Nasilnost papinstva

Papa Benedikt XVI je u govoru pred mladima u Španjolskoj 18.08.2011. rekao kako se „Nasiljem može nametnuti određeno vladanje, običaji… ali ne istina! Istina se otvara samo slobodi, slobodnom pristanku, stoga su sloboda i istina intimno sjedinjene, jedna je uvjet za drugu, jer je “istina, kao takva, odgovarajuća za dijalog, s obzirom na to da nastoji upoznati bolje, bolje shvatiti, a to čini u dijalogu s drugima”. – Stoga je traženje istine i ljudskoga dostojanstva najveća zaštita slobode – zaključio je Papa.

Pretočimo li ove papine riječi u život, onda stvarnost izgleda ovako: „Nasiljem nad slobodnom voljom čovjeka kroz čin krštenja može se nametnuti određeno vladanje, običaji… ali ne istina! Istina se otvara samo slobodi, slobodnom pristanku, stoga su sloboda i istina intimno sjedinjene, jedna je uvjet za drugu, jer je “istina, kao takva, odgovarajuća za dijalog, s obzirom na to da nastoji upoznati bolje, bolje shvatiti, a to čini u dijalogu s drugima”. – Stoga je traženje istine i ljudskoga dostojanstva najveća zaštita slobode.

Stvarnost koja poništava papine riječi i njegovu istinoljubivost te poštivanje slobodne volje čovjeka leži u činjenici da jednom kršten čovjek – zauvijek je kršten. Nema načina da krštenik ostvari dijalog s onime koji ga je krstio. To je jednostrani akt nasilja nad slobodnom voljom čovjeka. Gdje je ovdje istina, slobodan pristanak i odustanak osim u činjenici tradicije određenog vladanja, običaja.

Kako papa Benedikt tumači ovu činjenicu koja predstavlja učenje Crkve i može se pročitati u katoličkom Katekizmu?

Stoga tražimo istinu i ljudsko dostojanstvo kao najveću zaštitu slobode i prava čovjeka.