Ispis iz Crkve – moguće ili nemoguće?

Poštovani,  željela bih s Vama podijeliti neka svoja iskustva vezana uz katoličku crkvu.

Prije nekih petnaestak godina,odlučila sam se na jedan veliki korak, ispis iz katoličke crkve.

Tu odluku nisam donijela u ljutnji,iz mržnje i osvete,već nakon godina i godina iskustva s njima i nakon dugog izučavanja povijesti crkve,civilizacija,filozofije,umjetnosti te  raznih kultura.

Škola,društvo u cjelini,obojeni su katoličanstvom tako da se mlado biće,željno znanja,obrazovanja i proširivanja vidika silno začudi da nije cijeli svijet katolički kao što nas naše društvo uči.

I tako sam se jednoga dana uputila u crkvu Sv.Josipa na Trešnjevci gdje sam krštena.

Ušla sam u župni ured i rekla gospođama koje su tamo radile da tražim župnika ili nekog drugog za jedan razgovor.

Nakon nekog vremena došao je kapelan sa onim ljigavim dušebrižničkim stavom,osmjehom svisoka,tipa:“Reci sirotica,što te muči,pa nisi valjda,sirota,ostala trudna?“ i lagano me primio za nadlakticu,mi smo si,kao, prisni…

Naravno da je uslijedio šok kada sam rekla da sam sasvim u redu i da sam se došla ispisati iz crkve.

Ne trebam vam reći da je u prostoriji nastao muk.

Nakon što se pribrao,kapelan je rekao:“To je nemoguće,iz crkve se ne može nitko ispisati!“

Budući da sam pretpostavljala da ću dobiti takav odgovor ,spremno sam odgovorila : “Gledajte,gospodine velečasni,naravno da je to moguće.Imate onu crnu knjigu,kaj ne?

Evo vidite,kada otvorite tu crnu knjigu pod mojim imenom,imate rubriku krštenje,rubriku prva pričest,pa krizma iliti firma,pa vjenčanje,nakon toga smrt,odnosno sprovod ili posljednje pomazanje,ne znam točno i onda imate jednu rubriku na kraju iznad koje piše-razno.

E,tu gdje piše razno,tu napišite današnji datum i napišite da se Melita-Petra Ivanović došla ispisati iz crkve pri punoj svijesti i svojom voljom.“

Kapelan me gledao i pitao od kuda  to znam.

Odgovorila sam mu da se puno ljudi već ispisalo iz crkve,eto od kuda to znam.Samo,u javnosti se to zataškava.

Nakon što se pribrao od prvoga šoka,jer je očekivao sasvim drugu priču i problematiku,čak se i opustio i pitao me koji su moji razlozi za ispis iz crkve.

Rekla sam:“Upisana sam u instituciju bez pitanja da li to želim.Moji roditelji su me krstili iz najbolje namjere,jer je to uobičajeno u Hrvata i mislili su kao i ostali katolici u Hrvatskoj i okolici da dijete tim činom posvećuju Bogu.

No,vremenom,nakon silnih krunica,prve pričesti,firme i vjeronauka shvatila sam da u crkvi nema Boga.Shvatila sam da sam kroz odlaske u crkvu i molitve naučene u crkvi sve dalje od jednog izvornog,dobrog osjećaja u sebi,u svojoj duši.

Shvatila sam da u crkvi ne mogu dobiti odgovor niti na jedno životno pitanje,da ne mogu dobiti odgovor na pitanje što je duša,od kuda smo došli,kuda idemo nakon smrti,kako je Isus oživio Lazara,kako mu je to samo uspjelo,kako je Marija mogla začeti na tako misteriozan način,koji je smisao i svrha mog života na Zemlji?

Kako riješiti neki konflikt sa bližnjim,da li jesti meso,ako piše –Ne ubij,zašto je Govor na gori crkva proglasila utopijom,a čini se baš neki dobar govor i uputstvo kako živjeti…..

Rekla sam mu da odgovor:“To su Božje tajne“ zaista nije odgovor i da hoću znati istinu i da želim odgovore na neka elementarna pitanja.

Rekla sam mu da sam malo proučavala povijest crkve i da ne želim pripadati instituciji koja je dnevno klala 20 000 indijanaca,muslimane nabijala na kolac,jer su tobože neznabošci,Isusove apostole na najsvirepiji način ubila,mučila…

Ljude koji su se pitali isto ovo što se i ja pitam,spaljivali su žive na lomači,gulili kožu…a sve to u ime BOGA.

E,to-to je neoprostivo!

E,da,rekla sam mu još da i u današnje vrijeme crkva radi strahote,ali tako dobro zna zataškati.

Kapelan me gledao i smekšao se.Rekao je:“Pa,to je sve istina.Dajte,napišite mi to na jedan komadić papira da mogu proslijediti dalje,a vi ćete dobiti ispis.Dođite za tjedan dana.“

Kada sam izašla na trešnjevački plac,van među ljude,u onaj goli život,rekla sam samoj sebi:“Bravo Petra!“

Nakon točno tjedan dana,u dogovoreno vrijeme,ušla sam u župni ured iste crkve.

Za stolom je sjedio župnik,iza njega stajao kapelan.

Pozdravila sam i predstavila se,a kapelan je objasnio:“To je ona cura,župniče o kojoj smo pisali biskupu.“

Župnik je imao otvorenu crnu knjigu,onu istu o kojoj smo pričali,i zaista,posljednja rubrika razno,žig,datum i ispis!!

Potpisala sam se i ja i time se za sve vječnosti koje postoje u Svemiru pozdravila sa crkvom,katoličkom i bilo kojom drugom.

Sloboda se zvalo novo stanje moje duše i mojega života.

Pitali su me da li želim potvrdu o ispisu,a  formulirali su to ovako:“Trebate potvrdu za svoju sektu da im pokažete da ste se ispisali?“

Odgovorila sam:“Ispisala sam se iz crkve zbog sebe,razloge sam vam objasnila i napisala.“

A nisu oni stali s provokacijama,zapravo,kada se sjetim onog trenutka,provocirao je župnik,a kapelan je zbunjeno pratio pretpostavljenog.

I tu sam napravila grešku.

Kako bih dokazala da sam napravila to zbog sebe,nisam uzela potvrdu,jer što će mi?

Pa znam da sam se ispisala.

Ali,danas mi je krivo.

Trebala sam uzeti i imati crno na bijelom .

Pretprošle godine pisala sam na adresu Nadbiskupija ,Kaptol 1 u Zagrebu sa molbom da mi dostave potvrdu o ispisu.

Nisu odgovorili.

Zvala sam župni ured Sv. Josipa da zamolim potvrdu,pitala sam da li mogu i kada mogu doći,no naručivali su me u nedogled godinu dana.

Nakon cca godinu dana rekla sam da rade nešto protuzakonito i da imam pravo dobiti potvrdu na što mi je župnik odgovorio neka ih tužim i zovem novinare i tresnuo slušalicu.

Nisam uradila niti jedno od tih prijedloga,iako je zaista dao jako dobre prijedloge.

Za tužbu nemam novaca niti vremena,a u novine nemam povjerenja,jer su vijesti pod komandom Kaptola i opet pucanj u prazno.

Kada sam izašla po drugi puta iz crkve Sv.Josipa,nakon što sam se potpisala u rubrici razno,ne znam kako da opišem osjećaj koji me obuzeo.

