Poljuljan međunarodni ugled Svete Stolice

DIPLOMACIJA

Smanjenje troškova

Šok u Vatikanu: Irska zatvara veleposlanstvo

Irska vlada u četvrtak navečer odlučila je da zbog gospodarskih razloga zatvara svoja veleposlanstva u Vatikanu i Iranu te svoje predstavništvo u Istočnom Timoru. »Kako bismo ispunili zadaće iz programa Europske unije i Međunarodnoga monetarnog fonda te javnu potrošnju sveli na održivu razinu, vlada je morala učiniti rezove u mnogim javnim službama«, navedeno je u priopćenju irskog ministarstva vanjskih poslova

Marinko BOBANOVIĆ

Objavljeno: 04. 11. 2011. u 17:19 Zadnja izmjena: 04. 11. 2011. u 17:31

Irska vlada šokirala je Vatikan u četvrtak navečer donošenjem odluke da će zbog gospodarskih razloga zatvoriti svoje veleposlanstvo u Vatikanu.

Iz istih razloga vlada u Dublinu odlučila je zatvoriti i veleposlanstvo u Iranu te svoje predstavništvo u Istočnom Timoru.

FOTO: REUTERS

Sveta Stolica ima diplomatske odnose sa 179 zemalja, od kojih 80 ima stalna veleposlanstva u Vatikanu

»Kako bismo ispunili zadaće iz programa Europske unije i Međunarodnoga monetarnog fonda te javnu potrošnju sveli na održivu razinu, vlada je morala učiniti rezove u mnogim javnim službama«, navedeno je u priopćenju irskog ministarstva vanjskih poslova.

Odluka je donesena nakon proučavanja situacije u veleposlanstvima, s obzirom na gospodarske veze tih zemalja s Irskom. U diplomatskim krugovima govori se da bi ta zapanjujuća odluka irske vlade mogla zadati udarac prestižu Svete Stolice i potaknuti druge zemlje da učine isto. Irska je postala i jedina tradicionalno katolička zemlja koja nema veleposlanstvo u Vatikanu. »Ovo je loša stvar za Vatikan zato što je Irska prva velika katolička zemlja koja je to učinila i zbog svega što katolicizam znači u povijesti Irske«, rekao je za Reuters diplomat u Vatikanu. Irska je odluku Vatikanu javila neposredno prije njezina donošenja u četvrtak navečer.

U diplomatskim krugovima govori se da bi ova zapanjujuća odluka irske vlade mogla zadati težak udarac prestižu Svete Stolice i potaknuti druge zemlje da učine isto

Irsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je veleposlanstvo zatvoreno jer »nema nikakvoga gospodarskog učinka« te da će se odnosi nastaviti preko veleposlanika u Dublinu. Ministarstvo aludira na program EU-a i MMF-a za financijsku pomoć Irskoj vrijedan 85 milijardi eura, donesen koncem 2010. »Vlada je s golemim žaljenjem odlučila zatvoriti irska veleposlanstva u Vatikanu i Iranu te svoje diplomatsko predstavništvo u Istočnom Timoru«, reklo je, ocijenivši da štednja neće »poštedjeti nijedan vladin sektor potrošnje«.

Prema istom diplomatskom izvoru, Vatikan je »krajnje iritiran« irskim objašnjenjem o ekonomskim razlozima jer smatra da svoju diplomatsku ulogu obavlja na području ljudskih vrijednosti.

Diplomati kažu da bi irski potez mogao i druge potaknuti da na isti način uštede novac. Riječ je o posljednjem sukobu u odnosima koji su smatrani neupitnima dugi niz godina.

U srpnju je Vatikan poduzeo neuobičajen potez opozvavši svog veleposlanika u Irskoj nakon što je irski premijer Enda Kenny optužio Svetu Stolicu da opstruira istragu svećeničkih seksualnih skandala. Irski parlament donio je izjavu kojom žali zbog vatikanskog »potkopavanja akcija za zaštitu djece« koja je uslijedila nakon objave izvješća o dijecezi Cloyne. U izvješću se navodi da su svećenici skrivali od vlasti seksualno napastovanje svećenika nad djecom nakon što je Vatikan obezvrijedio irske smjernice za zaštitu djece u pismu irskim biskupima. Iako irski ministar vanjskih poslova Eamon Glomore opovrgava da zatvaranje veleposlanstva ima veze sa seksualnim zlostavljanjem, diplomati u Rimu kažu da vjeruju kako je upravo to glavni razlog zatvaranja veleposlanstva. Kardinal Sean Brady, čelni čovjek Katoličke crkve u Irskoj, rekao je da je razočaran odlukom te kako se nada da će je vlada ponovo razmotriti. »Čini se da odluka ne cijeni važnu ulogu koju Sveta Stolica ima u međunarodnim odnosima kao ni povijesne višestoljetne odnose irskog naroda i Svete Stolice«, rekao je Brady. Vatikan je međunarodno priznati grad-država od 1929. kao kompenzacija talijanske države Katoličkoj crkvi za velikopodručje u središnjoj Italiji, poznatim pod imenom Papinska država, koji su nacionalizirani prilikom ujedinjenja Italije 1861.