Školski primjer diskriminacije – ugroze ljudskih prava u Slavonskom Brodu

T portal

ŠTO SE TO DOGAĐA?

Brodska škola promovira i tzv. međugorsko obraćenje

Moira Noonan

Datum objave:
27.09.2011 07:00

Autor: Drago Pilsel

Kako smo već objavili, u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu nastavnici su prisiljeni na slušanje predavanja svećenika jer se ono održava u sklopu sjednice Nastavničkog vijeća, ali se zapravo radi o većem manevru

Prisiljavanje nastavnika da slušaju popularnog salezijanskog kateheta za mlade u Zagrebu, don Damira Stojića, nije izolirana pojava. Naime, kako javlja IKA, u sklopu IPA Projekta SB Solarni demonstracijski centar u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu u utorak 27. rujna održava se Dan otvorenih vrata. Toga dana gost škole bit će rečeni don Damir Stojić iz Zagreba, ali s bogatim programom, ne samo za nastavnike.

Vezane vijesti

On će u 12 sati predvoditi misu za učenike prvog razreda, a potom će od 13 do 13,45 sati održati prigodna predavanja nastavnicima. Od 15,50 do 16,35 sati održat će predavanja učenicima 4. razreda, a od 17 do 17,45 sati roditeljima prvog razreda.

Toga dana, nikako slučajno, u školi gostuje i američka spisateljica Moira Noonan koja će s početkom u 14 sati predstaviti svoju knjigu ‘Izbavljena iz tame’ koju je nedavno izdala ‘Teovizija’, izdavačka kuća specijalizirana u karizmatskoj literaturi. Moira Noonan ide po svijetu promovirajući svoje obraćenje u Međugorju.

Dakle, nije samo riječ o kršenju prava nastavnika nekatolika ili nevjernika, svejedno jesu li agnostici, ateisti ili vjernici drugih religija (iako bi se možda našlo i katolika koji ne vole biti prisiljavani na slušanje svećenika), već se školske vlasti odlučuju i za promoviranje tzv. Marijinih međugorskih ukazanja, kojih mjesni biskup u Mostaru smatra lažnima i izmišljenima kako bi se od ljudi uzimao novac.

Večernji list

26.09.2011 / 12:40

Nastavnica Industrijsko-obrtničke škole u Sl. Brodu požalila se u pismu

Nastavnica iz Sl. Broda: Prisiljeni smo slušati svećenike

Osjećam se povrijeđenom ovom odredbom jer niti smo svi u kolektivu vjernici, niti smo svi kršćani, kaže nastavnica.

“Ako jedno nastavničko vijeće vodi svećenik, to je uvreda za sve nastavnike”

Piše: IČ/VLM

Jedna djelatnica Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu požalila se da su nastavnici prisiljeni slušati predavanje svećenika, a koje će se održati u sklopu sjednice Nastavničkog vijeća što je obveza svakog nastavnika.

Nastavnica, koja je htjela ostati anonimna, za pomoć se obratila udruzi za zaštitu ljudskih prava David otvorenim pismom, prenosi tportal.

– Osjećam se povrijeđenom ovom odredbom jer niti smo svi u kolektivu vjernici, niti smo svi kršćani. Zaposlila sam se na temelju stručnosti, a ne vjeroispovijesti. Ako jedno nastavničko vijeće vodi svećenik, to je uvreda za sve nastavnike, napisala je u pismu nastavnica.

Iz udruge David zasad nema reakcija, no jedan djelatnik škole, a koji je upućen u cijeli slučaj, za Tportal je objasnio da je ovdje riječ o svojevrsnom triku kojim su “organizatori predavanja pokušali privući što veći broj posjetitelja”.

Dodao je da bi se svako izostajanje sa sjednice Nastavničkog vijeća moglo shvatiti kao povreda radne obveze.

Cijeli tekst i pismo nastavnice možete pročitati ovdje

http://www.vecernji.hr/vijesti/nastavnica-sl-broda-prisiljeni-smo-slusati-svecenike-clanak-330295

______________________________________________________

26.09.2011. / 17:38

Autor: Nacional.hr

Školske popovijedi

“Osjećam se povrijeđenom ovom odredbom jer niti smo svi u kolektivu vjernici, niti smo svi kršćani. Zaposlila sam se na temelju stručnosti, a ne vjeroispovijesti”, kaže ogorčena nastavnica

Nastavnica u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu požalila se udruzi za zaštitu ljudskih prava David jer su djelatnici škole prisiljeni na slušanje predavanja svećenika koje se održava u sklopu sjednice Nastavničkog vijeća.

