“Istina” strahuje od crvenih, agnostika, nevjernika, neznabožaca?

Jutarnji.hr

SKANDAL NA MISI

Podravski svećenik: Nemojte slučajno dati glas crvenima, nevjernicima, bezbošcima i agnosticima!

Alojzije Petrović u Gotalovu nakon svete mise

Podravski list / CROPIX

Autor: Adela  Sočev/Podravski list

07.11.11.

Ivan Godina, generalni vikar Varaždinske biskupije: To nije službeni stav Biskupije, ali je li on spomenuo bilo koju stranku? Pa u svakoj ima nevjernika i agnostika

GOTALOVO – Služeći svetu misu u Gotalovu kod Koprivnice , vlč. Alojzije Petrović, umirovljeni svećenik, u svojoj je propovijedi vjernike pozvao da paze za koga će glasati na predstojećim izborima.

U propovijedi je povezao sve svece te je vjernicima kazao da im se moraju moliti kako bi izabrali pravu vlast za mjesec dana. Kršćani i katolici ne smiju prepustiti i onima drugima da izaberu nevjernike i agnostike, poručio je Petrović, jer oni će ubuduće donositi zakone, a mogu mijenjati i Ustav, objasnio je većinom starijim župljanima na misi.

– Podravina, Međimurje i Varaždinska županija su previše crveni – ustvrdio je vlč. Petrović.

Na kraju mise još jednom je podsjetio vjernike na propovijed i dao im otvorenu preporuku kome iskazati povjerenje na parlamentarnim izborima 4. prosinca.

– I ne zaboravite na izborima izabrati one koji nisu crveni, nevjernici, bezbošci i agnostici – zaključio je Petrović.

Ovo nije prvi puta da vlč. Petrović šalje političke poruke, točnije da u svojem obraćanju govori protiv jedne političke opcije. Na blagdan Ivanja je, primjerice, govorio o tome kako je nedopustivo da u jednoj katoličkoj i kršćanskoj zemlji Papu dočekuje agnostik.

Mještani Gotalova s nevjericom su slušali ovu propovijed, a oni s kojima je naš novinar razgovarao ovih dana redom su se izjasnili kako su protiv ovakve političke propovjedi, no nitko nije želio stati pred fotoaparat i dati nam izjavu. Svi smatraju kako je red da svećenik na misi propovijeda evanđelje i riječ Božju.

Ivan Godina, generalni vikar Varaždinske biskupije , kazao je kako mons. Petrović opovrgava da je u propovijedi govorio o politici.

– Je li on spomenuo bilo koju stranku? Pa u svakoj ima nevjernika i agnostika – kazao je Godina nakon našeg uvjeravanja da je doista Petrović propovijedao protiv lijeve političke opcije.

– To nije službeni stav Varaždinske biskupije, to je njegov osobni stav. Zašto se svećenik ne bi smio baviti politikom, pa to je dio društvenog života – ustvrdio je Godina i dodao kako će i biskupi za koji dan poslati vjernicima poruku o izborima.

‘To vam je dojavio crveni drugar’

Alojzije Petrović, prozvani župnik, upozorio je kako to nije rekao tijekom propovjedi kada je tumačio riječ Božju, već na oproštaju od vjernika i suseljana Gotalovčana.

– To vam je dojavio nevjernik i crveni drugar da sam tako držao propovijed. Nije istina, nakon propovijedi u zahvali svojim suseljanima spomenuo sam da paze za koga će glasati na predstojećim izborima. Općekršćanska dužnost je propovijedanje vjere i briga za opće dobro države, a o tome najbolje kaže izjava jednog njemačkog kardinala: Biti kršćanin znači biti politički aktivan. Pravi kršćanin ide na izbore i glasa za one koji nisu crveni, bezbošci, nevjernici i agnostici – zaključuje mons. Petrović. (hj)

Jedna misao o ““Istina” strahuje od crvenih, agnostika, nevjernika, neznabožaca?