Fizički,bila sam lakša,pao je neki teški ruksak sa leđa.

Emotivno,potresena,jer je ljubav prema Bogu moja vrlo privatna stvar i jedan temeljni osjećaj mojega bića čija sam ja vlasnica,a ne crkva.

Psihički…e,tu se ima što raditi.

Crkveno učenje me poprilično obojalo i oštetilo.

Od kada sam krenula na vjeronauk,znači od kada me  osoblje crkve i pripadajućeg samostana počelo plašiti  paklom,smrtnim grijehom,istočnim grijehom i ostalim izmišljotinama katoličanstva,moja nekad zdrava psiha počela se mijenjati .

Ali da je ta promjena na dobro,čovjek bi rekao,ok,ali ako je ta promjena na gore,onda spašavaj glavu dok još možeš i ako više uopće možeš.

Pričali su nam o duhovima.

Još dan danas  imam teške patnje i strahove po pitanju duhova,paraliziram se i oblije me znoj.

Patila sam od prisilnih misli.Kada sam došla na ALU čitala sam knjige iz psihijatrije i ,ohoho,našla poglavlje o prisilnim mislima…Ideš,što mi je moja crkvica ostavila u nasljeđe…

Kada si katolik i odlaziš u crkvu,niti ne primjetiš kakav gad si postao,mrziš sve „nekatolike“,ti si onaj odabrani koji gleda svisoka,jer ti si taj odabrani,a ostali su samo „ostali“

Onda ta opsjednutost „dobrotom“

Moraš se pretvoroti u najgoreg ljigavca,jer si onda „kao“ dobar,a prave dobrote tu nema ni zrna,ni truna.

Uostalom,bila sam svjesna ,izlaskom iz crkve, da me čeka puno posla.

Prvo sam morala postati uopće normalna mlada žena.

Shvatila sam da sam kao katolkinja otišla u strašni minus i da trebam prvo uopće doći na pozitivnu nulu sa svojim osjećajima,mislima i sa svojim cjelokupnim životom.

Znala sam da me čeka puno posla s mojim bližnjima koje sam strašno povrijedila kroz tako napuhano,bahato,katoličko ponašanje.

Zapravo,čekalo me puno posla na raznim poljima.

ODGOVORNOST  je ključna riječ,ja sam konačno postala odgovorna za svoje riječi,postupke, djela i osjećaje.

Nema više crkve i izverglane ispovijedi iza koje se možeš skrivati.

Koliko divno ,toliko i zastrašujuće,ogoljela sam svoje biće,stajala na vjetrometini i konačno imala svoj život.

Od nekuda moraš početi.

Mogla sam samo zamoliti:“Nebeski Oče,vodi me pa što bude!“

Melita-Petra Ivanović

(Ostali podaci poznati redakciji)

 

 

39 misli o “Ispis iz Crkve – moguće ili nemoguće?

 1. E, dragi roberte, žalosno je što je danas u Hrvatskoj previše takvih, poput tebe, koji su spremni “prvi baciti kamen” ne razmišljajući o sebi kao o osobi “od grijeha” samo zato što misle da su “pravi vjernici”. U duhu tvojih vjerovanja, u najgorem slučaju barem deklarativno, bilo bi ispravno da si napisao da ti je “žao za njenu igubljenu dušu” ili da ćeš se “moliti za nju”. Nema što prava slika i prilika dobrog “katol’ka ‘rvata” – Sudi, pljuj, kamenuj! Ne bi ti škodilo pogledati koju emisiju “Mir i dobro” ili “Ekumena” – moda nešto i naučiš!
  Melita-Petra svaka Vam čast za hrabrost i odlučnost. Nadam se da će Vaš primjer biti uzor drugima koji “pored zdravih očiju” možda ipak progledaju i uvide u što se to pretvorila njihova duhovna organizacija. Ja ću svakako učiniti isto, iz istih ili sličnih razloga, u nadi da ću tim činom potaknuti osobe iz svojeg bližeg okruženja na razmišljanje. Hvala Vam za primjer i informacije. Želim Vam svako dobro u životu!

  Sviđa mi se

 2. Svaka čast Petra !
  Otprilike si na tragu mojih razmišljanja oko brkanja pojmova “vjera” i “religija”..
  Niti ja ne želim oblačiti “boje, dresove” , a pogotovo pripadati ikojoj religiji, jer im je svima zajedničko da propagiraju “ljubav i jednakost”, a s druge strane osuđuju, odbacuju i mrze “različite” od sebe…(povijesno dokazano, činjenje zala u Njegovo ime)

  Ukoliko postoji “svevišnji”, Bog, Alah ili kako god, a njegove su moći; stvoritelj svega, svemoguć, svevideć, sveprisutan oduvijek, zauvijek, besmrtan itd…onda nam ne trebaju POSREDNICI, kako bi s Njim bili u kontaktu…

  Poglavito ne trebamo PLAĆATI zbog toga i “debelim guskama vrat mazati”, kako se to danas radi u “modernim, demokratskim društvima”, pod zlikom vjerskih i inih sloboda… ( u HR je registrirno čak 55 različitih “vjerskih zajednica ?!?!!?)
  Svećenici, na “državnim jaslama”, ne žele se odreći naplate svog, ionako preplaćenog “posla”, niti ih išta sprječava, da i dalje čine gnjusna (ne)djela, bez obzira, što ih većina “Božjih zapovjedi”, obvezuje drugačije..

  Prva nam je zadaća, biti SLOBODNIMA, kako bi svoju djecu naučili stvarnim vrijednostima u životu…

  Sretno !!

  Sviđa mi se

 3. draga Petra,
  žao mi je zbog tvojih trauma izazvanih vjerskim odgojem,
  U tom smislu me veseli da si se uspjela osloboditi utega koji ti je Crkva stavljala, pogotovo što nisi izgubila vjeru u Boga, ali …
  Ne vidim ništa sporno u odnosu svećenstva prema tebi, ono što opisuje tvoj je osobni doživljaj, što su za tebe bile “prisilne misli” za druge ljude nisu, pogotovo tvoje natezanje oko potvrde za ispis više doživljavam kao maltretiranje župnika i klera nego kao izraz tvoje želje za dobivanje potvrde.
  Ne znam niti u čemu je ovaj tekst jasan po pitanju crkve i vjere(pgklada), osim što jedna povrijeđena osoba iznosi svoje frustracije. Jasan može biti samo osobi koja je, ili sama frustrirana nakan osobnog iskustva vjere ili je totalno neupućena pa misli da “tako nekako grozno to mora izgledati”.
  Želim vam svako dobro, pogotovo tebi Petra da nađeš put k Bogu!

