Dvije bolne istine: Rat je bio dogovoren, a Katolička crkva prala je novac ratnih profitera

SUOČAVANJE S ISTINOM

Seebiz.eu

Autor/izvor: Domagoj Margetić

Datum objave: 02.09.2011. – 17:45:00

Zadnja izmjena: 02.09.2011. – 17:51:40

KOLUMNA – Najnovija optužnica protiv bivšeg HDZ-ovog premijera i stranačkog predsjednika Ive Sanadera znači zapravo samo jedno. HDZ je strukturalno i programski zločinačka, kriminalna organizacija. Nije to ništa spektakularno novo niti ekskluzivno.
Ali optužnica protiv Sanadera za slučaj zloupotrebe položaja u Aferi Hypo mogla bi potpuno urušiti tranzicijski, kriminalni model vlasti, kojega je HDZ gradio zadnjih dvadesetak godina. Sistem je to temeljen na korupciji, organiziranom kriminalu, međunarodnom krijumčarenju oružja, droge, ljudi, nuklearnih materijala i na kraju na organiziranom pranju novca kriminalnog porijekla, preko mreže tajnih računa i tajnih povjerenika koji su godinama upravljali najstrože čuvanom HDZ-ovom tajnom – paralelnim stranačkim proračunom, čiju su kičmu predstavljali upravo tajni računi otvoreni kod Hypo Grupe u Klagenfurtu, sa svrhom pranja novca opljačkanog iz Hrvatske tijekom 1990.-ih godina. Bio je to sistem projektiran u samom političkom vrhu HDZ-a, odnosno u vrhu HDZ-ove vlasti od 1990. godine do danas, i nema niti jedne Vlade, niti jednog premijera ili današnje premijerke, ministra ili člana predsjedništva HDZ-a ili visokog dužnosnika te stranke, koji nisu bili dobro upućeni u HDZ-ovu zločinačku tehnologiju upravljanja državom. Još 1992. godine Tuđman i Pašalić su započeli izgradnju sistema tajnih računa u inozemstvu na koje je prebacivan novac iz stambenih fondova, kao i iz fondova mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, te novac kojeg su iseljenici donirali za obranu i obnovu Hrvatske početkom 1990.-ih godina.

Kako u tom trenutku Hrvatska zbog međunarodnog embarga nije smjela imati svoje račune u inozemstvu, odnosno račune koji bi glasili na državu ili državne institucije, a bilo je izuzetno opasno da takve račune otvara HDZ kao politička stranka, vrh HDZ-a odlučio je organizirati mrežu povjerenika, fizičkih osoba, preko kojih će kontrolirati tijek financijskih sredstava na tajnim računima u inozemstvu. Već tada sklopljen je strateški savez raznih kriminalnih grupa s vrhom HDZ-a, pa su se tako među povjerenicima na tajnim računima našli Ivo Sanader, Hrvoje Petrač, Hrvoje Šarinić, Ivić Pašalić, Vladimir Zagorec, Branimir Glavaš, Walter Wolf, Milan Naperotić, Jozo Martinović, Ivan Čermak, Neven Barać, Tomo Horvatinčić, Goran Štrok, kao i brojni drugi. Mrežu tih povjerenika kontrolirao je i koordinirao osobno Franjo Tuđman, kao šef države i predsjednik HDZ-a. Međutim u određenoj mjeri svi su povjerenici imali i određenu samostalnost za upravljanje financijskim sredstvima s računa koji su im bili povjereni na upravljanje, pa su tako, pogotovo nakon 1994. godine povjerenici u tajnosti potpisivali s Hypo Grupom tajne povjereničke ugovore na temelju kojih je Hypo Grupa sredstvima s tih tajnih, povjereničkih računa mogla upravljati kao svojim vlastitim sredstvima. Odnosno, Hypo Grupa je ta sredstva prema punomoći pojedinih povjerenika reinvestirala u projekte u samoj Hrvatskoj, ali i BiH, Srbiji, Crnoj Gori i djelomično Austriji i SAD-u, pa se kroz fiktivne kredite i investicije zapravo obavljalo operacije pranja novca opljačkanog iz Hrvatske 90.-ih godina.

Zato se u određenom trenutku i moglo dogoditi da Hypo Alpe Adria Bank Zagreb ima višestruko veći temeljni kapital od matične banke koja je jedini osnivač i vlasnik ove banke, a moglo se dogoditi i to da Hypo Grupa sa tek stotinjak milijuna eura temeljnog kapitala u fiktivne, sumnjive kredite i investicije visokog rizika plasira astronomskih 47,7 milijarda eura, za koje nikada nije dokazano porijeklo, odnosno izvori tog novca kojeg je Hypo Grupa, zapravo oprala fiktivnim kreditnim operacijama na cijelom Balkanu. Ovo je utvrdila austrijska istraga u slučaju Afere Hypo, a podatke o sumnjivim kreditnim plasmanima potvrdio je i nalaz revizije iz 2009. godine pod nazivom „Projekt Fokus“, u ovkiru kojeg su napravljene liste svih sumnjivih kreditnih plasmana Hypo Grupe, za koje istraga smatra kako se radilo o operacijama pranja novca sumnjivog porijekla, dok se zapravo radi o novcu sa tajnih računa, kojima su upravljali pripadnici političkih elita, prije svega Hrvatske, Srbije i Crne Gore, te jednim dijelom Austrije i Njemačke.

