvjetništva. Dodali su, međutim, da na sastanku nisu usvojeni nikakvi konkretni zaključci.

Milanović: Obveze prema Crkvi treba ispuniti

Činjenica je da postoje obveze prema Katoličkoj crkvi i da ih treba ispuniti – rekao je u utorak predsjednik SDP-a Zoran Milanović odgovarajući na novinarska pitanja o sastanku predstavnika Vlade s Biskupskom komisijom HBK na temu povrata crkvene imovine. Milanović se, međutim, suzdržao od ocjene trenutka u kojem je sastanak priređen, odnosno što se uoči samih izbora Kosor sastaje s čelnicima crkvene organizacije i obećava im imovinu.

U GONG-u su pak izravniji u ocjeni ponašanja vlade. – Smatramo da nije u skladu s demokratskim standardima da tehnička vlada donosi takve odluke koje imaju značajne financijske posljedice za proračun. A upravo bi takva bila bilo koja odluka koja bi se odnosila na povrat imovine oduzete za vrijeme komunističke vladavine – kaže pravna savjetnica u GONG-u Vanja Škorić.