Održivost celibata?

Javno.hr

POBUNJENIČKI POKRET

Raskol u austrijskoj Katoličkoj crkvi zbog celibata

Piše:    mg

Pobunjenici žele da bečki nadbiskup njihove zahtjeve prenese papi Benediktu XVI.

Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn, podržao je celibat za svećenike, rekavši kako nema namjeru voditi svoju biskupiju u raskol, odbacivši tako promjene koje traži skupina svećenika disidenata, koji su objavili manifest “Poziv na neposlušnost”, rekavši da će doći do “ozbiljnog konflikta” ukoliko se budu protivili učenju Crkve o celibatu.

Papa: Svećenici žive u celibatu zbog kraljevstva Božjeg!

Rezultati istraživanja: Polovica poljskih svećenika protiv celibata

Schönborn je u intervjuima za austrijsku radioteleviziju ovog vikenda podržao i zabranu razvoda i mogućnost zaređenja samo za muškarce.

Dijalog i suradnja

– Ako ovdje dopustim da se krše pravila Katoličke crkve onda bi to značilo da vodim biskupiju u raskol. Nisam spreman za to i mislim da nijedan austrijski biskup nije – odlučan je Schönborn, pritom upozorivši svećenike disidente da će se suočiti s posljedicama ukoliko ostanu pri svojim stavovima.

– Njihovi stavovi protive se učenju katolika i to može voditi ozbiljnom sukobu – smatra kardinal, dodajući da su sve mogućnosti otvorene i da računa na dijalog i suradnju.

Papin posjet Njemačkoj

Podsjetimo, aa čelu ovog “pobunjeničkog” pokreta u redovima austrijskog klera nalazi se bivši bečki vikar Helmut Schüller koji je još prije nekoliko godina zbog neposlušnosti dospio u sukob s bečkim nadbiskupom Christophom Schönbornom, zbog čega je degradiran na položaj seoskog župnika u Probstdorfu.

Disidenti, koji prema anketama, imaju veliku podršku javnosti, kažu da će prekršiti propise Crkve pričešćivanjem protestanata i dozvolom braka razvedenim katolicima, kao i dozvolom laicima da drže propovijed i predvode mise bez svećenika.

Također, ovaj se sukob podudara s posjetom pape Benedikta XVI. susjednoj Njemačkoj od 22. do 25. rujna.