Predstojeći politički i izbori Katoličke crkve

Poruka Katoličke crkve hrvatskim biračima:

Kardinal Bozanić, 30.listopada 2011: „Ako ne rade što govore, ne slijedite ih.“,

Na svim dosadašnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj (pa i ovima koji slijede), Katolička crkva grčevito se uvijek borila da na vlasti bude opcija koja će joj omogućiti materijalnu korist ali i aktivno sudjelovanje u vlasti.

Sveto trojstvo: Crkva, politika (do sada je to bio HDZ!) i izbori čine nezaobilazno „božansko poslanje“ koje biračima sugerira (s propovjedaonica i priopćenjima HBK te Iustitie et Pax) – ZNA SE – CRKVA i HDZ.

Prisjetimo se retorike crkve na prošlim parlamentarnim izborima 2007 god: „Obiteljski centar izdao 80.000 priručnika za izbore.
Koja stranka zaslužuje glas pravih katolika?“

Katolička crkva izdala je priručnik za snalaženje katolika u politici koji bi mogao presudno utjecati na rezultate sljedećih parlamentarnih izbora. Udruga Obiteljski centar, koja ima vrlo bliske odnose s Hrvatskom biskupskom konferencijom, ove je godine tiskala “Doktrinarnu notu o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkom životu”, u kojoj se zapravo nalaze upute o tome kako prepoznati politički program koji zagovara katoličke vrijednosti te posredno sugerira tko zapravo zaslužuje glas vjernika katolika.

Nakon velikih previranja u HDZ-u crkveni krugovi mijenjaju retoriku –  da li i nakanu? Jesu li javno osudili kriminal, nezkonitosti i vinovnike katastrofalnog osiromašenja društva. Nisu! Pogodite zašto? Jesu li se odrekli novca iz državnog proračuna koji im curi na svim razinama? Nisu, a niti ne žele.

Što Katolička crkva zauzvrta daje svojim građanima: Karitas, javne kuhinje za siromašne ubožnike. Pitamo: čijim novcem Crkva sebe predstavlja kao dobrotvora?  No, jesu li to kršćanske vrijednosti na koje se neprestano pripadnici Crkve pozivaju?

Bozanić o političarima: „Ako ne rade što govore, ne slijedite ih.“

Kardinal Bozanić je odaslao jasnu poruku svima koji jedno rade a drugo pričaju. Svatko tko šalje takvu poruku treba ponaprije preispitati sebe, svoje poruke i svoj život. U konkretnom slučaju izjava dužnosnika Katoličke crkve ima posebnu težinu jer je poslana u ime jedne institucije koja bi trebala ponajprije sama primenjivati moralno etičke principe a da bi mogla drugima prenositi  svoja iskustva. Veliko je pitanje da li Crkva zajedno sa svojim pastirima to odista čini?

Udruga David