“Nastavničko vijeće je obaveza svakog nastavnika. Svako izostajanje moglo bi se shvatiti kao povreda radne obveze, a organizatori su to iskoristili da popune dvoranu. Kako bi se privukao što veći broj nastavnika, predavanja su preimenovali u sjednice nastavničkog vijeća. No činjenica je da zapravo nitko nikome ne bi zamjerio nedolazak. Kada bi se najava predavanja samo stavila na oglasnu ploču kao oglas i nastavnicima dolazak ostavio kao slobodan izbor, nitko se ne bi odazvao. Istinu govoreći, imali smo takvih situacija i prije. Ja to osobno ne odobravam. Mislim da bi trebalo istaknuti da je dolazak slobodna volja nastavnika. Osobno se slažem s nastavnicom koja se žalila, no ne negodujem previše jer znam da neodazivanje za sobom ne nosi nikakve posljedice, mada se očito računa sa strahom nastavnika”, rekao je u izjavi za t-portal jedan zaposlenik škole koji je htio ostati anoniman.

U pismu udruzi za zaštitu ljudskih prava David nastavnica je pak napisala:

Poštovani,

zaposlenica sam Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu. Ravnatelj škole, Luka Mladinović, prof. el., izvijestio je službenom obaviješću zaposlenike o predavanju don Damira Stojića koje će se održati 27. 9. 2011. godine, a na koje će dolazak biti obavezan za sve zaposlenike jer će se predavanje tretirati kao sjednica Nastavničkog vijeća.

Osjećam se povrijeđenom ovom odredbom jer niti smo svi u kolektivu vjernici, niti smo svi kršćani. Zaposlila sam se na temelju stručnosti, a ne vjeroispovijesti. Ako jedno nastavničko vijeće vodi svećenik, to je uvreda za sve nastavnike. Žalosno je da jedna obrazovna ustanova nije u stanju omogućiti svojim zaposlenicima stručno usavršavanje iz područja pedagogije ili pak metodike određenih struka, nego umjesto toga nameće vjerski sadržaj. Što poduzeti i kako se postaviti? Možete li vi kao udruga upozoriti ravnatelja na kršenje ljudskih prava?

Ovaj mi problem zadaje glavobolju i nesanicu. Uznemirena sam.

Hvala najljepša!

Iz udruge David ističu kako u školama postoji očita diskriminacija djece koja ne pohađaju vjeronauk, a riječ je o rasporedu satnice. Djeca se smještaju u neadekvatne prostore gdje pohađaju izborne predmete, znaju biti i na hodnicima, izborna nastava se održava izvan satnice… Udruga upozorava kako diskriminacija postoji i u sustavu ocjenjivanja, odnosno kako su učenici koji pohađaju vjeronauk u boljem položaju, privilegirani su, što se smatra kršenjem ustavnih prava građana.

http://www.nacional.hr/clanak/116890/skolske-popovijedi

__________________________________________________________

Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Posts Tagged ‘Slavonski Brod

Hrvatski nastavnici pod prisilom slušaju svećenike

‘Nemojte se moliti u mojoj školi, ja neću misliti u vašoj Crkvi’.

Uz svu propagandu zla i netolerantnosti koju katolička Crkva brutalno nameće zaista nije teško složiti proizvoljno dugu listu crkvenih gadarija. Kad bih trebala nabrojati redom stvari koje su mi apsolutno neprihvatljive, negdje pri vrhu moje liste bilo bi uplitanje Crkve u obrazovanje. Teme vjeronauka u školama i križeva u učionicama su ono što me zapravo prilično brine. Vjeronauk zato što mu je isključiva svrha ispiranje mozga i indoktrinacija u katoličku vjeru i smatram da djeca tome ne bi smjela biti izložena u okvirima škola. Križevi u učionicama/predavaonicama su mi zabrinjavajuća tema iz osobnog razloga. Na svu sreću, radim na mjestu gdje ne očekujem da se taj problem pojavi, ali jesam razmišljala o tome kako reagirati. Ne želim držati nastavu u učionici koja ima križ iznad ploče. A opet, svjesna sam da tamo gdje križevi vise po učionicama, oni koji se s time ne slažu nisu u poziciji napraviti problem oko toga, jer je lako moguće da bi izgubili posao.

