Minuli rad po zasluzi Katoličke crkve u hrvata – naknada u “presvetim nekretninama”

H-alter.org

Skromna Crkva u Hrvata

09.11.2011.

Da je Crkva u Hrvata širila Isusov nauk, kršćanski moral i obrazovanje, kao što je širila svoje nekretninsko carstvo, gdje bi nam, braćo i sestre, bio kraj?

Da je Crkva u Hrvata širila Isusov nauk, kršćanski moral i obrazovanje, kao što je širila svoje nekretninsko carstvo, gdje bi nam, braćo i sestre, bio kraj? Evo djelića liste njihovih nekretninskih zahtjeva prema državi.

Nakon što se predsjednica tehničke Vlade RH Jadranka Kosor sastala s predstavnicima Crkve kako bi dogovorila povrat njihove imovine, iako više nema ovlasti pregovarati o financijskim pitanjima, logično je pitanje – što to Crkva još želi?

Popis je impresivan i svjedoči da ako Bog i nije svuda oko nas, crkvene nekretnine jesu.

Katolička crkva traži povrat bolnice u Vinogradskoj, zgrade Muzeja grada Zagreba i galerije Klovićevi dvori, Građevinski fakultet na Svetom duhu i Učiteljsku akademiju u Savskoj, devet vrtića i škola i skoro tisuću stanova samo u Zagrebu. Traži dvije trećine Nacionalnog parka Mljet, a prema nekim procjenama, smatraju se vlasnicima 10 posto svih poljoprivrednih površina u zemlji.

Ovdje se samo radi o dijelu zahtjeva koje je objavio Jutarnji list, a koji se nastavlja. Tako bi Crkvi, kada bi joj se vratilo sve što joj je oduzeto za vrijeme komunizma, Zagreb morao isporučiti i 24 škole i vrtića, četiri kazališta, pet muzeja, dva centra za kulturu i osam kina. Crkva, osim toga, očekuje i obeštećenje za većinu zemljišta na kojem je izgrađen Novi Zagreb.

Hrvatska se za vrijeme Franje Tuđmana obvezala Vatikanu da će vratiti svu imovinu koju bude mogla, a za ostalo će platiti u novcu ili zamjenskim nekretninama. Dobro upućeni pojedinci ove ugovore smatraju štetnim dogovorom dvojice ljudi, Tuđmana i zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića, što je učinjeno narodu iza leđa, odnosno bez ikakve javne rasprave.

http://www.h-alter.org/vijesti/politika/skromna-crkva-u-hrvata

_______________________________________________________________

Limun.hr

Traže povrat Vinogradske bolnice, 1000 stanova u Zagrebu i Mljeta

9.11.2011 13:43:00 | Autor/Izvor: S. P./Jutarnji list/PressCut

Katolička Crkva traži povrat bolnice u Vinogradskoj, zgrade Muzeja grada Zagreba i galerije Klovićevi dvori, Građevinski fakultet na Svetom duhu i Učiteljsku akademiju u Savskoj, devet vrtića i škola i skoro tisuću stanova samo u Zagrebu. Traže dvije trećine Nacionalnog parka Mljet, a prema nekim procjenama polažu prava na čak 10 posto svih poljoprivrednih površina u zemlji.

Po sporazumu s Vatikanom potpisanom 1998. Hrvatska se obavezala da će Crkvi u razumnom roku vratiti svu imovinu koju je moguće vratiti, a za ostalo je obeštetiti ili zamjenskim nekretninama ili u novcu. Po tom sporazumu u roku od 6 mjeseci trebao je biti napravljen popis imovine koja će biti vraćena, s naznakom roka povratka. To nije napravljeno, pa je Vlada Jadranke Kosor u zadnjih mjesec dana odlučila ubrzati ono što nisu stigli u dva i pol mandata. Kako se vlada nije pridržavala međunarodnog ugovora s Vatikanom, Crkvi se vraćala imovina ovisno o raspoloženju lokalnih i gradskih vlasti, ili u stotinama sudskih procesa. Najviše je vraćeno u Dalmaciji. U Šibeniku gotovo sve. Najviše nevraćene imovine je u Zagrebu.

Crkva traži zgrade, stanove i poslovne prostore u Ilici, Zvonimirovoj, na Trgu kralja Petra Krešimira i na Ribnjaku, Klaićevoj i Vinkovićevoj, Degenovoj, Vojnovićevoj, Vodnikovoj, Škrlčevoj, Kurelčevoj, Teslinoj, Opatičkoj, Habdelićevoj, Kamenitoj… Crkvi su predani ili su u postupku predaje zgrada u kojoj je bio klub Lapidarij, zgrada Kazališta Komedija te zgrade Kinoteke i Tribine grada Zagreba. Kad bi im se vratila sva imovina oduzeta u komunizmu. Zagreb bi izgubio 24 škole i vrtića, četiri kazališta, pet muzeja, dva centra za kulturu i osam kina. Uz sve to, Crkva očekuje obeštećenje i za oduzeto zemljište: njoj je pripadala većina zemljišta na kojoj je izgrađen Novi Zagreb.

http://www.limun.hr/main.aspx?id=758939&Page=1

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s