Mnogi tako vjeruju da je Afera Hypo, u biti, najveća bankarska afera u Europi nakon Drugog svjetskog rata i zapravo je nevjerojatno kako su sve te operacije tako jednostavno prošle ispod radara europskih institucija za spriječavanje pranja novca i suzbijanje gospodarskog kriminaliteta. Odnosno, nemoguće je vjerovati kako središnje banke Austrije, Njemačke, Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, te Crne Gore, nisu znale niti raspolagale informacijama o operacijama pranja novca u Hypo Grupi. Prije možemo govoriti o velikom zataškavanju, jer je očito kako su sve zemlje do jednog trenutka vjerovale da im ovakve ilegalne financijske operacije zapravo popravljaju platnu bilancu države i u bitnom doprinose likvidnosti njihovog bankarskog i financijskog sistema. Tako su vjerovali sve dok se ovaj na kriminalu i pranju novca temeljen sistem nije počeo urušavati sam od sebe, kao kula od papirnatih novčanica. Tada više, jednostavno, nije bilo pomoći, i na prvi znak financijskih problema u Hypo Grupi, kada su utvrđeni prvi ozbiljniji gubici u poslovanju Hypo banke, krajem 2006. i početkom 2007. godine, bilo je jasno kako se afera više ne može izbjeći niti zataškati. Bio je to početak urušavanja HDZ-ovog sistema financijske moći temeljenog na krvavom, tranzicijskom, ratnom plijenu pohranjenom na tajnim računima kod Hypo banke.

Za razliku od drugih afera koje nisu mogle urušiti temelje HDZ-ovog tajnog sistema financijske moći, Afera Hypo najopasnija je za sami HDZ. Ovaj slučaj, naime, jedini u cijelosti razotkriva HDZ kao mafijašku organizaciju, razotkriva mafijaški kriminalni način funkcioniranja HDZ-a, tajne i paralelne kanale odlučivanja, tajni i paralelni financijski proračun kojim je stranka raspolagala i financirala svoje operacije, te razotkriva veze vladajuće političke stranke s organiziranim kriminalni m podzemljem koje je sama organizirala i stvorila kao vlastitu kriminalnu logistiku. Ukratko, Afera Hypo dokazuje kako je HDZ – hrvatska Camorra. Drugim riječima, dokumenti iz Afere Hypo jasno govore o tome kako Hrvatskom vlada dobro organizirana i opasna mafija.

Međutim, za hrvatsku će javnost biti bolne posebno dvije istine u ovom slučaju. Prva je ta da je rat na Balkanu 90.-ih godina bio dogovoren, odnosno da su usred najžešćih ratnih sukoba tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i srbijanski Slobodan Milošević imali zajedničke banke u Velikoj Britaniji i Francuskoj preko kojih su zajedno izvlačili novac koji je na kraju završio na tajnim računima kod Hypo banke.

Druga bolna istina je ta da je u pranju novca ratnih profitera preko tajnih računa otvorenih kod Hypo banke sudjelovao i vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj. Afera Hypo, dakle, nas suočava i s onim činjenicama s kojima, bojim se, još nismo spremni na suočavanje. A kamoli prihvaćanje takvih ružnih i neugodnih istina. Vjerujem kako se u tome i kriju razlozi toga što je Afera Hypo i danas zabranjena tema u Hrvatskoj. Medijima u Hrvatskoj sam kao novinar koji je razotkrio aferu, pogotovo nakon što je protiv Sanadera podignuta optužnica na temelju dokumenata koje sam otkrio, ponudio više puta feljton o Aferi Hypo. Nitko ga nije htio objaviti. Zato sam se na kraju na nagovor prijatelja odlučio na pisanje knjige „Tranzicijska šifra Hypo“, koja bi uskoro trebala biti objavljena. Naravno, pod uvjetom da se nađe netko dovoljno hrabar da ili objavi ili sponzorira objavu ove škakljive knjige. Nakon objave određenih dokumenata i dokaza iz Afere Hypo u mojoj novoj knjizi, vjerujem kako neke stvari na Balkanu više nikada neće biti iste.
http://www.seebiz.eu/dvije-bolne-istine-rat-je-bio-dogovoren-a-katolicka-crkva-prala-je-novac-ratnih-profitera/ar-12693/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s