Sad uz vjeronauk i križeve dodajem još jednu temu – slušanje predavanja od strane svećenika predstavljeno kao radnu obavezu! Nastavnica iz Slavonskog Broda anonimnim pismom obratila se udruzi David:

Poštovani,

zaposlenica sam Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu. Ravnatelj škole, Luka Mladinović, prof. el., izvijestio je službenom obaviješću zaposlenike o predavanju don Damira Stojića koje će se održati 27. 9. 2011. godine, a na koje će dolazak biti obavezan za sve zaposlenike jer će se predavanje tretirati kao sjednica Nastavničkog vijeća.

Osjećam se povrijeđenom ovom odredbom jer niti smo svi u kolektivu vjernici, niti smo svi kršćani. Zaposlila sam se na temelju stručnosti, a ne vjeroispovijesti. Ako jedno nastavničko vijeće vodi svećenik, to je uvreda za sve nastavnike. Žalosno je da jedna obrazovna ustanova nije u stanju omogućiti svojim zaposlenicima stručno usavršavanje iz područja pedagogije ili pak metodike određenih struka, nego umjesto toga nameće vjerski sadržaj. Što poduzeti i kako se postaviti? Možete li vi kao udruga upozoriti ravnatelja na kršenje ljudskih prava?

Ovaj mi problem zadaje glavobolju i nesanicu. Uznemirena sam.

Hvala najljepša!

Boldanje je moje, jer mislim da je tu recenicu itekako potrebno dodatno naglasiti. U vremenu smo u kojem se u znanje ulaže malo i gdje je nastavničko zanimanje shvaćeno kao ‘ono gdje se ništa ne radi’, gdje se milijuni ulažu u gradnje crkvenih objekata umjesto škola i gdje se novac troši na vjersku indoktrinaciju umjesto na napredak. Katastrofa!

Poštovanoj kolegici čestitam na hrabrosti da s ovim izađe u javnost i od sveg srca se nadam da neće zbog toga imati problema.

Udruga David pismo je proslijedila tportal-u. Novinari su pokušali doći do ravnatelja spomenute škole no rečeno im je da je “na duže vrijeme odsutan”. Anonimni djelatnik škole upućen u zbivanja rekao im je da je ovdje riječ o svojevrsnom triku kojim su organizatori predavanja pokušali privući što veći broj posjetitelja.

Nastavničko vijeće je obaveza svakog nastavnika. Svako izostajanje moglo bi se shvatiti kao povreda radne obveze, a organizatori su to iskoristili da popune dvoranu. Kako bi se privukao što veći broj nastavnika, predavanja su preimenovali u sjednice nastavničkog vijeća. No činjenica je da zapravo nitko nikome ne bi zamjerio nedolazak. Kada bi se najava predavanja samo stavila na oglasnu ploču kao oglas i nastavnicima dolazak ostavio kao slobodan izbor, nitko se ne bi odazvao. Istinu govoreći, imali smo takvih situacija i prije.

Dakle, u državi s 88% ili koliko već katolika nemoguće je dobrovoljno skupiti dovoljno ljudi za predavanje katoličkog svećenika pa se prljavim trikovima ljude prisiljava na dolazak! I to je u redu? U skladu s katoličkim naukom o nenasilju?! Da ne pričam da je posebno pitanje zašto se to predavanje uopće održava u školi!

Dakle, Nastavničko vijeće je obaveza nastavnika, no na ovo religijski obojano nije obavezno doći. Ma koja je tu zaboga logika? Ako je nešto obavezno, onda je uvijek obavezno. I da vidim kako će se gledati na nastavnike koji ne dođu – ne samo da će biti gledani ispod oka jer su saklonimebože očito nevjernici, nego dodatno, ako se ne pojave postoji itekako opravdan razlog da ih se kazni u skladu s pravilnicima za neizvršavanje obaveze. Jer, ovo je Nastavničko vijeće na papiru, to da ne moraju doći je usmeno – što je od toga pravno jače?!

Anonimni djelatnik nastavlja:

Ja to osobno ne odobravam. Mislim da bi trebalo istaknuti da je dolazak slobodna volja nastavnika. Osobno se slažem s nastavnicom koja se žalila, no ne negodujem previše jer znam da neodazivanje za sobom ne nosi nikakve posljedice, mada se očito računa sa strahom nastavnika.

Drugim riječima, on je poslušna ovčica koja će ići linijom manjeg otpora. Ne sviđa mu se to što se događa, ali eto, neće reagirati iako vidi da je krivo. Što se od takve osobe može naučiti? Nastavnica je barem pokušala ispraviti to što vidi da ne valja. Nadam se da će više ljudi biti jednako hrabro.

