‘Na HRT-u i u javnim tvrtkama bi trebalo biti 80 posto katolika!’

T-portal

IUSTITIA ET PAX

Na HRT-u i u javnim tvrtkama bi trebalo biti 80 posto katolika!’

Datum objave:
28.06.2011 11:25

Autor: N. B./tportal.hr/Večernji list

Komisija Iustitia et Pax, koju vode biskupi Katoličke crkve, obratila se javnosti zanimljivom porukom. Naime, biskupi tvrde da su katolici u Hrvatskoj ‘ugroženi i diskriminirani’, iako ne pojašnjavaju na što točno misle pod tom izjavom, a naročito u zemlji u kojoj je malo koja institucija privilegiranija od Katoličke crkve

Komisija se tako javnosti obratila izjavom u kojoj, kako tvrde, ‘izražavaju zabrinutost zbog sve učestalijeg i otvorenijeg iskazivanja netrpeljivosti i nasilja prema katolicima u Hrvatskoj’, pri čemu  doduše, ne navode primjere tog navodnog nasilja ili netrpeljivosti.

‘Netrpeljivost prema katolicima i njihovim vjerskim uvjerenjima baštinjena je iz vremena komunističkog totalitarizma i nikada nije u potpunosti nestala, a u posljednje se vrijeme intenzivirala, posebice neposredno prije i nakon posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj i hrvatskim katolicima. Sa žaljenjem konstatiramo da državna tijela nisu adekvatno, po službenoj dužnosti, reagirala na otvorene izričaje netrpeljivosti prema katolicima na onaj isti način kako su reagirali kada se radilo o pravima drugih ugroženih zajednica i pojedinaca. Držimo da treba prekinuti s praksom prozivanja i omalovažavanja katolika zbog njihove vjerske pripadnosti, njihova načina života, njihovih vjerskih uvjerenja i učenja, koja se bez ikakvih argumenta proglašavaju nazadnima. Stoga pozivamo državne institucije da ne budu pristrane i da budno paze na dostojanstvo i pravo katolika na življenje svoje vjere i izricanje svojih vjerskih uvjerenja što im jamče hrvatski zakoni’, navodi se u izjavi Komisije Iustitia et Pax.


Tu neobičnu izjavu je u razgovoru za Večernji list pokušao pojasniti tajnik Komisije Gordan Črpić: ‘Kada bismo riječ papa zamijenili riječju ‘veliki rabin’ ili ‘episkop’, vidjeli bismo o kojoj je konotaciji riječ i državne institucije sigurno bi prepoznale da nije riječ samo o slobodi govora nego o vrijeđanju i omalovažavanju. Po katolicima može ošinuti tko i kako želi, po pitanju vjerskih načela, moralnog nauka… Kako se nekome može reći da je primitivan ako izražava svoje stavove? Takve tvrdnje moraju se argumentirati, a ne demonizirati i stigmatizirati nekoga.’

U izjavi komisije Iustitia et Pax navodi se kako se Crkva ‘ne boji nikakve argumentirane rasprave ili kritike’, ali ‘nikako ne mogu prihvatiti da se prešutno prihvaća njihovo omalovažavanje bez reagiranja nadležnih institucija’. Na što točno misle kad zahtijevaju ‘reagiranje nadležnih institucija’, biskupi nisu objasnili. No zato su jasno dali do znanja kako vide ulogu katoličke većine u hrvatskom društvu.

‘Postoji fakt da su statistički katolici većina, ali sociološki manjina u društvu, tj. da postoji intervenirajuća varijabla koja ureduje da to ne bude tako. Naime, ako je 80 posto katolika u društvu, onda bi 80 posto zastupnika trebalo biti katolicima, 80 posto na javnoj televiziji i u javnim poduzećima, jer bi zastupljenost po zakonu velikih brojeva trebala bi biti takva. Ako nije takva, onda treba dokazati da postoji katolički gen koji je degeneričan, što će teško dokazati ili je riječ o nečem drugome’, zaključuje tajnik Komisije Gordan Črpić.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/135609/Na-HRT-u-i-u-javnim-tvrtkama-bi-trebalo-biti-80-posto-katolika.html

_________________________________________________________

Net.hr/28.06.2011.

Vapaj biskupa

Katolici su ugroženi i treba im policijska zaštita

‘Ako je 80% katolika u društvu, onda bi 80% zastupnika trebalo biti katolicima, 80% na javnoj televiziji i poduzećima. Zastupljenost po zakonu velikih brojeva trebala bi biti takva. Ako nije, onda treba dokazati da postoji katolički gen koji je degeneričan’, kaže tajnik Iustitie et Pax.

Netrpeljivost prema katolicima još je iz komunizma, a intenzivirala se neposredno prije i nakon papina posjeta, tvrde biskupi okupljeni u komisiji Iustitia et Pax. Katolici su u javnom životu Hrvatske diskriminirani i ugroženi, kažu, i nužna im je policijska zaštita! Čude se i što zastupljenost katolika u javnim poduzećima i u Saboru nije 80 posto, a pitaju i zašto postoji sloboda govora za one koji žele “ošinuti” po katolicima.

