Tko o čemu, vlada i biskupi o – imovini

T portal

NOVO POVJERENSTVO

Datum objave:
25.10.2011 10:42

Autor: M. B.

U zgradi Hrvatske biskupske konferencije u 14 sati će se održati prva sjednica Povjerenstva Vlade RH za odnose s HBK i članova HBK. Teme razgovora mogle bi biti vezane za imovinska pitanja Crkve i države

U 14 sati se u novoj zgradi HBK (vrijednoj navodno oko 16 milijuna eura) s čelnicima Biskupske konferencije sastaju članovi Vladina Povjerenstva za odnose s HBK – premijerka Jadranka Kosor, potpredsjednik Vlade Petar Čobanković, ministar graditeljstva Branko Bačić, ministar gospodarstva Đuro Popijač i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Vezane vijesti

još vijesti na temu

Sastanak je zatvoren za javnost, a nisu poznate ni točke razgovora, no pretpostavlja se da će biti riječi o otvorenim imovinskim pitanjima kao što je slučaj samostana u Dajli.

To je jedan od najvećih imovinskih prijepora od hrvatskog osamostaljenja jer su se zbog sukobili sami biskupi i svećenici međusobno, a o njemu je odlučivao i sam Vatikan. Upravo taj skandal usko je povezan s potpisivanjem ugovora o gospodarskim pitanjima između Hrvatske i Svete Stolice.

U tom ugovoru određeno je da se Katoličkoj crkvi vrati imovina koja joj je oduzeta u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, a koju je moguće vratiti prema zakonskim uredbama, određeno je i da će država naći odgovarajuću zamjenu za dio dobara koji nije moguće vratiti te isplaćivati pravnim osobama Katoličke crkve naknadu u novcu za ostalu imovinu koja neće biti vraćena.

Upravo u tom ugovoru bilo je regulirano i osnivanje mješovitog povjerenstva sastavljenog od jednakog broja predstavnika Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije koje se danas prvi put sastaje. Njihov je zadatak prirediti popis imovine koja će biti vraćena, popis zamjene imovine te rokove.