“As people become more intelligent they care less for preachers and more for teachers.”
– Robert G. Ingersoll

Izvor: tportal

http://impious.wordpress.com/tag/slavonski-brod/

___________________________________________________________

T portal

PRITUŽBA PROFESORICE

Hrvatski nastavnici pod prisilom slušaju svećenike’

Damir Stojić

Datum objave:
26.09.2011 10:11

Autor: Nenad Jarić Dauenhauer

U Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu nastavnici su prisiljeni na slušanje predavanja svećenika jer se ono održava u sklopu sjednice Nastavničkog vijeća, požalila se ovih dana jedna djelatnica škole

Vezane vijesti

Nastavnica, koja je iz razumljivih razloga htjela ostati anonimna, za pomoć se obratila udruzi za zaštitu ljudskih prava David otvorenim pismom koje objavljujemo u cijelosti:

Poštovani,

zaposlenica sam Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu. Ravnatelj škole, Luka Mladinović, prof. el., izvijestio je službenom obaviješću zaposlenike o predavanju don Damira Stojića koje će se održati 27. 9. 2011. godine, a na koje će dolazak biti obavezan za sve zaposlenike jer će se predavanje tretirati kao sjednica Nastavničkog vijeća.

Osjećam se povrijeđenom ovom odredbom jer niti smo svi u kolektivu vjernici, niti smo svi kršćani. Zaposlila sam se na temelju stručnosti, a ne vjeroispovijesti. Ako jedno nastavničko vijeće vodi svećenik, to je uvreda za sve nastavnike. Žalosno je da jedna obrazovna ustanova nije u stanju omogućiti svojim zaposlenicima stručno usavršavanje iz područja pedagogije ili pak metodike određenih struka, nego umjesto toga nameće vjerski sadržaj. Što poduzeti i kako se postaviti? Možete li vi kao udruga upozoriti ravnatelja na kršenje ljudskih prava?

Ovaj mi problem zadaje glavobolju i nesanicu. Uznemirena sam.

Hvala najljepša!

To je samo trik za privlačenje publike

Budući da je udruga David pismo proslijedila našoj redakciji, pokušali smo od ravnatelja Luke Mladinovića dobiti komentar na ovu pritužbu, međutim, u školi su nam rekli da je na duže vrijeme odsutan.

No jedan djelatnik škole, koji je također htio ostati anoniman, a upućen je u cijeli slučaj, objasnio nam je da je ovdje riječ o svojevrsnom triku kojim su organizatori predavanja pokušali privući što veći broj posjetitelja.

‘Nastavničko vijeće je obaveza svakog nastavnika. Svako izostajanje moglo bi se shvatiti kao povreda radne obveze, a organizatori su to iskoristili da popune dvoranu. Kako bi se privukao što veći broj nastavnika, predavanja su preimenovali u sjednice nastavničkog vijeća. No činjenica je da zapravo nitko nikome ne bi zamjerio nedolazak. Kada bi se najava predavanja samo stavila na oglasnu ploču kao oglas i nastavnicima dolazak ostavio kao slobodan izbor, nitko se ne bi odazvao. Istinu govoreći, imali smo takvih situacija i prije’, objasnio je djelatnik škole.

‘Ja to osobno ne odobravam. Mislim da bi trebalo istaknuti da je dolazak slobodna volja nastavnika. Osobno se slažem s nastavnicom koja se žalila, no ne negodujem previše jer znam da neodazivanje za sobom ne nosi nikakve posljedice, mada se očito računa sa strahom nastavnika’, dodao je.

Kršenje prava djece

Od početka nove školske godine do naše je redakcije stiglo i više pritužbi roditelja osnovnoškolaca na reguliranje vjerske nastave te na odnos čelnika škola prema učenicima koji nisu vjernici ili nisu katolici ili pak jednostavno ne žele vjeronauk učiti u školi.

Slične kritike stigle su i do udruge David koja ističe da u školama postoji očita diskriminacija djece koja ne pohađaju vjeronauk.

‘Nejednaki tretman djece u školi vidljiv je već po tome što onima koji ne pohađaju satove vjeronauka nije omogućen boravak u školi ako je vjeronauk prvi sat, a ako je vjeronauk u satnici, smješteni su u neadekvatnim prostorijama poput fotokopiraona ili borave po hodnicima. To njihovim roditeljima pričinjava dodatne probleme jer moraju dovoditi djecu u školu u vrijeme kada već odavno moraju biti na poslu. Takvi problemi najviše pogađaju roditelje djece mlađeg uzrasta, od 1. do 4. razreda osnovne škole. Istovremeno se nastava drugih izbornih predmeta (drugi strani jezik, informatika) održava u terminima van redovne nastave, pa djeca koja ne odaberu izborni predmet nemaju takvih problema’, stoji u priopćenju udruge.

