Nejedinstvenost u vodstvu Katoličke crkve

Večernji.hr

22.10.2011 / 23:00

23.10.2011 / 12:26

Slučaj Dajla: Najveći sukob biskupa

Kardinal Bertone: Poručite biskupima da ću ih pacificirati!

Priopćenje koje je Vatikan “diktirao” hrvatskim biskupima bilo je ponižavajuće i biskupi ga nisu htjeli prihvatiti, pa su napravili blažu verziju

Piše: Darko Pavičić

Hrvatski biskupi jedva su se dogovorili oko službeno objavljenog priopćenja o “slučaju Dajla”, a kako doznajemo od nekih aktera, nijedno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije u posljednjih 20 godina nije bilo tako burno. Naime, iz Vatikana je stiglo već sročeno priopćenje za “slučaj Dajla” koje je posve stalo na stranu talijanskih benediktinaca iz Praglie, a hrvatski su ga biskupi, prema zamisli državnog tajnika Svete Stolice kardinala Tarcisija Bertonea, trebali samo prihvatiti i potpisati.

Namjerno prekrižili listić

“Recite svojim biskupima da ćemo ih disciplinirati i pacificirati”, poručio je kardinal Bertone prije zasjedanja HBK hrvatskim biskupima posredno preko političkih i diplomatskih krugova, pri tome misleći na prijetnju smjenom. Međutim, kada je “slučaj Dajla” došao na dnevni red, drugoga dana biskupskog zasjedanja, velik dio episkopata usprotivio se takvom načinu komunikacije i odlučivanja.

Priopćenje koje je Vatikan “diktirao” hrvatskim biskupima bilo je, kako doznajemo, krajnje ponižavajuće i biskupi ga nisu htjeli prihvatiti, pa su se u dogovoru s apostolskim nuncijem mons. Robertom Casarijem usuglasili da zajednički naprave blažu verziju. No, ni ona nije naišla na odobravanje svih biskupa. Prema našim informacijama, petorica nisu ni bila toga trenutka na zasjedanju, a petorica su namjerno prekrižila svoj listić, pokazujući tako svoje negodovanje.

– Biskup porečko-pulski mons. Milovan sjajno je očitao lekciju kardinalu Bozaniću – rekao nam je naš izvor, posebno ističući govore biskupa sisačkog mons. Vlade Košića i biskupa dubrovačkog mons. Mate Uzinića.

– Biskup šibenski mons. Ante Ivas bio je toliko ljutit i uzbuđen da je bijesno napustio sjednicu – rekli su nam, a biskup Ivas kada smo ga upitali za izjavu ništa nije htio komentirati.

– Imate službeno priopćenje i to je sve što mogu reći – rekao nam je mons. Ivas kada smo ga pitali za komentar.

– Ali i sami znate da je ono frizirano – rekli smo mu.

– Frizirano, frizirano… Ne želim ništa više o tome govoriti – rekao nam je mons. Ivas, koji je zajedno s biskupom ličko-senjskim mons. Milom Bogovićem i nadbiskupom zadarskim mons. Želimirom Puljićem jedini bio dao potporu subratu Milovanu u jeku afere Dajla.

Sukobljene strane

S jedne su strane, dakle, bili dalmatinski biskupi i lički te sisački biskup, a s druge kardinal Josip Bozanić sa svojim pomoćnim biskupima, biskupima s kontinenta i riječkim nadbiskupom mons. Ivanom Devčićem, koji je u vrijeme afere Dajla bio “čovjek za vezu” između Vatikana, nuncijature, Kaptola i Poreča.

Biskupi su, podsjetimo, u svome priopćenju ponizno pozvali na ljubav i odanost prema papi, kojega je 8. listopada posjetilo tročlano izaslanstvo biskupa iz Hrvatske (Bozanić, Srakić i Milovan), a koje nimalo nije uspjelo papi objasniti o čemu je riječ, već on i dalje raspolaže jednostranim i crno-bijelim informacijama koje mu je servirao kardinal Bertone, a prema kojima su benediktinci iz Praglie u pravu, a biskup Milovan i istarski kler posve u krivu.

– Pogledajte samo kako se u priopćenju hvale benediktinci. To je nečuveno – rekao nam je jedan od sugovornika, aktera prošlotjednog biskupskog zasjedanja. Biskupi su i dalje obvezani na šutnju u “slučaju Dajla”, ali iz razgovora s njih nekoliko doznali smo da taj slučaj ni izdaleka nije riješen, već da u hrvatskom episkopatu i dalje postoje dijametralno suprotna mišljenja. Biskupi su prihvatili i informaciju o imenovanju biskupa koadjutora Porečke i pulske biskupije, ali opet u jednom svome dijelu s gorčinom zbog “posebnih ovlasti” koje je dobio budući biskup mons. Kutleša, a koje će jurisdikciju biskupa Milovana svesti na minimum te će svoju službu obavljati samo simbolično.

http://www.vecernji.hr/vijesti/kardinal-bertone-porucite-biskupima-da-cu-ih-pacificirati-clanak-339008

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s