Biskupi u panici: Kradu nam djecu s vjeronauka!

Index.hr

Piše: P.V.
23.09.2011.

Foto: Bruno Konjević / Cropix

HRVATSKA biskupska konferencija zabrinuta je jer, kako kažu, sve manje učenika pohađa vjeronauk u školama. Biskupi tvrde da im škole “kradu” djecu s vjeronauka, odnosno “prisiljavaju ih” da prijeđu na etiku.

U srijedu je u Zagrebu, naime, održana sjednica Stalnog vijeća HBK pod predsjedanjem mons. Marina Srakića. Na sjednici su sudjelovali kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i potpredsjednik HBK-a, mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, mons. Ivan Devčić, nadbiskup riječki, mons. Enco Rodinis, generalni tajnik HBK, i Fabijan Svalina, zamjenik generalnoga tajnika HBK.

Bonacci: Učenici koji se odluče za vjeronauk moraju ga pohađati cijele godine

Katolička agencija IKA piše da su biskupi, između ostalog, “izrazili zabrinutost zbog pojava u nekim školama da se zbog manjka polaznika nastave etike prisiljavaju učenici koji pohađaju nastavu vjeronauka da prijeđu na etiku”.

Njihove strahove promptno je opovrgnuo Duje Bonacci, glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji kaže da su učenici koji na početku godine izaberu vjeronauk obvezni pohađati taj predmet do kraja školske godine. “Zabrinutost Stalnog vijeća HBK nije opravdana i utemeljena”, kaže Bonacci.

Vjeronauk u školama – neizbježna tema predizborne kampanje

Ova “intervencija” HBK može se smatrati prvom naznakom da se Crkva uključuje u predizbornu kampanju. I u dosadašnjim kampanjama je, podsjećamo, HDZ vrlo često pribjegavao zastrašivanju katoličke javnosti tvrdnjama da će im “komunisti ukinuti vjeronauk u školama”.

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, u Hrvatskoj ima 88 posto katolika. Rezultati popisa koji je proveden ove godine se i dalje iščekuju, ali gotovo je sigurno da će brojka biti manja pa ne čudi što su biskupi zabrinuti da će izgubiti utjecaj nad svojim stadom.

Jedna misao o “Biskupi u panici: Kradu nam djecu s vjeronauka!