Katolici i Crkva kao poslodavac

Slobodna Dalmacija

10.10.2011. | 10:59

KAKAV JE CRKVA POSLODAVAC

Don Ivan Grubišić: Otkaze dobivaju oni koji nedjeljom ne idu na misu

Kad Vatikan nema sindikata, nećemo ni mi biti prvi – kao da je deviza kojom se ravnaju institucije Katoličke crkve u većini europskih zemalja kada je riječ o mogućnosti udruživanja radnika kojima je ona poslodavac. Crkva u Europi, prema dostupnim podacima, nema sindikata, a tako je i u Hrvatskoj.

Zaposlenici katoličkih medija nisu čak ni članovi Hrvatskoga novinarskog društva ili Sindikata novinara Hrvatske, ali jesu u ekvivalentnom Hrvatskom društvu katoličkih novinara.

Plaća 5,5 tisuća kuna

Don Ivan Grubišić

Iako ih formalno nitko ne priječi biti članovima postojećih “civilnih” sindikata, poput zdravstva i socijalne skrbi, ni ondje nema zaposlenika katoličkih institucija – potvrdili su nam u tim sindikatima.

Ipak, tvrde neki od zaposlenika s kojima smo razgovarali i koji nisu željeli izlaziti s imenom i prezimenom, Crkva kao poslodavac i nije loša: plaće se zaposlenih, od kojih većina ima VSS, uglavnom kreću oko državnog prosjeka od 5,5 tisuća kuna, isplaćuju se na vrijeme, a radnici su prijavljeni.

Dok su u posljednjih 20-ak godina Crkvu potresali skandali poput Brezovice, kada je izašao na vidjelo, blago rečeno, kaos u vezi zaposleničkih statusa, ili prije nekoliko godina kada se pisalo da Crkva svojim zaposlenicima ne plaća radnu nedjelju i ne poštuje vlastite propise u vezi usklađivanja plaća, stanje, iako ne baš kao u raju zemaljskom, ipak se promijenilo.

Tomu je vjerojatno pridonio Pravilnik o plaćama i ostalim materijalnim pravima zaposlenika u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, donesen prije šest godina. On, uz ostalo, propisuje da zaposlenici HBK, a njih je 66 laika, četiri časne sestre i četiri svećenika u institucijama poput IKA-e, Hrvatskoga katoličkog radija, Centra za socijalni nauk Crkve, Hrvatskog Caritasa i drugih mogu ostvariti prava poput 40-postotnog uvećanja osnovice za rad noću, 50 posto za prekovremeni rad, a rad nedjeljom i blagdanima za 35 posto. Imaju pravo na božićnice, dar za djecu, a u vremenu recesije, tvrde u Crkvi, nije bilo povećanja, ali ni smanjenja plaća.

– Kad je u pitanju Crkva, nemam saznanja da je bilo tko, prema ugovoru o radu ili Zakonu o radu, zakinut ili izložen bilo kakvim nepravilnostima. Važno je kako je novinar i pod kojim uvjetima sklopio ugovor, što je često hrvatski problem u drugim radnim organizacijama – kaže predsjednik Hrvatskog društva katoličkih novinara Neno Kužina.

Činjenica je, dodaje, da crkvene institucije rijetko primaju višak zaposlenika koje bi sutra morale otpuštati. Kada je riječ o radu nedjeljom, svaki novinar katoličkih medija zna što mu je posao i kad mora raditi, jer činjenica je da Crkva najviše događanja bilježi nedjeljom, a vijest ne može čekati.

– Prema mojim saznanjima, oni su korektno plaćeni. Honorarci su nešto drugo, zapravo pravih je honoraraca ondje premalo i to su pretežito oni koji rade još neki drugi, stalni posao, pa usputno prate crkvena zbivanja – kaže Neno Kužina. Čim kao novinar izaberete medijsku kuću kojoj je vlasnik Crkva, jasno je da ćete se ponašati u skladu s medijskom politikom te institucije, poručuje Neno Kužina.

Papa jedini autoritet

– Crkva kao institucija ne funkcionira na način građanskih institucija. Teško je očekivati da će dopustiti osnivanje sindikata. Jedini autoritet je Papa, uzalud apeli za poštivanje građanskih prava. To je ostalo još od srednjeg vijeka – ocjenjuje don Ivan Grubišić. Prema njegovim riječima, ako se zaposliš u Crkvi, prihvaćaš pravila igre: nema organizirane zaštite, poput sindikalne, što znači da su zaposlenici ostavljeni na volju poslodavcu.

On kao veliki problem ističe činjenicu da Crkva ne mora podnositi državi izvješće ni za jednu potrošenu kunu koju dobiva iz državnog proračuna. Uz to, država financira katoličke škole i fakultete, a vjeroučitelji u državnim školama također plaće dobivaju iz državne riznice.

– Međutim, kad ih treba zaposliti ili otpustiti, to je isključivo u nadležnosti Crkve. Tu su vrlo rigidni, otkaze dobivaju vjeroučiteljice koje zatrudne prije braka, ljudi koji se rastave i ponovno ožene, oni koji ne idu nedjeljom u crkvu – kaže don Ivan, zaključujući kako ipak u nesređenom društvu poput našega crkvene institucije funkcioniraju bolje nego druga poduzeća.

S tim se slaže i urednik katoličkog portala Križ života Hrvoje Cirkvenec, koji kao najveće “radničke” probleme vodeće vjerske zajednice u nas izdvaja: Crkva apsolutno ne otvara radna mjesta, školuje prevelik broj studenata teologije koji se više nemaju gdje zapošljavati, a prava područja sive ekonomije su župe.

– Župa kao pravna jedinica mogla bi, osim župnika, zapošljavati vjernike laike na mjestima poput voditelja župne kateheze, voditelja zborova i slično. Imamo oko 1500 župa i tu bi svoje radno mjesto mogli pronaći upravo studenti KBF-a. No, danas se ondje radi uglavnom volonterski ili na crno – kaže Cirkvenec.

marijana cvrtila

Mobing u domu Brezovica

Jedini sindikat koji se pokušao probiti u crkvene redove jest Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek, koja je prije četiri godine osnivala podružnicu u domu Brezovica Caritasa Nadbiskupije zagrebačke s 40-ak “civila” koji su ondje zaposleni.

Ta je epizoda neslavno propala, a Avberšek je pamti kao noćnu moru za ljude koji su na kraju istupili iz sindikata. I Crkva i vodstvo Doma učinili su sve da se sindikat ugasi…

Šutnja u HBK-u

Unatoč odaslanom upitu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji o ovoj temi, do zaključenja broja nikakav odgovor nije stigao. Izvori bliski visokim crkvenim krugovima kažu kako u Crkvi prevladava stav da, unatoč teškoćama, sa svojim zaposlenicima postupaju na najkorektniji način, poštujući pravnu regulativu RH.

Nedostatak sindikalnih organizacija pravda se zakonskom regulativom koja propisuje minimalan broj zaposlenika potrebnih da bi se u nekom poduzeću osnovao sindikat.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/151482/Default.aspx

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s