  Sviđa mi se

 4. Čestitam na ovome činu.
  Mislim da bih ja trebao napraviti isto iako će biti teže jer sam posvađan i sa svećenikom i kapelanom i svima u Crvku 😀 HAHAH

  Ako to napravim tražiti ću sve potvrde koje mogu dobiti i s guštom je odnesti prof. iz vjeronauka da mu napokon pokažem da ja stvarno mislim ono što sam rekao na vjeronauku i da mi ne može sada više davati jedan zbog mišljenja koje se razlikuje od njegovog 🙂

  Sviđa mi se

 5. Petra istinski mi je žao što si uopće imala potrebu ispisati se iz crkve. Ta potreba ima svoje korjene. Mislim da si to učinila u erupciji emocija, a i mediji ovih mjeseci pumpaju negativno stanje u crkvi, javljaju se sve više i više ovakvi portali koji su protiv crkve (a mislim i Boga), samo se riječi ukrašavaju i Boga spominju kao u lijepom kontekstu, a blate crkvu. Moram priznati da u djetinjstvu nisam baš nešto puno naučila iz vjeronauka, ali s vremenom sam se potrudila upoznati Boga i crkvu, te mogu reći svjesna sam i negativnih strana crkve, ali me to ipak nije nagnalo na ispis iz crkve ili ne daj Bože ne odlazak na misu. Kroz život sam se potrudila upoznati Boga, upoznati bogatstvo mise i punine života kojega imam u Isusu Kristu. Hvala Bogu da imam tu spoznaju, a žao mi je za svakog tko je nema. Uvijek negdje postoji uzrok.

  Petra nadam se da ćeš se kroz život potruditi malo i sama da upoznaš svoju vjeru, da u povijesti onoga što je crkva činila ne nalaziš opravdanja za svoj manjak vjere, da kroz medije ne nasjedaš baš na sve (navest ću ti primjer), svi mediji govore o nestanku 6 djece i puše se kako se tu radi o trgovini ljudskim organima, a nitko ne piše da su se zapravo to 6 djece vratili svojim kućama. Pokušaj, daj si šansu koju si nisi pružila, a ta je da upoznat istinski svoju vjeru. Ti si si više šansu davala za ne, nego za da. Još se uvijek možeš vratiti tvoj Bog te uvijek čeka, pusti sve što te snašlo. Daj si šansu. Ništa nije gotovo i konačno, konačna je jedino smrt, ali smrt bez Boga.

  Sviđa mi se

 6. petra svaka cast i u potpunosti te podrzavam. ja sam isto uzgubila vjeru u crkvu (iako ne u Boga) jer danasanja crkva nema veze sa krscanstvom i bogom i isusom.. osim nekolicine svecenika koji su dobri zive u dughu vjere su toliko rjetki isve rjedi u zajednici u kojoj bi oni zlocesti trebali biti rjedi, dok leze na novcu a toliko malo izdvajaju, sa pedofilijom, javnim iskazivanjem mrznje prema drugacijima, bas to bacanje kamenja a vjera ih uci drugo… eto osoba poput bill gatesa je zapravo osoba koja zivi vise u duhu krscanstva iako nije krscanin nego vecina tih velikih vjernika…. zbog toga mi se crkva kao institucija i zajednica sve vise da tako kaze mgadi.. s bogom mogu pricati kad hocu moliti se kad hocu, a da mi ne nametaju svoja misljenja… a jos mjesanje u politiku donosenje zakona i sl sve gdje im nije mjesto… neka drze svoju religiju, zajednicu instituciju ali nek ne mijesaju drzavu i gradanstvo u to…do tada i ja bi se mogla ispisati….

  Sviđa mi se

 7. Ovo je svakako tužna priča. Žao mi je što te (a i vas druge iz komentara) zatvorenost crkvenih ljudi oko tebe nagnala na to da na Crkvu gledate kao bezličnu, bezdušnu organizaciju.

  Svakako podržavam da svi ljudi trebaju uvijek tražiti istinu, nikada ništa loše neće izaći iz toga, ali istina je samo djelomičan problem. Veći problem je ogorčenost. Nije na meni ocjeniti kolika je i kojeg izvora vaša ogorčenost, ali nije dobro tako živjeti. Ne budite tako ljuti.

  Crkva ima svojih mana, pogotovo ako smo upoznati s njenim malim djelom. Ako izuzmemo antipatiju koju netko stekne prema ljudima iz crkve koji prema njima nisu bili dobri, sve ove dvojbe imaju svoje odgovore.

  Crkva nema nište protiv individualne molitve i susreta s Bogom. Nitko vam ne govori što da mislite. Zar zbilja mislite da u skoro dvije tisuće godina, uzevši u obzir sve te ljude koji su bili dio Crkve, a neki od njih se broje među najutjecanijim i najmudrijim znanstvenicima svih vremena (Newton, Leibnitz, Bošković, Euler itd.), se nitko nije pitao te stvari koje vas muče ?

  Naravno da jesu i naravno da postoje odgovori. Žalosno je jedino da se ti odgovori malo nude, ali s druge strane, kao što vidite iz vlastitog primjera, malo je ljudi i voljno tražiti odgovore.

  Crkva nije tu da udalji čovjeka od Boga i dobra i istine, već da mu (možda to izgleda paradoksalno sada) olakšaju put do istih. Svi crkveni Sakramenti imaju ulogu toga da ljudima predoče vidljivim znakom neki ključan element odnosa čovjeka i Boga. Što se tiče toga da ste bez znanja inicirani, za to postoji Sakrement Potvrde ili krizma gdje vi potvrđujete sebe kao dio Crkve ili ne i nitko to ne radi umjesto vas.

  Odgovori nisu “to je Božja tajna”.
  Pitanja su bila, ako se ne varam:
  1) Što je duša ?
  – Pitanje ima zapravo semantički odgovor tj. pitanje je što misliš pod pojmom duše ? Ovisno o tome što ti misliš pod time je i različiti odgovor. Duša bi značila čovjekovu svijest i sve što nju sačinjava (misli, osjećaji, motivi, itd.). Drugim riječima, čovjekova nutrina, subjektivitet. Možda se očakivao neki malo više metafizički odgovori u obliku neke energije, oblačiča u koji se pretvorimo i slično, ali nije tako. Kršćanstvo ne podrazumjeva neki dualizam.

  2) Otkuda smo došli ?
  – Ovo super pitanje, ali s dvojakim odgovorom. Pitanjem nastanka čovjekova zemaljskog tijela, našom takorečeno “tjelesnom poviješću” se bave biolozi. To je pitanje za njih. Što se tiče duhovne povijesti čovjeka, tj. povijesti čovjekove svijesti i njegovog odnosa s Bogom, time se bavi Biblija. Cijela. Biblija je opis povijesti čovjekovog odnosa s Bogom i puta prema istini. Od Knjige Postanka koja jako duboko opisuje čovjekova originalana pitanje i porive, što smo ? zašto živimo ? i toga kako i zašto smo udaljeni od Boga i što nam to otežava itd. Preko Knjige Ponovljenog Zakona koja prikazuje kako ljudi, tvrdih srca nadodaju i na nekim mjestima mijenjaju Božiji Zakon jer im tako paše, sve do Evanđelja koje ispunjava Zakon i donosi čovjeku punu istinu ponovno ne bi li je razumio i po primjeru, učenju i žrtvi Isusa našao put do Boga. Preporučam da, pogotovo ako vas zanima zbilja istina, pročitajte Bibliju, ali zbilja pročitajte. Po mogućnosti, Bibliju s komentarom (većina izdanje ih ima) koji je kojiput potreban da se objasne neke razlike u jeziku i simbolici.

