Poštenje kao zalog svijetle budućnosti na katolički način

Glas Slavonije

IZVAN PROSTORA I VREMENA

Piše: Ivica Šola

isola@glas-slavonije.hr

Pošteni Vatikan i nepošteni Milovan

Objavljeno: 24.8.2011

Svi koji smo stali na stranu biskupa Milovana i njegovih svećenika, umah smo hermeneutikom tipičnom za krug druga Steve Krajačića proglašeni nacionalistima.
Tako u javnom prostoru imamo luđačku situaciju da Papu, Vatikan, i kardinala Bozanića brane ljudi koji se, još od vremena bivše države do danas, na iste sustavno nabacuju drekom. A “mi”, nacionalisti, mrzitelji Pape, Crkve i Vatikana, konačno smo raskrinkani kao istinski neprijatelji Crkve i crkvenog jedinstva. Zašto onda ne nastaviti u ulozi koja nam je doznačena?
Produžena ruka fašističke politike
Naime, ono što zapravo čudi jest kako to da je istarski kler, nakon višedesetljetne fašističke okupacije, uopće sačuvao vjernost Svetoj Stolici koja je u vrijeme iste okupacije bila produžena ruke fašističke politike talijanizacije Istre. Kako su otvoreni arhivi vezani uz pontifikat Pija XI., isplivao je na vidjelo njegov filofašizam iz prvog dijela njegovog pontifikata. Naime, bio je smijenio nekoliko biskupa u Istri jer su bili “previše blagi prema Slavenima” (Slavi), kako su svisoka nazivali istarske Hrvate i Slovence. Pio XI., koji je Mussolinija nazivao “čovjekom providnosti” (doduše nakon 1929. godine ta ljubav je pukla) u kontekstu potpisivanja Lateranskih ugovora, dočekan je 11. veljače 1929. na Trgu sv Petra povicima: Viva il Papa! Viva Mussolini!
Mussolini je u Vatikanu uspoređivan s carom Konstantinom. Talijanski istarski kler, na čelu s biskupima, sukladno direktivama Pija XI., branio je liturgiju i pjevanje na narodnom jeziku kao što je i iz obrazovnog sustava izbacivao svako “hrvatovanje”.
U crkvenim knjigama provodi se talijanizacija imena i prezimena pa je, sukladno ironiji sudbine, posljednji porečko-pulski biskup iz vremena okupacije bio talijanizirani Hrvat s Cresa, preuzvišeni karijerist, g. Radossi. Radossi je podmetao klipove vlč. Milanoviću oko nastojanja da se Istru vrati matici zemlji, istodobno pozivajući vjernike da mole u zavjetovanju Gospi da “čuva Italiju”.

Primjer poštenja
Ako nakon tog terora nije došlo do razbijanja jedinstva i “Stepinčeve oporuke”, neće ni sada! Slučaj Dajla i sasvim nepotrebno stavljanje kredibiliteta Pape i Vatikana na kocku zbog šake zemlje zasigurno neće dovesti ni do “mržnje” prema bilo kome, kamoli Papi, ali će svakoga iskrenog “nacionalista” instinktivno natjerati da stane na stranu slabijeg i njegovih argumenata, posebno nakon demonstriranja moći od strane Bertonea i uvlačenja Pape: To je biskup Milovan i sva ona prošlost i sadašnjost u Istri koju on simbolizira. Tako će niže spomenuti autori koji “obožavaju” Crkvu, koji u svemu ovome zapravo guštaju, biskupa Milovana i njegove svećenike prikazati kao lopuže i smutljivce, dok će, primjerice, Vatikan i benediktinci biti reparatori nepravde i lijek ovim “slavenskim” kriminalcima.
Baš je Vatikan primjer poštenja. Nakon kriminala “vatikanske banke” i uloge visokog vatikanskog prelata Marcinkusa, trebalo im je milijardu godina pa je tek ove godine Papa donio Motu proprio kojim Vatikan konačno prihvaća međunarodne standarde protiv pranja novca. No treba ih razumjeti, nije se stiglo, bilo je mnogo posla u prošlosti i sadašnjosti oko “opoštenjivanja” Istre i raznih Milovana.

http://www.glas-slavonije.hr/kolumnist.asp?rid=3134&page=1&id=21

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s