Ksaver i HDZ d.o.o.

Novi list

Komenatr Nevena Šantića

Foto: D. LOVROVIĆ

Autor: Neven Šantić
Objavljeno: 9. studenog 2011. u 12:11

Problem je što su se »trgovačka društva« Ksaver i HDZ d.o.o. odlučila na (polu)javnu predstavu, u dva čina, kojoj je samo kao paravan poslužio navodni strah Crkve da preduhitri promjenu na vlasti i ostvari svoja dugo priželjkivana prava i »prava«

N ajprije o onome što nije sporno u sastajanju Vlade i Hrvatske biskupske konferencije (HBK) kako bi se našlo rješenje za povrat imovine oduzete Crkvi. Kada je već potpisan, sporazum o povratu imovine ne možemo ignorirati. Možemo sada nadugo i naširoko raspravljati o »religijskom nadahnuću« Katoličke crkve koji joj, eto, priječi da se odrekne, makar i u korist svojih vjernika kojima je srozan i osobni i društveni standard, bilo čega što je ikada posjedovala. Možemo isto tako raspravljati i o neviđenoj galantnosti hrvatskih vlasti, koje su svojedobno, preko leđa svojih građana – poreznih obveznika, pristale na takav sporazum s Vatikanom gdje je povrat nekretnina samo vrh ledene sante pogodnosti koje uživa Katolička crkva, odnosno njeno svećenstvo u cjelini. S pravne točke gledišta dakle »pacta sunt servanda«. Ugovori se trebaju poštovati. Kakvi god bili.

N ije problem čak ni u tome što je nakon raspisivanja izbora riječ o svojevrsnoj tehničkoj Vladi koja bi se, shodno običajima, trebala suzdržati od bilo kakvih obaveza, pogotovo onih s financijskom težinom. Kako su u proračunima već predviđena sredstva i za ovu vrstu »transakcija« s imovinom, a teško da buduća vlada, sve kad bi je sačinjavala koalicija »povampirenih komunista« i »Đakićevih Srba«, može nešto učiniti na raskidu sporazuma, tu smo gdje smo.

Problem je što su se »trgovačka društva« Ksaver i HDZ d.o.o. odlučila na (polu)javnu predstavu, u dva čina, kojoj je samo kao paravan poslužio navodni strah Crkve da preduhitri promjenu na vlasti i ostvari svoja dugo priželjkivana prava i »prava«. Šturo priopćenje Vlade i HBK, u kojem nema nikakvih podrobnosti o onome o čemu se pričalo niti o konkretizaciji dogovora, upravo je sračunato obavilo maglom dva sastanka a da istovremeno pošalje jasnu poruku: HBK i HDZ se i dalje vole, ali se time ne žele javno hvaliti.

T rebalo je dakle naći efektnog načina, jačeg od izoliranih nedjeljnih propovjedi i poruke vjernicima za koga ne treba glasati, da HBK pred izbore ipak poruči na čiju se stranu svrstao, a da to zbog kompromitacije HDZ-a ne bude previše očito. Josip Bozanić svakako je želio izbjeći novo izjašnjavanje o »grijehu struktura«, koje se sada na različite načine pakira u manje doze uopćene crkvene pokude političkim grešnicima, jer bi to ovoga puta značilo definitivni pokop HDZ-a. Izabrana je stoga strategija posredne podrške koja, nema sumnje, svjedoči o vezi koja očito nema cijenu.

Malo je onih koji očekuju da će ovaj potez bitno pomoći dizanju rejtinga HDZ-a. Da broj stvarnih vjernika u Hrvatskoj odgovara podacima iz popisa stanovništva i da HBK ima utjecaj u narodu kakav si pridaje, svi izbori bi bili u startu riješeni. Zato je međutim HBK ovim činom najviše naudio sam sebi. Jedno je sasvim legitimno, čak i od Crkve, politički navijati za nekoga, a nešto sasvim drugo zbog navijačke strasti odbijati suočiti se sa stvarnošću držeći neupitno leđa onima kojima bi, i zbog kršćanske grešnosti, valjalo propisati barem pokoru. Iskrenim vjernicima mora da je jako mučno.

http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Komentar-Nevena-Santica/Ksaver-i-HDZ-d.o.o

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s