  3) Kuda idemo nakon smrti ?
  – E to je pak pitanje. U raj, čistilište ili pakao. Raj je prilično samodeskriptivan. Čistilište je tu da očistimo naše duše od štete i rana koje smo im nanjeli grijehom, tako rečeno pokora. Našim kajanjem i popravkom naših pogrešaka, pokorom, za života mi čistimo svoju dušu, da ne bi morali u čistilištu. Pakao je za one koji odbiju dobro i ljubav i Boga, jer ih ne zanima i ne žele ga. Čini se neobičan izbor, ali ako čovjek dovoljno duboko zaglibi u zlo, takvo je stanje uma moguće (iako ja osobno vjerujem da će Bog, dobro i Istina pronači put do svakog čovjeka, čak i onog najokorjelijeg). Pritom je važno istaknut da ovo nije trivijalno i da nitko neće “završtiti u paklu jer je jednom opsovao” (fascinira me da ljudi uporno tvrde da to kršćanstvo vjeruje, usprkos doslovnim dokazima i tvrdnjama u suprotno), ali svakako stoji da svako zlo otvara put većem zlu (tako se čudimo da ljudi koji su naizgled potpuno dobri znaju užasne stvari činiti). Kako to sve izgleda? Pa to je teško reći, zato što je čisto logički gledano, teško ljudskom umu koji radi u vremenskoj sferi, pojmiti nešto bezvremensko. Otkrivenje doduše, sadrži opis raja kako ga je vidio Sv. Ivan. Pripremite se na složen opis doduše zato što, zbog nemogućnosti da se opišu direktno ili čak pobliže bezvremnske stvarnosti, Sv. Ivan dočarava to simboliko i slikama.

  4) Kako je Isus oživio Lazara ?
  – Pogledajte opis u Evanđelju. Prilično je deskriptivan, iako možda ne na način na koji bi htjeli. Učinio jer to tako da mu je Bog dao moć i vlast da to učini, da zapovijeda silama prirode. Ako je to pitanje usmjereno u smjeru “kako da ja to učinim ili zašto to ne mogu učiniti ?” onda je odgovor na to pitanje za Gospodina da ga pitate i da potražite odgovor u njegovoj Riječi.

  5) Marijino začeče
  – Pitanje je neobično postavljeno, ali eto. Začeče nije nedorečeno, Sin, Riječ Božja, druga Božanska Osoba je uzela tijelo čovjeka da se rodi, živi i umre kao čovjek. Kako je to točno napravio ? To je prilično apsurdno pitanje, ako malo razmislite. Ako smatrate da je moguće zamisliti detaljniji slijed tog događaja to je pitanje za istražiti, ali je od sekundarne važnosti i općenito govoreći jako teško za istražiti. Mislim da, u grubo govoreći, se može odgovoriti ovako: ako je Bog stvorio svijet, u što prema svojim izjavama vjerujete (a bome i ima puno logičkog temelja u uzročnosti svih procesa u prirodi 🙂 ), zašto mislite da bi mu teško bilo stvoriti tijelo ? Štoviše zar nije i logično da Bog, pokušavši podučiti čovjeka uzima njegovo tijelo da živi kako svaki čovjek živi i da pretrpi svu bol i nepravdu koju čovjek može pretrpjeti mu, hodajući njegovima nogama, pokaže put ?

  6) Smisao i svrha života na zemlji
  – Smisao i svrha života je rast i napredak. Osobni rast i napredak, napredak društva i naših bližnjih i naš napredak prema vječnosti i Bogu. Detalji su nevažni. Netko može doprinositi time da je vatrogasac, netko time da je bankar, netko time da je mehaničar, sve to, ako je rađeno savjesno, doprinosi napretku i rastu drušva. To vidimo po tome da je svijet puno ugodnije i sigurnije mjesto sada nego prije 500 godina. Naš osobni rast se manifestira kroz prijateljstva, brak i tako dalje. Kako za koga. Na kraju Bog nam je dao slobodu. I dobro je izabrati što god nije loše za nas 🙂

  7) Kako riješiti konflikt s bližnjim ?
  – To ovisi o prirodi i uzroku sukoba, ali važno je da bližnjega volimo i poštujemo i da imamo na umu što je dobro za njega i istinu. Također da prvo gledamo sebe gdje smo pogriješili i da nismo oholi. U pravilu, ako se držimo ovakvih načela međusobni sukobi nisu teški za razriješiti. Obično nas koče ponos i nedovoljno razumijevanja i ljubavi prema drugima. U posebno kompliciranim problemima se, naravno možemo i Bogu obratiti za pomoć i savjet.

  8) Da li jesti meso ?
  – Peta Božja Zapovijed se odnosi na čovjeka. Naravno, ako je ekološki štetno ili na neki drugi način štetno ubijati životinje (kao pretjerani izlov, ubijanje iz okrutnosti što očigledno psihološki nije zdravo, a duhovno gledjući potpada pod manifestaciju mržnje), onda je to krivo.

  9) Govor na gori
  – Predlažem da još jednom pročitaš ovo ako je upitno (s komentarom ako je moguće). U govoru na gori Isus iznosti blaženstva čovjeka i daje puninu Zakona. Punina zakon nam govori čemu trebamo težiti i kako trebamo klesati svoju dušu i karakter, blaženstva nam daju nadu i potičnu nas na vrline koje ističu. Zašto je to utopija ? Zato što da se svi držimo tih riječi Sina Božjega, zbilja bi bila utopija.

  Povijest crkve:

  Ovo je posebno zanimljiva teme i tema oko koje se često lome koplja, ali poglavito zbog manjka znanstvenog pristupa.

  Prvo – Ako netko s IQ-om 80 kaže nešto pametno, znači li to da je to išta pametnije. Ne. Ako alkoholičar savjetuje svom sinu da ne pije, je li to moralno krivo ili netočno ? Ne. Dakle, istinitost i ispravnosti načela i učenja ne ovisi o životu onih koji ih podučavaju. Često ljudi koji najviše rade neke greške, s pravom, najviše upozoravaju na njih. Zato što ne žele da drugima bude kako je njima.

  Drugo – Inkvizicije kroz povijest (pogotovo zloglasna Španjolska inkvizicija koju je osnovao španjolski kralj, a ne crkva i po tome je imala veze s crkvom koliko i oni doktori koji su svojim pacijentima davali zaraženu krv s liječenjem) su bile politčko, a ne vjersko oruđe. U srednjem vijeku su se pape rijetko kada birale iz striktno vjerskih krugova, već češće po načelu toga da je onaj vladar koji je imao najviše moći “progurao” svog namjesnika kao papu da bi donosio njemu politički povoljne odluke. Kao micanje političkih protivnika i slično. Otud zloglasna inkvizicija. Slična je situacija s križarskim ratovima. Njih nije pokrenula crkva, već europski vladari koji su htjeli još zemlje jer je ponestajalo posjeda za razdjelu među plemićima i ratovi su bili neizbježni, pa su se odlučili na širenje. Kao povod su iskoristili napade na kršćanske hodoćasnike. Križarski ratovi su imali veze s kršćanstvom isto koliko i Zaljevski rat ima veze s davanjem demokracije iračanima. Vidimo takve pojave danas, zar mislite da su političari prije bili drugačiji ?

  Englezi su svojedobno svoje kolonijalne invazije opravdavali “širenjem kulutre i civilzacijskog napretka”, naravno da nije bilo riječ o tome nego o želi za nadmoći i pohlepi. Isto je i sa svim zločinima “u ima Boga” ili “Crkve”. Kako se može tvrditi da je motiv za zločin protiv drugog čovjeka vjera koja zagovara da se drugog čovjeka voli više nego sebe ?

  Naravno da je riječ o manipulaciji. Isto kako su se radovi fizičara koristili za izradu atomske bombe koja je ništa drugo doli izvor političke moći, tako se i crkvu i njenu poruku pokušavalo koristiti za političke svrhe.

