Skup održali u crkvi jer se – pokazala najboljim prostorom?!

VOX

POLITIKA, AKTUALNO OBJAVLJENO 24.10.2011. / 08:13 h

NIŠTA NIJE SVETO – HDZ predizborni skup održao u crkvi sv. Ante u Šibeniku

Slika 1 od 1

Foto: Internet

Autor: Daria Zekanović – VOX GLAS ZADRA

Predizborna kampanja je u punom jeku. Političke stranke i njezini predstavnici putuju na stotine kilometara kako bi građanima predstavili svoje programe. Svoj program tako je u petak pred stotinama ljudi u Šibeniku predstavio i HDZ.
I to ne bi bilo ništa neobično da za održavanje predizbornog skupa nisu odabrali crkvu sv. Ante, navodno najveću, time i najadekvatniju za spomenuti skup.

Politika na oltaru

Naime, iako su mišljenja javnosti oko upletanja crkve u izbore, podijeljena, budući da jedni misle kako je ona već preduboko zagazila u društvene segmente u kojima joj nije mjesto, dok drugi odobravaju da im svećenici sa oltara daju sugestije i promoviraju programe određene stranke, čini se kako, kada su u pitanju birački glasovi – više ništa nije sveto.
Ante Jerolimov, dopredsjednik Županijskog odbora HDZ, u činjenici da se predizborni skup održao u prostoru crkve, ne vidi ništa neobično. Pojašnjava da se nije se radilo o crkvi već o dvorani koju iznajmljuju franjevci a koja se pokazala izvrsnom za ovakve i slične skupove:

– Kao prvo nije se radilo o predizbornom skupu već o predstavljanju programa, a kao drugo, to se nije održavalo u crkvi nego u dvorani pokraj crkve koju je HDZ unajmio za te potrebe i ne vidim razlog zašto bi to bilo nešto neobično ili čak osuđujuće. Uostalom, da nije bilo crkve i dr. Franje Tuđmana, hrvatske države danas ne bi bilo. U ovoj državi, nažalost, utjecaj Crkve nije velik, a dobro znamo da nas ona nikada nečemu lošem nije naučila, već samo suprotno. Crkva ima svoju vrijednost i to što se njezino mišljenje poklapa sa programom neke stranke ili programima desnice, nije ništa čemu se trebamo čuditi – kaže Jerolimov, dodajući kako su današnji napadači crkve 50-ih, 60-ih te 90-ih godina bili na suprotnoj strani.

„Pristupačnost dvorane”

Ako je suditi prema izjavama HDZ-ovaca, čini se da je toliko hvaljena dvorana šibenske crkve bila ključni motiv za održavanje skupa upravo u njoj. Naime, kako kaže predsjednik ŽO HDZ-a, Željko Lončar, ne vidi razloga zašto se skup ne bi održao u franjevačkoj dvorani.

– To se nije događalo u crkvi jer je to franjevački prostor koji se iznajmljuje kao i svaki drugi, a uostalom znamo i sami čemu nas franjevci uče. Nema nikakvog razloga osim pristupačnosti dvorane. Probajmo neke stvari sagledati manje senzacionalistički – rekao je Lončar, komentirajući, u ovom slučaju, pomalo kontradiktornu izjavu šibenskog kolege, HDZ-ovca i saborskog zastupnika Ante Kulušića koji je rekao kako je crkva sv. Ante odabrana zato što vjeruju u Isusa, zbog čega će dobiti izbore, kao nešto što je izjavio isprovociran medijskim zapitkivanjem vezanim za odabir prostora.

– Čovjek je to rekao jer je zacijelo bio isprovociran tim pitanjima. Ponavljam, predstavljanje programa nije se održalo u crkvi već u susjednoj franjevačkoj dvorani – rekao je Lončar.

„Zloupotreba crkve”

Njegova stranačka kolegica, Ana Lovrin, predsjednica Gradskog odbora HDZ-a, pak o predizbornom skupu, odnosno, predstavljanju programa kako to članovi ove stranke vole nazivati, ne zna ništa. Kaže, nije istome prisustvovala, stoga to ne može komentirati.

– Ne znam ništa. Nisam bila u Šibeniku niti znam da se skup održao u crkvi stoga to ne mogu komentirati – kratko je komentirala Lovrin.

SDP-ovac Željko Mikin, kaže kako je održavanje skupa u crkvi, krajnje nedopustivo te kako politici nije mjesto u crkvi.

– Politici nikada nije bilo, niti je mjesto u crkvi. To je zloupotreba crkve i nedopustivo je! Ne znam tko je od strane Crkve to uopće dozvolio. Apsolutno se radi o jeftinom prikupljanju biračkih glasova i to nema veze sa demokracijom niti sa izborima. Takvu glupost može smisliti samo zadarski HD

http://www.voxportal.hr/vijest/skup-odrzali-u-crkvi-jer-se–pokazala-najboljim-prostorom/17234.html

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s