Udruga upozorava da diskriminacija postoji i u sustavu ocjenjivanja, odnosno da su učenici koji pohađaju vjeronauk automatski u boljem položaju, što smatra kršenjem ustavnih prava građana.

‘Kod ulaska u sustav školstva država i Crkva govorili su o neobaveznom, izbornom predmetu koji neće biti ocjenjivan. Danas je slika drugačija, ocjene iz vjeronauka izravno utječu na bolji prosjek polaznika vjeronauka, što je diskriminirajuće za djecu koja ga ne polaze’, naglašavaju u Davidu.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/150438/Hrvatski-nastavnici-pod-prisilom-slusaju-svecenike.html

________________________________________________________

Podstrana portal

‘Profesori u Hrvatskoj su prisiljeni slušati svećenike’

Iz Hrvatske i svijeta

Ponedjeljak, 26 Rujan 2011 14:44
 

Jedna profesorica iz Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu požalila se da su nastavnici u toj školi prisiljeni slušati predavanje svećenika jer se održava u sklopu Nastavničkog vijeća, te je ujedno zatražila pomoć od udruge za zaštitu ljudskih prava.

Udruga za zaštitu ljudskih prava ‘David’ primila je pismo jedne profesorice iz srednje Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu, u kojem ih traži pomoć, jer su profesori prisiljeni slušati predavanje svećenika. Naime, spomenuto predavanje svećenika održava se u sklopu sjednice Nastavničkog vijeća na kojem profesori obavezno moraju sudjelovati. Pismo prenosimo u cijelosti:

”Poštovani,

zaposlenica sam Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu. Ravnatelj škole, Luka Mladinović, prof. el., izvijestio je službenom obaviješću zaposlenike o predavanju don Damira Stojića koje će se održati 27. 9. 2011. godine, a na koje će dolazak biti obavezan za sve zaposlenike jer će se predavanje tretirati kao sjednica Nastavničkog vijeća.

Osjećam se povrijeđenom ovom odredbom jer niti smo svi u kolektivu vjernici, niti smo svi kršćani. Zaposlila sam se na temelju stručnosti, a ne vjeroispovijesti. Ako jedno nastavničko vijeće vodi svećenik, to je uvreda za sve nastavnike. Žalosno je da jedna obrazovna ustanova nije u stanju omogućiti svojim zaposlenicima stručno usavršavanje iz područja pedagogije ili pak metodike određenih struka, nego umjesto toga nameće vjerski sadržaj. Što poduzeti i kako se postaviti? Možete li vi kao udruga upozoriti ravnatelja na kršenje ljudskih prava?

Ovaj mi problem zadaje glavobolju i nesanicu. Uznemirena sam.

Hvala najljepša!”, stoji u pismu profesorice.

Nikada nije bilo diskriminacije, predavanje nije obavezno

Iz udruge David su na njezino pismo ubrzo reagirali i o svemu su obavijestili Ministarstvo obrazovanja, te se trenutno provjerava cijeli slučaj. Ravnatelj spomenute srednje škole trenutno se nalazi u Njemačkoj, te tako nije dostupan za komentar na cijeli slučaj.

Ipak, telefonski smo razgovarali sa školskom pedagoginjom Snježanom Birtić, koja nam je poručila da nema niti govora o diskriminaciji.

”Riječ je o radionici na temu ‘Mladi pred izazovom relativizma i odgoj savjesti’. Svi nastavnici su pozvani da se priključe toj radionici, no ona nije obavezna i tko ne želi doći -ne mora. Spomenuti svećenik je ujedno predavač na fakultetu i on će samo nastavnicima, koji to žele, reći nekoliko smjernica u odgoju mladih”, objasnila nam je pedagoginja Birtić.

Dodaje kako je njihova srednja škola inače poznata po promicanju tolerancije, te da nikada nije bilo diskriminacije.

Podsjetimo, nedavno se Hrvatska biskupska konferencija požalila da sve manje učenika pohađa vjeronauk u školama. Biskupi su tada poručili da ih zabrinjava pojava u nekim školama gdje se, ustvrdili su, zbog manjka polaznika nastave etike učenici koji pohađaju nastavu vjeronauka navodno prisiljavaju da prijeđu na etiku.

http://www.podstrana-portal.com/iz-hrvatske-i-svijeta/profesori-u-hrvatskoj-su-prisiljeni-slusati-svecenike.php

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s