  To da Crkva ipak dobro djeluje vidimo u hvalevrijedim i nesebičnim pothvatima u koje se upušta, ali na to svi lako zaborave. Također, usprkos ovomu, usprkos otporu i zlu, Crkva je, kroz kaos povijesti, uspjela prenijeti neokaljanu poruku ljubavi čovjeka prema svakom čovjeku i Božje ljubavi prema svima nama.

  Tih ideja nije bilo prije.

  Na kraju nadam se da sam vas potaknuo da preispitate informacije koje imate i svoje misli. Nitko vas ni na što ne sili. Ako ne možete naći što tražite u svojoj župi ili zajednici, potražite drugu, dugog svećenika čije će propovijedi više govoriti onome što vam je na srcu. Nemojte odustajati od potrage, a nagovaram vas da u toj potrazi se prvo okoristite ovime što vam je dano. Nadam se da ćete u Crkvi pronaći mir i ljubav koju ona širi. Ako potražite, sigurno hoćete. Istina oslobađa, ne bijeg i sumnja.

  Sve najbolje.
  🙂

  Sviđa mi se

 8. Evo, da i ja odgovorim na pitanje iz naslova — moguće je! Treba samo malo strpljenja i kuraža. I obraza.

  Ja sam danas i službeno primila potvrdu te uvid u maticu krštenih da su moja djeca ispisana. Kršteni su na način da su ih baka i djed bez privole i znanja nas kao roditelja odveli i dali krstiti, lažući pri tom župniku da mi nemamo ništa protiv, iako niti jedno od nas nije član KC. (Doduše, dalo bi se i o njegovom pristanku, ali nema veze.)

  U svakom slučaju, stvar je za nas prošla bez galame i problema. Navodno su roditelji ti koji imaju pravo odlučivati o duhovnoj sudbini svoje djece i to je bilo to.

  Dajem punu podršku ostalima koji se odvaže na ovaj korak!

  Sviđa mi se

 9. SD ajme strašno, ja se bojim da se to i meni ne dogodi 😦 Moji roditelji su katolici i krstili su i mene, no ja svoju buduću djecu ne namjeravam (ako sami to odluče kad budu punoljetni, neka).
  Katastrofalno je što svećenici pristaju na to da djecu krste ljudi koji nisu njihovi skrbnici, to samo pokazuje njihovo pravo lice – pokrštavaj po svaku cijenu, nije bitno što ljudi zapravo žele!

  Melita-Petra, čestitke. Ja se nisam odlučila to napraviti jer mi je trenutno to nebitno, ali nažalost pošto nas “odbjegle ovčice” računaju u svoje statistike možda bi svi to trebali učiniti.

  Sviđa mi se

 10. Mislim da je jako, jako važno moći otvoreno razgovarati. Nažalost, kod mene to nije upalilo, ali i dalje vjerujem da je iskrenost i poštenje najvažnije. Možda se možete dogovoriti da se ta odluka prepusti djetetu kad poraste i uvjeriti ih da se nećete buniti protiv njegovog/ njezinog eventualnog izbora.

  Meni je jako žalosna i pomisao da, ukoliko se moje dijete ipak jednom odluči za KC, meni je kao roditelju zbog takvog postupka moje svojte onemogućeno da sudjelujem u obredu koji bi nešto mogao značiti mom djetetu. Možda je i to važno da naglasiš, da ne želiš biti isključena iz jednog bitnog dijela djetetovog života.

  Također je opcija, ako su roditelji vezani za specifičnu crkvu, otići i vidjeti može li se ikako razgovarati sa župnikom da se ne dogodi ovakva jedna stvar kao meni. Samo polako i bez negativnosti, barem je takav moj stav.

  Sviđa mi se

 11. Zamolio bih samo urednistvo da objave komentar od g. Mate kao clanak i odgovor na ovaj clanak. Jer je puno kvalitetnije napisan od ove ludorije od teksta, tj. frustracije.

  Sviđa mi se

 12. Ocito niti jedan citat a kamoli citavu BIBLIJU nisi procitala srcem. BOG je LJUBAV, On te ljubi! Shvatit ćeš kroz vrijeme da si napravila ogroman korak u nazad.

  Sviđa mi se

 13. Bravo Melita-Petra Ivanović!
  Upravo se sam bavim ispisivanjem iz RKC. Moj problem je u tome, da uoće vjerojatno čak nisam u nikakvoj “Crnoj Knjizi”, odnosno ne znam, gdje bi ta bila.Osim krštenja, koje je onda bilo obavezno (1945), nemam nikakvih drugih sakramenata i tako trenutno ne znam, gdje bih započeo. Naime, već četrdeset godina ne živim u Zagrebu, od 1979 nemam više nikog živog od obitelji, moj originalni krsni list se je izgubio u poplavi 1964, na pričesti i firmi nisam bio i tako ne znam, gdje bih sada dobio “ispisnicu”! Da li ima tko kakav savjet?

  Sviđa mi se

 14. MELITA-PETRA IVANOVIĆ! ja ti jedino mogu cestitati na tvojem neznanju. NE POSTOJI CRNA KNJIGA SA TIM RUBRIKAMA. a ostali, koji su komentirali su krkani koji ce potvrditi bili koju tvoju tvrdnju jer si se ISPISALA IZ KC!
  NE POSTOJI ISPISNICA!- to si obično vi sastavite vlastoručno svoje ispisnice, ali… Melita draga, ovo sve ti nikako ne drži vodu.
  ps. nemoj se hvaliti da si proucavala povijest, kad izbjegavas govoriti povijesne činjenice koje tebi ocito ne idu u prilog. obicno su takvi istrazivaci OBJEKTIVNI… a ti si samo isfrustrirana… mozda tebi taj neki novi život predstavlja kurvaluk i ostalo… sve u svemu, sretno ti bilo!

  Sviđa mi se

 15. Poštovani,
  hvala na komentarima.
  Pismo je napisano i poslano prije godinu dana. Nisam znala kakve će reakcije izazvati. Iz sadašnje perspektive čini mi se da nisam mogla napraviti bolji potez u životu, mislim time na sam čin ispisa i dijeljenje iskustva sa svima vama.
  Puno vam hvala na podršci.
  Hvala i na komentarima predanih katolika, njima posebno zahvaljujem što su mi potvrdili da sam ispravno učinila.
  Poštovanje!
  Petra

  Sviđa mi se

 16. Hvala na tekstu. Odlucio sam se na isti potez i lakse je kad znas proceduru i da nisi jedini koji se odluci na takvo nesto. Biti clan Crkve je toliko normalno i opce prihvaceno, da rijetko tko uopce pomisli o ispisu, iako se crkvenog nauka niti malo ne drze. Jednostvnije je bit vjernik na papiru i cekati spasenje, nego kvalitetan covjek u stvarnosti i raditi dobro ne zbog vjecnog zivota, nego da sebi i svojoj djeci ucinimo ovo mjesto raj na zemlji. Da ovaj i svaki naredni trenutak bude lijep.

