Kaptolski poslovi

Necenzurirano.com
Okrugli stol o Aferi Hypo: Zagrebački Kaptol „prao“ prljavi i krvavi novac Vladimira Zagorca
Sep 07, 2010 at 03:16 PM

„Upravo Istra je paradigma Hypo zla. To je epicentar hypo zločina. U Istri je na djelu organizirani zločinački poduhvat protiv istarskog čovjeka i istarske zemlje“, rekao je u uvodnom izlaganju na okruglom stolu o Aferi Hypo, poznati glazbenik, civilni aktivist i bivši gradski vijećnik u Puli, Bruno Langer. „1993. godine na tajnom sastaku čelništva IDS-a na otočju Brioni, susreli su se pokojni predsjednik Tuđman i vrh IDS-a, i tamo su stvorili sve planove o stvaranju Hypo ekipe u Istri. Vođa svega toga je dakako neizostavni lokalni diktator Ivan Jakovčić, koji od tog trenutka postaje sluga dr. Franje Tuđmana, a jedno i koruškog vladara Joerga Heidera. Nema veće pljačke na ovim prostorima od Drugog svjetskog rata do danas od Afere Hypo“, nastavio je Langer svoje izlaganje. Ekskluzivno objavljujemo snimku okruglog stola, u organizaciji istraživačkog novinarskog portala Necenzurirano.com, u ponedjeljak, 6. rujna 2010. godine, u suradnji sa Knjižnicom Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, na kojem su sudjelovali Darko Petričić, Zlatko Zeljko, Munir Podumljak, Bruno Langer, Hrvoje Appelt, Saša Radović, Denis Latin, Bruno Poropat, Željko Popović, Ivan Pauletta, Damir Radnić i Domagoj Margetić.

Langer: Potrebna nam je teška deratizacija!
„Jakovčić voli reći da smo mi lider regija. Jesmo. Mi smo lider regija po kriminalu, po obmani, po prevari i po zlu! To je Istra danas zahvaljujući Jakovčiću. Ovdje ne treba izvršiti lustraciju, Hrvatskoj, Istri, Dalmaciji, cijelom ovom prostoru nije potrebna lustracija, nego jedna teška deratizacija“, zaključio je Langer.
Appelt: Trebamo javno progovoriti o odgovornosti Mladena Bajića
„Mislim da treba javno progovoriti o odgovornosti glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.
I sam imam saznanja o desetak slučajeva vezanih za Hypo banku, koji su se zataškavali, koji i danas stoje u ladicama.
Među njima su i neke od dvjesto kaznenih prijava protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a niti jedna od tih prijava još uvijek nije procesuirana.
Bajić je mogao sto puta pozvati novinare i pitati dobro dečki o čemu to pišete, na temelju čega pišete, kakvi su to dokumenti, od kuda vam dokumenti“, rekao je Hrvoje Appelt
„Bitno je napomenuti da glavni državni odvjetnik u Hrvatskoj nije neovisan, njime rukovodi vladajuća većina, u ovom slučaju čak bih mogao reći zajednički i HDZ i SDP, jer mogli su ga prije par mjeseci smijeniti, pa to nije učinjeno.
Kaznene prijave zato leže u ladicama“, zaključio je Appelt u svojem izlaganju.