“Netrpeljivost prema katolicima i njihovim vjerskim uvjerenjima baštinjena je iz vremena komunističkog totalitarizma i nikada nije u potpunosti nestala, a u posljednje se vrijeme intenzivirala, posebice neposredno prije i nakon posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj i hrvatskim katolicima.

Sa žaljenjem konstatiramo da državna tijela nisu adekvatno, po službenoj dužnosti, reagirala na otvorene izričaje netrpeljivosti prema katolicima na onaj isti način kako su reagirali kada se radilo o pravima drugih ugroženih zajednica i pojedinaca. Držimo da treba prekinuti s praksom prozivanja i omalovažavanja katolika zbog njihove vjerske pripadnosti, njihova načina života, njihovih vjerskih uvjerenja i učenja, koja se bez ikakvih argumenta proglašavaju nazadnima. Stoga pozivamo državne institucije da ne budu pristrane i da budno paze na dostojanstvo i pravo katolika na življenje svoje vjere i izricanje svojih vjerskih uvjerenja što im jamče hrvatski zakoni”, navodi se u posebnoj izjavi komisije Iustitia et Pax Hrvatske biskupske konferencije.

‘Po katolicima može ošinuti tko i kako želi!’

Izjavu u kojoj komisija “izražava zabrinutost zbog sve učestalijeg i otvorenijeg iskazivanja netrpeljivosti i nasilja prema katolicima u Hrvatskoj”, dodatno je pojasnio njen tajnik Gordan Črpić, koji je posebno bio nadahnut. Povod izjavi je, kaže, “čitav niz momenata u posljednje vrijeme, posebno prije i poslije papina dolaska”.

“Kada bismo riječ papa zamijenili riječju ‘veliki rabin’ ili ‘episkop’, vidjeli bismo o kojoj je konotaciji riječ i državne institucije sigurno bi prepoznale da nije riječ samo o slobodi govora nego o vrijeđanju i omalovažavanju. Po katolicima može ošinuti tko i kako želi, po pitanju vjerskih načela, moralnog nauka… Kako se nekome može reći da je primitivan ako izražava svoje stavove? Takve tvrdnje moraju se argumentirati, a ne demonizirati i stigmatizirati nekoga”, rekao je Črpić.

Iustitia et Pax tvrdi da se katolici u Hrvatskoj ne boje nikakve argumentirane javne rasprave ili kritike, ali “nikako ne mogu prihvatiti da se prešutno prihvaća njihovo omalovažavanje bez reagiranja nadležnih institucija”.

“Postoji fakt da su statistički katolici većina, ali sociološki manjina u društvu, tj. da postoji intervenirajuća varijabla koja ureduje da to ne bude tako. Naime, ako je 80 posto katolika u društvu, onda bi 80 posto zastupnika trebalo biti katolicima, 80 posto na javnoj televiziji i u javnim poduzećima, jer bi zastupljenost po zakonu velikih brojeva trebala bi biti takva. Ako nije takva, onda treba dokazati da postoji katolički gen koji je degeneričan, što će teško dokazati ili je riječ o nečem drugome”, tumači Črpić.

“Komisija poziva sve Hrvate i Hrvatice da hrabro u javnosti iznose svoje stavove o raznim temama, da ih znaju argumentirati i dobro uobličiti. Javna rasprava i izmjena argumenata s katoličkog stajališta apsolutno isključuje narušavanje dostojanstva čovjeka, napose svako nasilje koje nedvosmisleno osuđujemo”, kaže se u izjavi, koja je objavljena u utorak i koju potpisuje predsjednik komisije Iustitia et Pax sisački biskup mons. Vlado Košić.

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/06/28/0397006.html

 

Jedna misao o “‘Na HRT-u i u javnim tvrtkama bi trebalo biti 80 posto katolika!’

 1. Udrugo,

  znam da nećete objaviti moj komentar na vaše web stranice, ali želim vam reći sljedeće i pitati vas za odgovor na moja pitanja:

  1. Zašto barem djelomično ne štitite ljudska prava u svim područjima u kojima smo STVARNO ugroženi, već NEPRESTANO i s puno mržnje napadate Katoličku crkvu? Zašto se ne bunite na oduzimanje prava čovjeka na život (abortus)? Zašto se ne bunite na pravo djeteta na oba roditelja (monogamija)? Zašto se ne bunite na laži koje nam se serviraju svakodnevno medijima? Zašto se ne bunite na neistine iz različitih komercijalnih reklama? Zašto se ne bunite na oduzeta prava radnika koja su im oduzeta na račun bogaćenja mnogih, pa i nekih vaših članova?

  2. Osobno poznajem neke članove vaše udruge, koji su me pokušali nagovoriti da vam se pridružim. Pri tome su mi pojasnili vašu svrhu i smisao postojanja. Odogovite mi, zašto vi kršite ljudska prava predstavljajući se kao “Udruga za zaštitu ljudskih prava”, a svi dobro znamo TKO STE i KOJI VAM JE TOČNO CILJ?

  Lijep pozdrav,
  Katolik koji tvrdi da kršćanstvo više štiti ljudska prava nego sve VAŠE (znamo na koga mislim) udruge zajedno.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s