  Sviđa mi se

 17. PETRA…..PROCITAO SAM SVE BAS PAZLJIVO…VELIKI SI KORAK NAPRAVILA…..ALI JEDNO NIKAD NEMOJ TO BI TI BILA NAJVECA GRESKA U ZIVOTU…..NEODRICI SE HRISTA …NEODRICI SE BOGA JEDNOG JEDINOG ZIVOG……TO NEEEEEEEEEEEEEE………RAZMISLI NESUDI BOGU NESUDI HRISTU ZBOG SVETENIKA ZBOG TE ELITE LJUDI KOJI SU SAMO LJUDI ZA NOVAC I DA IM JE DOBRO………POZZZZZZZZZZ

  Sviđa mi se

 18. Ljep pozdrav svima.Eto i ja sam ovo sve pa i komentare pročitao.Za mene je ovo sve novost i mota mi se po glavi jedno pitanje.
  Šta oni dobivaju sa tim što smo mi upisani u toj crnoj knjizi ?
  Jer po vašim pričam imam dojam da ispis iz crkve,im baš ne ide u korist.
  Volio bih da mi neko odgovori,unaprijed hvala.

  Sviđa mi se

 19. Ja vam mogu reci da nista pametnije nista ucinila u zivotu nego sto ste se ispisala iz toga instituta, gde se ispiraju mozgove ljudima. Nejpostoji nikakav bog koji voli dobre a mrzi zle. To je sve poteklo od Mojsija koji je bio najveci diktator svih vremena ovoga sveta. Zamislite da je on obseo preko milion i po ljudi (Izraelja) i vodio ih kroz tu sinajsku postinju gde su svi pomrli i to bez vode i Wc ea. Zamislite da 40 gd. hodate po toj pustinji, gde se nemoze neci lako vode niti sto za jesti. a da negovorimo o higijeni koju nisu imali. On je taj narod zaplasio preteci da postoji Bog koji kaznava za neposlusnost, a koristio se sa vulkanovom silom kao da to bog govori i ljuti se na njinu neposlusnost. Ko je bio Mojijev bog? Pa on sam je bio taj! Mojsije je donosio odluku ko ce nda zivi a ko ce da pogine. “Kad su nasli jednu osobu da nosi drva u subotu koji je proglasan svetim. Pitali su ga sta da rede toj osobi, Mojsije je reka idem da pitam boga zatim da bi sacuvao Mojseije svoj auturitrt on je naredio da se ta osoba kamenuje. Kad je isao na Sinaj brdo niko nikad nije isao da vidi sa kim se on sastaje i sta je radio za to vreme? Sve sto imamo od dokaza ostalo je sam da verujemo i nista drugo!? Znamo da je Mojsijev starac bio savetnik Mojsiju.Dobro je on to sve smislio sa svojim starcom Joterom kod koga je cuvao ovce 40 gd. tu je i smislio sve te carolije i bogove su imali svi narodi u Valilonu i prije toga i mojsijevog radjanja, sveko je prlme imalo svoga boga itd. Imao je dosta vremena 40 gd. da razmislja kako da uzme narod od faraona, jer dva princa nasledstvo vladavinu nisu mogli imat, vec samo jedan. Mogao je samo jedan da nasledi faraonovo presto tako je Mojsije otisao u pustinju milom ili silom oteren, ko to zna? Ostaje nam da verujemo u ave to! Tako je on odpoceo sa tom religijom koja je izrasla u jeda veliki biznis, a ima ih priko 2500 religija u svetu danas!
  Stari zavet je samo jedna istorija toga naroda onoga vremena koje je zvakano posle od sinagoge jedne do druge i savka je dodavala nesto sto joj se htelo i svidelo tako da i dalje se to dodaje i pripisuje mnogo sto sta sto nema nikakve veze sa istinitim nasim TVORCEM koji je stvorio Svemir i sve u njemu.Mojsijev Bog nemoze nikoako biti tvorac svemira! Sujeverni naros je lako prevariti, varali su ih kako je to ko hteo i varece ih sve do kraja kroz vekov. Kazitemi ko moze da to sve proveri i ko je bio tamo da vidi da je to tako? A zasto se to nebi taj bor javljao svakom pojedincu i to bi on megao lakse da deluje preko savesti coveka a ne preko svestenika bilo koje crkve. Crkve su samo priduzeca gde se nesto proizvodi a to je laz koja se prodaje onima koje su oni podcinili, kome su izaprali mozak. Mnogi su obmanuti i manipulisani tako da oni nerazmisljaju svojom glavom, vec slusaju sta im se servira sa katedre a oni samo aminuju na sve.
  Ja sam bio jedan od takvih da sam bio spreman i zivot da dam za tu moju veru, ali su mi oni otvorioi oci sa svojim losim, lazljivim i neiskrenim ponasanjem, tako da sam ja napustio te lazljivce i sad se osecam sretan kao da nisu ni postajali. Imao bi mnogo da nazem ali je to dugacka prica mog zivota i njine lazi. Ja vas sve pozdravljam a narocito one koji su se oslobodili takve napast. Sve su religije otrov za coveka i nerazlikuju se nimalo jedna od druge!

  Sviđa mi se

 20. Religija je samo jedno modrno robovlasnistvo onih ljudi, koji ne razmisljajuci upadnu u zamku robovanja, ili ih roditelji jos od rodjenja posvete robovlasnicima!
  Religija nije osnovana od naseg Tvorca, vec od profitivnih ljudi, koji zele da zive na racun drugih!
  Nika nas Tvorac nija zeleo da ima posrednika izmedju sebe i ljudi na ovoj planeti, to su sve smislili vodje religija!
  Pozdrav svima od Dordje

  Sviđa mi se

 21. (Molim Redakciju ovog sajata da moju poruku uruci gospodji/ci Meliti)

  Postovana gospodjo/ce Melita-Petra,

  Pazlivo sam procitao odiseju onoga kroz cega ste prolazili u toku onog dela vase istorije koju ste opisali. Veliko bravo za hrabrost i za ispravnu odluko koju ste doneli da zbacite sa sebe breme koje su drugi nametli na vasa ledja bez vaseg znanja i bez vase saglasnosti. Veoma racionalno ste razmisljali i realno ste procenili svoje stanje u kome ste se dugo nalazili kada je vasa sloboda bila ogranicena okolnostima u kojima su drugi razmisljali i odlucivali o vama, kada su vam drugi kazivali sta je belo, a sta crno. Izborili ste se za slobodu svoje licnosti kao najvece bogatstvo kojim nas je obdario nas Stvoritelj kada nas je stvorio.
  Trebalo je hrabrost za to, ali ste se izborili i to je za pohvalu i cestitanje.

  U Bibliji imamo primer hrabrosti trojice maldica koji su bili izvedeni pred najmocnijeg cara sveta, Navuhodonosora, i optuzeni da ne postuju njegovu zapovst da se poklone njegovom kipu, odnosno njemu. Za tu svecanost (posvecenje kipa) bili su pozvani i sakupljeni predstavnici iz svih pokorenih zemalja – veliko mnostvo: carevi, predsednici, premijeri, ministri, knezovi, delegacije, velikani tog vremena. I svi oni, na dati muzicki signal, kao nerazumne ovce, padaju na svoja kolena i klanjaju se zlatnom carevom liku, odnosno caru.

  Medjutim, u tom silnom mnostvu naslo se tri odvaznih mladica koji nisu postupili kao nerazumne ovce koje nemocno bleju, nemocne da ucine bilo sta za sebe. Na dati znak oni nisu savili svoja kolena pred naredbom cara i nisu se poklonili njegovom kipu i njemu. Hrabro su kazali caru: Care, ne! Necemo se pokloniti tebi! Mi smo slobodna bica, sa slobodom da sami odlucimo sta je dobro, a sta zlo, sta je ispravno, a sta krivo. Tu svoju slobodu i svoju hrabrost da caru kazu ne, platili su skupo – bili su baceni o ognjenu pac, ali ih je Bog izbavio na velicanstven nacin, i veoma bogato ih nagradio.