Latin: Afera Hypo napad je na ustavno pravni poredak
„Neću donositi nikakve nove detalje o Aferi Hypo, nego ću vas pozvati da 20. Rujna gledate Latinicu i vidte što smo mi novo istražili o toj aferi.
Ne trebam posebno govoriti da Latinice nije bilo na tv ekranima i zbog detalja o Aferi Hypo, koje smo u emisiji iznosili od 2003. godine do danas, propitujući porijeklo imovine bivšeg premijera, orijeklo imovine Ivića Pašalića, porijeklo imovine Milana Bandića.
Zašto zapravo Latinice u tih godinu i pol dana nije bilo?!
Kako je servirana takva situacija, u kojoj će nakon gotovo sedamnaest godina emisija biti skinuta i tko je sv u tome sudjelovao.
Ne treba se puno čuditi nad činjenicom da su u svemu sudjelovali vinovnici Afere Hypo, prvenstveno premijer Sanader i gospodin Jakovčić.
Samo ću vas vratiti u trenutak kada je Hloverka Novak Srzić počela raditi za Novu TV. Tamo su imali jednu emisiju koja je imala jako lošu gledanost, išla je u šest i pol poslijepodne, međutim ona i kolega Dražen Majić, koji je došao iz Istre, i koji je upravo u Istri govorio o Aferi Hypo, bili su nagrađeni basnoslovnim honorarima za tu jednu sasvim negledljivu emisiju.
Nije nam bilo jasno zašto se to događa, no nakon jedno pola godine postaje jasno čemu je služila ta nagrada. Hloverka i njezin zamjenik Dražen Majić, koji nije imao nikakvog televizijskog iskustva, dolaze na HTV i ukidaju ne samo Latinicu, ukidaju i brojne druge emisije koje su se bavile istraživačkim novinarstvom.
Istodobno u to vrijeme kada se Hloverka vraća, HTV sasvim slučajno počinje poslovati ne više sa Zagrebačkom bankom, nego upravo sa Hypo bankom, i od tada možete pratiti kako ide naše poslovanje, mi tonemo sve dalje i dalje.
Ja nakon emisije o porijeklu imovine premijera Sanadera dobivam izravnu prijetnju tadašnjeg glavnog ravnatelja Vanje Sutlića. Spomenimo tek da je u to vrijeme Sutlić dobio kredit za kupnju svoje jahte upravo preko Hypo banke. Dakle, sve vam je jasno, i kud god krenete sve vas navodi na isto.
Svi se sjećate kako je prvi hrvatski predsjednik često upotrebljavao onu sintagmu „da je to napad na ustavno pravni poredak“.
U ovom slučaju mislim da se radi zaista o tome. Znamo koje su tri najvažnije vrednote u jednoj demokratskoj državi zapadnog tipa, to je demokracija, višestranačje i tržišna ekonomija. U tržišnoj ekonomiji svi moramo imati ravnopravne pozicije.
Iz cijele ove afere vidi se da su neki bili ravnopravniji, neki nisu morali vraćati rate svojih kredita. Afera ima puno veće dimenzije i nije tek gnojni čir“, zaključio je svoje izlaganje Denis Latin, novinar HRT-a, urednik i autor kultne Latinice.
Podumljak: Vaše opljačkane mirovine završile su u Hypo banci!
„Imam jedno pitanje za vas.
Koliko vi, sa stopostotnom sigurnošću želite da se Afera Hypo rasplete do kraja?“, započeo je pitanjem publici svoje izlaganje Munir Podumljak, predsjednik udruge Partnerstvo za društveni razvoj.
„Ukoliko to želite, morate biti spremni na sljedeće stvari.
Dakle Afera Hypo ide u dva smjera. Dakle kažnjiva djela su činjena u dva smjera. U prvom dijelu kada su novci iznošeni iz Hrvatske, to su rane devedesete. Neki će tvrditi da je taj novac potrošen za potrebe naoružavanja postrojbi Hrvatske vojske, što je djelomično točno. Međutim, svaki deseti dolar je otišao za nabavku oružja, onih devet su završili na različitim računima, odnosno kod današnjih tajkuna.
Dakle, to će biti prva stvar s kojom se moramo suočiti.
Vaše mirovine su u Hypu, zato vam mirovine nisu plaćene. Jer su pod izlikom obrane Republike Hrvatske opljačkani mirovinski fondovi, novci su prevoženi kamionima u Bosnu, zna se tko ih je prevozio, Rajić, Petrač, Zagorec, da ih sve ne nabrajamo, novac je odvožen dole, kupovane su marke, i te marke su završile u Austriji. Zato se umirovljenicima godinama nisu mogle isplatiti mirovine, a na kraju su vas prisilili da potpišete štetne ugovore i dobijene puno manje novca od onog što ste zaradili.
Druga stvar s kojom ćemo se morati suočiti je da ćemo u cijeloj aferi naći neke tvrtke koje su u vlasništvu Katoličke crkve.
Dakle, ako želite da se počisti ova afera, morate biti spremni suočiti se sa puno loših stvari, koje su rađene u puno institucija, od kojih bi neke trebale biti društvena, moralna vertikala.
To neće ići bez posljedica, ja mislim da to neće ići bez još nekakvih bomba pod automobilima, kako bi se ta priča presjekla i zatvorila, jer mislim da onoj glasnoj manjini koja ima moć u ovoj državi, nije u interesu da se ta afera rasplete do kraja“, zaključio je u svojem izlaganju Podumljak.
Margetić: Kaptol nam duguje objašnjenje zašto je omogućavao ratnim profiterima da prikrivaju trag opljačkanog novca!
„Na kraju, bitno je rekao kolega Podumljak. Moramo se suočiti sa dvije ključne činjenice u Aferi Hypo.
Da će ta afera razotkriti da su političke elite dogovorile krvavi balkanski rat da bi prikrile pljačku, kao i da Domovinskog rata nije ni bilo, nego je to bilo prikrivanje njihove pljačke, i da su ljudi klani i ubijani i sela spaljivana, s jedne i druge strane da bi danas oni imali milijune, dakle, kada toga postanemo svjesni možemo ići naprijed.
I druga bitna činjenica koju je Munir naglasio, da je u sve to od početka bila upetljana Katolička crkva.
Kaptol svima nama kao građanima ove zemlje duguje objašnjenje, Kaptol duguje objašnjenje, zašto je prao prljavi i krvavi novac s tajnih računa Vladimira Zagorca, što je također ustanovljeno ovim izvješćima.
Zašto je Kaptol omogućavao ratnim profiterima da prikrivaju trag prljavog novca opljačkanog iz Hrvatske?!
Postoje dokumenti koji dokazuju da je to istina. Mi smo večeras ovdje govorili isključivo na temelju dokumenata.
Kaptol duguje građanima ove zemlje objašnjenje što je radio u prljavim ratnoprofiterskim dilovima sa političkom i financijskom elitom ove zemlje!
Suočavanje s tom istinom o devedesetima nas tek čeka“, zaključio je uvodna izlaganja na okruglom stolu Domagoj Margetić, novinar i urednik portala Necenzurirano.com.
Cijelu snimku okruglog stola možete preslušati OVDJE (65,6 MB).
Povezano:
Afera Hypo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s