VJERSKE ZAJEDNICE I PRAVNA DRŽAVA

U svojoj vjeri, na svojoj zemlji
Datum i vrijeme: 31.10.2011. u 07:52h
By: Rijad Durkić

Tačno.net

Senzacija je važna riječ. Dešavanja za koja nismo vjerovali da su uopšte moguća, a ipak se dese. Obično su pozitivnog karaktera. Negativne bi bile katastrofe i drugačije bi se terminološki tretirale. Senzacije izazivaju euforije, za to je njihova važnost velika za emocionalni život svih naših konstitutivnih naroda, kao i manjina.

Istragu koju u Hrvatskoj USKOK provodi nad vladajućim HDZ-om iz naše bh perspektive gledam s nevjericom i čuđenjem. Kao kad neko navikao na fudbalsku igru sa pašnjaka BH Premijer lige krene gledati Bundesligu. Ima tu nevjerice, divljenja, zaprepaštenja, isčuđavanja, žala što toga nema kod nas. Vladajuća stranka u susjednoj i komšijskoj Hrvatskoj pritisnuta je uz zid pravne države. Kod nas je to naučna fantastika, sf po mjeri Arthura C. Clarka, bh svemirska misija na Marsu, 2011 Odiseja u svemiru. Iskrcavanje sva tri predstavnika naših konstitutivnih naroda na daleki i nepoznati planet, samo u pravno političkom kontekstu.

Jadranka Kosor, a posebno Ivo Sanader, vjerovatno s neskrivenom zavisti gledaju na kolege u Bosni i Hercegovini. Tako blizu, a tako daleko. Koliko god je Hrvatska odmakla našoj državi u euro integracijama, toliko im mi bježimo u prikrivanju kriminala i korpucije. To je jedan od razloga zašto najbolje međudržavne odnose imamo sa zamljama u kojima je demokratija i vladavina prava potpuna egzotika, kao baseball kod nas. Naš premijer može završiti u zatvoru samo na video igrici. Posljednji kojeg se sumnjičilo za nešto slično samo je papagajski ponavljao da je sve bilo po zakonu. Niko nije dokazao da nije u pravu.

Vladajuće stranke, kao i vladajuće vjerske zajednice, kod nas su davno prestali biti država u državi. Prerastajući taj nivo postali su nešto mnogo izdvojenije i uzvišenije od same države. Možda vladajuće stranke i posluju po nekim zakonima, ali oni nisu oni namjenjeni ostalim smrtnicima, manje uzvišenim organizacijama. Vjerske zajednice ne treba odvajati od stranaka. Bave se politikom, jasno izražavaju svoj politički stav, stranački se pozicioniraju, a udaljene su nekoliko svjetlosnih godinama od inspekcijskih organa državnih finansijskih institucija. Baš kao i stranke.

Klasična naša površna shvatanja obično zapara naziv i rad neke institucije, kao što je USKOK u Hrvatskoj, pa se krene u alibije. Da mi imamo nešto slično i mi bi kao i Hrvatska bili duboko u borbi sa organizovanim kriminalom u političkom sektoru. Istina je obično na suprotnoj strani. Ni jedan zakon, ni jedna institucija u suštini ne dopuštaju nezakonito poslovanje, pa tako ne bi trebale ni ove naše aktuelne. Problem je u nepoštivanju zakona, kao i nedostatku volje da se krene u borbu sa kriminalom. Sam USKOK kod nas ne bi uradio ništa u trenutnom odnosu snaga. Mrtvo bi puhao kao što to i radi neko savjestan u nekom našem istražnom organu, okružen sistemom zaštitnika i štićenika.

Prije uskakanja nekog našeg uskoka, prvo bi trebalo razvlastiti stranke i demistificirati vjerske zajednice, tek tada neka istraga ima smisla. Sve do tada su ostavljeni, da kako jedan izborni hit kaže, u svojoj vjeri, na svojoj zemlji, rade šta im je volja.