  I danas vecina ljudi u svetu postupaju tako – kao nemocne ovce dozvoljavaju drugima da misle umesto njih i za njih. Iz ovoga ili onoga razloga oni autoritarno prihvataju taj status jer nemaju hrabrost da se uhvate u kostac s njim, da promene svoje jadno stanje podredjenosti i da izadju iz njega, da se izbore za slobodu svoje licnosti, da racionalno razmisljaju, deluju i zive kao ljudi, kao slobodni ljudi, da misle svojom glavom, da slobodno razmisljaju, planiraju, odlucuju i rade onako kako misle da treba da rade.

  Danas su svetu potrebni ljudi ne toliko pametni o obrazovani koliko ljudi koji se ne mogu ni kupiti ni prodati, ljudi koji stoje na strani i braniku istine makar se i nebo nad njima srusilo, lljudi koji su verni svojoj duznosti kao magnetna igla polovima, hrabri ljudi koji greh i nepravdu nazivaju njihovim pravim imenom. Na zalost, takvih ljudi sve je manje u svetu.

  Postovana gospodjo/ce Melita, dozvolite mi da vam bez ikakve kurtoazije kazem da ste vi zaista hrabro postupili kada ste odlucili da svojoj ranijoj autoritarnosti odlucno kazete NE, ne plaseci se pri tome da ce se cak i nebo srusiti iza vas.

  Na kraju ja bih vam preporucio da tu vasu odiseju kroz koju ste prolazili za vreme tog dela vase istoije koju ste nam izneli, sagledate i verifikujete na jedan drugi nacin. Sve to sto ste doziveli i preziveli u tom periodu metnete i izmerite na biblijskoj vagi na kojoj ce sve to u vasoj svesti dobiti sasvim drugu dimenziju, drugu vrednost koja ce u mnogome obogatit vas buduci zivot novim vrednim informacijama i saznanjima, koja su veoma znacajne i vredne paznje. To ce za vas zaista biti veliko bogatstvo koje ce vam obezbediti stabilnu, pozeljnu buducnost.

  U tu svrhu iskreno vam preporucujemo knjigu “Velika borba izmedju Krista i sotone”, koja ce vam zaista u mnogome pomoci da realno sagledate ne samo vasu licnu proslost, vec i vasu licnu buducnost, a i buducnost covecanstva uopste. Ta knjiga, i po misljenju i tvrdjenju najvecih danasnjih svetskih istoricara (povijesnicara) zaista predstavlja najbolji scenarij buducih skorasnjih dogadjaja na svetskoj sceni, scenarij koji je zaista ocigledan i koji se nikako ne moze poreci.

  Sto je najznacajnije, u svetlosti te knjige, vasa pomenuta odiseja ne samo sto vam nece vise izgledati, vec ce van ona zaista nece vise biti zaludno potroseno vreme. Kroz tu knigu, koju vam svesrdno preporucujemo da je temeljito proucite, vasa odiseja ce dobiti svoju istinsku vrednost i ona, da ponovimo, umesto da vam predstavlja nesto sto je za zaljenje, bice vam nesto veoma znacajno i vredno.

  Knjigu mozete skinuti sa interneta.

  Postovana gospodjo/ce Melita, drago nam je bilo sto smo imali mogucnost da razmenimo msli sa vama!

  Nas srdacni pozdrav sa lepim mislima i sa jos lepsim zeljama,

  Tasevski Nikola
  p.s. Izvinjavam se za jezicke greske. Moj maternji jezik je makedonski. Dostupni smo u svako vreme za bilo kakva pitanja i informacije.

  Sviđa mi se

 22. Poštovani gospodine Tasevski Nikola,

  jezične greške su najmanji problem općenito, a osobito kada upućujete ovako dobronamjerne i tople riječi.
  Hvala Vam, dirnuli ste me u srce.
  Nadam se da ćemo se jednom upoznati i stisnuti jedno drugom ruku!!
  Hvala i sretno!
  Melita-Petra Ivanović

  Sviđa mi se

 23. Melita, dirnut sam Vašom pričom. U Bilbiji piše “ne budite robovi ljudima”, ali upravo je religija područje beskrajnih manipulacija, eksploatisanja i porobljavanja ljudi – nekada fizičkog, a danas je sve to suptilnije, ali jednako pogubno.
  Najgore što nam se može desiti jeste da nas religija, umesto da nas učini boljim ljudima, da nas pretvori u netolerantne mrzitelje svih koji su drugačiji. Vi ste, Melita, sve to dobro razumeli, i želim Vam da istrajete na tom dobrom putu. Iskreno se nadam da sa prljavom vodom nećete baciti i bebu, tj. da zbog svega što postoji u crkvama nećete odbaciti veru u Tvorca – ali to je već Vaša lična stvar.
  Srdačan pozdrav iz (ne tako dalekog) Beograda!
  Dragan

  Sviđa mi se

 24. Postovana Melita,

  I ja bih zaista voleo da se jednom upoznamo i da stisnemo jedno drugom ruku kao najiskreniji prijatelji, i vise od toga, kao rodjeni brat i sestra koji zelje sve najbolje jedan drugome.

  Pozdrav sa lepim mislima i sa jos lepsim zeljama,

  Tasevski Nikola

  tasevski_nikola@yahoo.com

  Sviđa mi se

 25. Pozdrav i podrška Meliti. Moje iskustvo je slično osim što mi nije dat nikakv papir već informacija da je ispis proveden. Samo to. Što god, samo da više nisam dio KC.

  Sviđa mi se

 26. dragi ljudi, sotona je najveći lažljivac i koliko vidim zaveo vas je na najjače, otvorite oči, otvorite srca, molite Boga da pošalje Duha Svetoga i sve će vam biti jasno, u Bogu je mir dušo moja, u Bogu je spasenje, samo u Bogu..
  Duša me boli dok sam čitala vaše komentare, zar ne vidite koliko ste zavedeni, nemojte to dopuštati sebi, obratite se..

  Sviđa mi se

 27. ja sam bila i u depresiji, i patila od prisilnih misli i svašta nešto loše se događalo u mom životu.. ali upoznavanjem Isusa Krista i predajom svog života Njemu, vjerujte mi dogodile su mi se takorekuć nemoguće stvari, jer jednostavno u Boga je sve moguće, On je milostiv. Doslovno za sve u životu što te muči, pitaj Njega i On će ti dati. Nitko i ništa ne može pružiti mir, to može samo Bog. Ne vjerujem da ste zadobili duševni mir ispisom iz Crkve! Sotona napada sve nas a pogotovo svećenike upravo jer su odabrali Boga, sotoni to smeta, on mrzi čovjeka jer nije čovjek, on je duhovno stvorenje koji je bio toliko lijep da se uzoholio i odvojio od Boga i sad mrzi nas ljude jer nas je Bog stvorio na svoju sliku i priliku, jer nas voli, a sotoni se to gadi, mi mu se gadimo i pokušava nas uništiti na sve moguće načine, istražuje sve moguće naše slabosti i na taj način nas vara, svakodnevo i pokušava nas odvojiti od Boga, a kad to uspije kod nekih ljudi onda se istim tim ljudima čini da su baš tada dobro, ali vjerujte mi to “dobro” kratko traje, jer to je laž, to nije Bog, nije od Boga i onda čovjek propada, duševno je mrtav. A vrijedi li sve to, vrijedi li izgubiti vječni život??? Nemojte se obazirati na nedostatke oko sebe, na nedostatke u crkvi, jer svi smo ljudi, svi griješimo, bitno je raditi na sebi i ljubiti čovjeka, pokušati razumjeti zašto netko griješi, šta ga je navelo na određena razmišljanja, postupke.. to što vidite oko sebe su posljedica manjka ljubavi, sve je to Sotonina želja da se razočarate u sve oko sebe, jer ponavljam, on neprestano istražuje naše slabosti i nudi svakodnevne različite situacije samo da se odvojite od Boga, to je njegov cilj, to je njegova misija.. Ali dragi moja braćo i sestre, ne dajte se! U Bogu je mir dušo moja! Budite svi blagoslovljeni, neka vam Bog podari mir! pozdrav

