Sprovođenje zakona ili rat protiv SPC?

01.11.2011

Deutsche Welle

Region | 01.11.2011

Crkva u Podgorici

Uskraćivanje boravka pojedinim sveštenicima Srpske pravoslavne crkve koji nemaju dozvolu boravka u Crnoj Gori je po zakonu, tvrde u MUP-u te zemlje. Koliko to produbljuje podele u Crnoj Gori?

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbednost saopštila je početkom oktobra da podgorički paroh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Velibor Džomić ugrožava nacionalne interese te države i da stoga ne može dobiti produženje boravka. Sličnu sudbinu može očekivati još oko 50 službenika SPC u Crnoj Gori, koji su državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Rusije i Makedonije.

Sveštenik Džomić je rekao da je šokiran činjenicom da je bez dokaza i sudskog postupka proglašen osobom koja ugrožava nacionalnu bezbednost Crne Gore. „Na taj način ja sam kao lice koje već 17 godina ima prebivalište u Crnoj Gori i koje nikada nije čak ni prekršajno kažnjeno svrstan među teroriste, narkodilere i druge opasne kriminalce“, kazao je paroh podgorički, koji je, inače, i koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore saopštilo je da po zakonu nije dužno da obrazlaže tu odluku.

Džomićevo pravo i bezakonje

Premijer Crne Gore Igor Lukšić

Protojerej Džomić je najavio da će uložiti žalbu, što je, kako je rekao crnogorski premijer Igor Lukšić, njegovo ustavno pravo. „Taj gospodin ima pravo da u narednim fazama upravnog spora dokazuje da je ta odluka bila pogrešna ili neadekvatno zasnovana, što mu niko ne može uskratiti“, kazao je predsednik vlade Crne Gore.

U Mitropoliji smatraju da se uskraćivanjem prava boravka sveštenicima SPC vrši nasilje nad jedinom kanonski priznatom crkvom u toj zemlji. „Stalno u Crnoj Gori slušamo priče o pravnoj državi i vladavini prava, a srećemo se sa najgorim bezakonjem“, tvrde u toj instituciji i navode da se do sada nikada nije desilo da je sprečen boravak nekom katoličkom ili muslimanskom sveštenom licu.

Zamenik predsednika Nove srpske demokratije Goran Danilović je stoga javno upitao: „Je li moguće da su sveštenici SPC opasniju po nacionalnu bezbednost od onih koji propovedaju jedinstvenu i nezavisnu teritoriju Sandžak, koja pripada i Srbiji i Crnoj Gori?“

Dizanje tenzija

Bivši ministar pravde u crnogorskoj vladi Dragan Šoć za Dojče vele kaže da je ovakva odluka vlasti u Crnoj Gori neracionalna. „Neko je iz meni nepoznatog, u svakom slučaju neracionalnog razloga, odlučio da vodi rat protiv Mitropolije crnogorsko-primorske. I onda se brutalno krši zakon i uskraćuje ljudima boravak bez ikakvih valjanih razloga.

A to se upravo dešava sada kada treba da se pregovara sa Evropskom unijom i kada treba da dokažemo da smo zemlja sa utemeljenom demokratijom. Međutim, siguran sam da to neće dati nikakav rezultat, osim što će, nažalost, dodatno produbiti podele i podići tenzije, a ionako ih imamo previše“, ocenio je Šoć.

Podsetimo da je krajem juna iz Crne Gore proteran paroh SPC u Budvi Siniša Smiljić. Crnogorski MUP je saopštio da je on „bez urednih papira službovao na teritoriji Crne Gore“ i da je zbog toga deportovan u BiH, čiji je državljanin.

Autor: Mustafa Canka
Odgovorni urednik: Ivan Đerković

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15501545,00.html?maca=ser-Blic%20Online-2569-xml-mrss

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s