Predstojeći politički i izbori Katoličke crkve

Poruka Katoličke crkve hrvatskim biračima:

Kardinal Bozanić, 30.listopada 2011: „Ako ne rade što govore, ne slijedite ih.“,

Na svim dosadašnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj (pa i ovima koji slijede), Katolička crkva grčevito se uvijek borila da na vlasti bude opcija koja će joj omogućiti materijalnu korist ali i aktivno sudjelovanje u vlasti.

Sveto trojstvo: Crkva, politika (do sada je to bio HDZ!) i izbori čine nezaobilazno „božansko poslanje“ koje biračima sugerira (s propovjedaonica i priopćenjima HBK te Iustitie et Pax) – ZNA SE – CRKVA i HDZ.

Prisjetimo se retorike crkve na prošlim parlamentarnim izborima 2007 god: „Obiteljski centar izdao 80.000 priručnika za izbore.
Koja stranka zaslužuje glas pravih katolika?“

Katolička crkva izdala je priručnik za snalaženje katolika u politici koji bi mogao presudno utjecati na rezultate sljedećih parlamentarnih izbora. Udruga Obiteljski centar, koja ima vrlo bliske odnose s Hrvatskom biskupskom konferencijom, ove je godine tiskala “Doktrinarnu notu o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkom životu”, u kojoj se zapravo nalaze upute o tome kako prepoznati politički program koji zagovara katoličke vrijednosti te posredno sugerira tko zapravo zaslužuje glas vjernika katolika.

Nakon velikih previranja u HDZ-u crkveni krugovi mijenjaju retoriku –  da li i nakanu? Jesu li javno osudili kriminal, nezkonitosti i vinovnike katastrofalnog osiromašenja društva. Nisu! Pogodite zašto? Jesu li se odrekli novca iz državnog proračuna koji im curi na svim razinama? Nisu, a niti ne žele.

Što Katolička crkva zauzvrta daje svojim građanima: Karitas, javne kuhinje za siromašne ubožnike. Pitamo: čijim novcem Crkva sebe predstavlja kao dobrotvora?  No, jesu li to kršćanske vrijednosti na koje se neprestano pripadnici Crkve pozivaju?

Bozanić o političarima: „Ako ne rade što govore, ne slijedite ih.“

Kardinal Bozanić je odaslao jasnu poruku svima koji jedno rade a drugo pričaju. Svatko tko šalje takvu poruku treba ponaprije preispitati sebe, svoje poruke i svoj život. U konkretnom slučaju izjava dužnosnika Katoličke crkve ima posebnu težinu jer je poslana u ime jedne institucije koja bi trebala ponajprije sama primenjivati moralno etičke principe a da bi mogla drugima prenositi  svoja iskustva. Veliko je pitanje da li Crkva zajedno sa svojim pastirima to odista čini?

Udruga David

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s