  Sviđa mi se

 28. pročitajte svjedočanstvo ukrajinske liječnice koja je bila mrtva 4 dana i sad je ponovno sa nama, sa nama je da se Bog proslavi, pročitajte njezino svjedočanstvo! nije to klinička smrt, žena je bila mrtva ČETIRI dana, ležala je otvorena na stolu u bonici, studenti medicine su već bili iz nje izvadili neke organe.. pročitajte!

  Sviđa mi se

 29. Moja prica ide ovako…
  Krstena sam kao i svi vi bez svoje volje, rekla bih zato jer su i svi ostali jer je to jedino prihvatljivo medu nasim ljudima. Moj muz takoder , iako je on uvijek bio protiv toga i odrastao je tako. Zivjeli smo u drzavi u kojoj je neprihvatljivo biti nekatolik, zeljeli smo dijete ali on ni pod kojim uvjetima nije zelio da krstimo dijete. Buduci da smo zivjeli medu ljudima koji su sljepi sljedbenici crkve i koji svakodnevno posjecuju Boziju kucu, a cine mnoge grozote bojala sam se kako bi moje dijete koje nije krsteno moglo biti osudivano, maltretirano, izolirano i sve ostalo. Preselili smo u drugu drzavu koja je , moram reci , puno naprednija po takvim pitanjima i tu smo dobili dijete i sretno odrasta. Bez osuda i maltretiranja. Moji su prihvatili nasu odluku (ne naravno svi, ali meni bitni i dragi ljudi jesu), njegovi nas i dalje maltretiraju svakodnevnim pitanjima i svime ostalim. Cak da je doslo do toga da su me potajice nagovarali da krstim dijete bez muzevog znanja. Kada nije ni to uspjelo, planirali su kako bi to mogli napraviti sami bez nas.
  Zamislite koliko su ljudi zasljepljeni.
  Ja vjerujem u Boga i uzdam se u Njega i Njegove namjere, ali nezelim biti dio institucije koja muci i ubija, siluje i porobljava, izolira i maltretira na raznorazne nacine sve ljude suprotnoga misljenja.
  Vjerujem da bi se mnogi slozili samnom, a isto tako vjerujem da su me mnogi vec i osudili zbog toga.
  Samo mi nije jasno kako ti svi ljudi koji toliko posjecuju Boziju kucu mogu bez griznje savijesti da rade mnoge ogavne stvari. Kolika je ta njihova vjera? I koliko ja znam Bog nezeli da se klanjamo idolima, a svi to rade pogotovo u crkvama, odlaze u medugorije i ostala svetista kada su porazeni, povrijedeni i bolesni. Ja neosudujem nikoga, ja razumijem. Razumijem da je ljudima tesko i da neznaju kako izaci sa svime na kraj. Nitko nije rekao da je lako zivjeti, ali moze biti i tako lijepo samo kada se usavrsavas duhovno i ustrajes u tome.
  Moj muz nije ulagao u sebe i kada je to poceo da cini postao je jos bolja osoba, ali ne kroz neku instituciju. I on vjeruje u Boga i jako sam mu zahvalna sto me je usmjerio jos vise prema tome. Da proucavam, da negledam samo sljepo, molim se idolima i pratim ljude, nego da razmisljam svojom glavom. I sada i ja kao i mnogi zelim da se ispisem iz crkve i vec vidim da ce to biti jako tesko ali ustrajat cu u tome. Na kraju krajeva u google sam upisala: “kako da se ispisem iz crkve” i dosla so ovoga, izmedu ostaloga. Sokirala sam se poroucavajuci sto je zapravo crkva i sto se iza svega toga krije. I ne samo crkva nego i sve ostalo nalik na nju. Zelim svima dobro i da uzivaju u ovome sto nam je podareno: zivotu! Jer sam zivot je jedna velika carolija i netrazi puno. Zelim svima srecu!

  Sviđa mi se

 30. Draga Melita,

  tek danas vidim ovaj članak i smješno mi je koliko se podudara sa donjom izjavom koju sam napisao prije 2 mjeseca.
  Stvari su tako očite, nevjerojatno je koliko je mozak zamagljen, kolika je hipnoza nad njim, kao da je 2+2=25a7x3
  Dragi Bog progovora iz čista srca, plodovi čista srca su dobra dijela, ljubav je sol bez nje je sve bljutavo.
  Vjerska institucija, formalna ili neformalna je uteg oko srca za dobre duše, pakleni spokoj za loše.
  Svaki dan biti mrvicu dobriji je jedini smisao života, sve predati i posvetiti Bogu. Veliki zagrljaj i svako dobro.
  ______________________________________________
  Izjava i molba za ispis iz Rimokatoličke Crkve

  Potpuno svjesno, samovoljno i bez ikakvih vanjskih prisila ili nagovora vas molim da me ispišete iz Rimokatoličke Crkve. U nju sam upisan odlukom svojih roditelja neposredno nakon rođenja. Oni za ovu odluku i ne znaju, oni su poštovali tradiciju, nisu previše razmišljali, kao i svi plašili su se da će njihovo malo dijete u slučaju rane smrti završiti u paklu što je laž kojom se plašilo ljude. Takav čin krštenja je nepravedan i nepošten, ja kao dijete nisam mogao ništa odlučiti tako da je kao takav pred Bogom nevažeći. Biti član jedne religijske zajednice je odluka i obaveza koju svako za sebe svjesno treba donijeti i to svakodnevno živjeti.
  Sa ovom izjavom svjesno istupam iz Rimokatoličke Crkve, institucije u koju se nisam ni upisao svojom voljom. Molim vas da me ispišete, ja tu više ne spadam, papirnati obrasci su samo formalnost, zemaljski zakoni i nisu toliko bitni, duh je već odavno vani, hvala Bogu na tome, isto želim svima. Nisam više član, nisam više dodatni broj, ne potičem loše, ne želim dati lošemu ni mrvice snage.
  Ovaj čin je jasna poruka, mičem se od prljave institucije i prljavih dijela, ne od ljudi, svi imamo ogromnu priliku do posljednjeg trenutka, Bog je jako milosrdan, pomaže svima. Nije se dovoljno izviniti, tražiti oprost i nastaviti malo bolje, treba od srca popraviti štetu, odreći se svake koristi i pokazati snagu u dobru veću nego je bila u lošu i nikada više to ne ponavljati.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s