Papa:`U ime kršćanske vjere pribjegavalo se nasilju. To priznajemo puni sramote`

Dalje.com

AUTOR agencija vlm

27. LISTOPADA 2011. 14:41h

`U ime kršćanske vjere pribjegavalo se nasilju. To priznajemo puni sramote`

– Puni sramote priznajemo da se tijekom povijesti u ime kršćanske vjere upotrebljavalo i nasilje, započeo je danas svoj govor Benedikt XVI. u Assisiju na skupu predstavnika svjetskih religija. Točno na 25. obljetnicu prvog međuvjerskog molitvenog skupa za mir, koji je 27. lisropada 1986. u Assisiju otvorio Ivan Pavao II., Benedikt XVI. je danas s oko 300 predstavnika religija iz cijeloga svijeta, te prvi put sa četvoro profesora koji nisu vjernici, obilježio je Dan razmišljanja, dijaloga i molitve za mir.

Današnji svjetski međuvjerski skup “Hodočasnici istine, hodočasnici mira” započeo je, dakle, s Papinim „mea culpa“ za nasilja koja su tijekom povijesti proveli križari, kao i za vrijeme inkvizicije.

– Kao kršćanin htio bih kazati da se tijekom povijesti i u ime kršćanske vjere pribjegavalo nasilju. To priznajemo puni sramote, kazao je Benedikt XVI., koji je u Assisi doputovao u vlaku iz Vatikana. Među predstavnicima svjetskih religija u Assisiju su pravoslavni patrijarh Bartolomej I., primas anglikanske zajednice Rowan Williams, rabin David Rosen i drugi, te su i brojni kardinali prisutni među kojima Bertone, Ravasi, Koch, Sodano i Bagnasco.

Benedikt XVI. je kazao kako je upotreba nasilja u potpunoj suprotnosti s kršćanskom vjerom. Vidimo religiju kao uzrok nasilja i tamo gdje se nasilje upotrebljava kao obrana religije protiv druge, protiv drugih nasilja, a to nije prava opriroda vjere, kazao je Benedikt XVI. i naglasio kako je i danas potrebno ponoviti ono što su vjerski čelnici kazali u Assisiju prije 25 godina, odnosno da “vjere nikada ne smiju biti uzrokom nasilja i ratova”.

Katolička crkva neće odustati od ustrajnosti u borbi protiv nasilja i zauzimanja za mir u svijetu, kazao je Papa, te je osudio obožavanje moći.

– Obožavanje imovine i posjedovanja vlasti je protiv vjere, rekao je Papa. Nadbiskup Canterburya Williams je naglasio kako svaka vjera treba djelovati u borbi protiv ludosti svijeta opsjednutog strahovima i sumnjama. Podjele i sučeljavanje među religijama nastaju zbog nerazumijevanja i iskrivljuje samo vjeru, pa ju i instrumentalizira, kazao je muslimanski predstavnik, Kyai Haji Hasyim Muzadi, glavni tajnik Međunarodne konferencije islamskih znanstvenika (ICIS). Svaka religija posjeduje vlastiti identitet i među njima ima jednakosti i razlika, ali je zajedničko svima nada u stvaranje suglasja među ljudima, mira, pravde, napredka i boljeg životnog standarda. Sudionici današnjeg skupa su, uz ostalo, zapalili svijetla mira.

http://dalje.com/hr-svijet/u-ime-krscanske-vjere-pribjegavalo-se-nasilju-to-priznajemo-puni-sramote/391457

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s