Crna Gora i Vatikan

Objavljeno: 22.06.2011 u 08:50

O NOVOM KONKORDATU

Džomić: Ugovor Crne Gore i Vatikana bi bio nezakonit

Važeći crnogorski zakoni, prema njegovim riječima, takve ugovore ne dopuštaju ni sa jednom crkvom ili vjerskom zajednicom.

Predstojeći ugovor Crne Gore sa Vatikanom bi bio nezakonit zbog narušavanja ustavne i zakonske ravnopravnosti crkava i vjerskih zajednica, ocijenio je koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velimir Džomić.

Premijer Igor Lukšić trebalo bi da sa predstavnicima Vatikana potpiše ugovor između dvije države, kojim će se regulisati položaj i pravni status Katoličke crkve u Crnoj Gori.

Lukšić će se 24. juna u Vatikanu sresti sa papom Benediktom Šesnaestim.

Džomić je Pobjedi kazao da Mitropolija nije protiv ugovornog rješavanja odnosa ali se, kako je naveo, taj proces mora rješiti na ravnopravan način i u istom obimu prava “a ne, samo sa jednom crkvom”.

Upitan da prokomentariše namjeru Vlade da potpiše slične ugovore i sa ostalim vjerskim zajednicama Džomić je kazao da mu je ta najava nepoznata.

“Nama to nije poznato. Ukoliko se to dogodi neće se govoriti o sličnim već istovjetnim ugovorima jer bi različit obim prava u njima narušavao načelo ravnopravnosti vjerskih zajednica”, rekao je Džomić.

Jedini pravi put, dodao je, jeste donošenje novog zakona o crkvama i vjerskim zajednicama.

“Prvo se donese novi zakon o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica i u njemu predvidi takva mogićnost, a potom se pristupi razgovorima i potpisivanju istovjetnih ugovora”, pojasnio je on.

Džomić smatra da se u slučaju konkordata postupa suprotno, “a kuća se ne gradi od krova”.

Lukšić bi, prema njegovim riječima, trebao da još jednom sagleda tekst ugovora u odnosu na pravni sistem Crne Gore.

“Ako uporedi tekst konkordata sa važećim pravnim normama ne može a da ne dođe do istog zaključka”, rekao je Džomić, dodajući da takav međunarodni ugovor mora biti ratifikovan u crnogorskoj Skupštitni.

__________________________________________________________

LUKŠIĆ PUTUJE BENEDIKTU XVI

Crna Gora spremna za novi konkordat s Vatikanom

Datum objave:
17.06.2011 13:56

Autor: tportal.hr/Hina

Crnogorski premijer Igor Lukšić posjetit će 24. ovog mjeseca Vatikan gdje će ga primiti papa Benedikt XVI, a sa dužnosnicima Vatikana potpisati će ugovor kojim će se regulirati položaj i pravni status Katoličke crkve u Crnoj Gori

Vezane vijesti

još vijesti na temu

Kako je u petak objavljeno u Podgorici, novi ugovor otvorit će i mogućnost rješavanja pitanja na području obrazovanja i otvoriti put za reguliranje imovinskih pitanja.

Novi ugovor s Vatikanom, kako prenose podgorički mediji, zamijenit će konkordat iz 1886. godine između kneževine Crne Gore i Vatikana, koji je bio prvi takav međudržavni ugovor između Svete Stolice i neke dominantno pravoslavne države.

_________________________________________________________

Angus YOUNG

« „Crnogorci sebi misle i rade sve najgore i najružnije i to punih dvadeset godina, ubili su se. Zašto bi bilo ko drugi o njima mislio dobro kad oni sebe namjerno ubijaju?“

Izborni zakon uslov za EU »

Crna Gora krši sopstveni Ustav

17. jun 2011. od Angus Young

Vest da će premijer Igor Lukšić 24. juna u Vatikanu potpisati konkordat sa Svetom stolicom o pravnom položaju Rimokatoličke crkve i vernika u Crnoj Gori, izaziva veliku pažnju javnosti, mada se još ne zna da li će samo biti ratifikovan ugovor koji je svojevremeno sa Vatikanom potpisala crnogorska knjaževina ili će biti sačinjen novi.

Konkordat je najavljen još prilikom posete Ranka Krivokapića, predsednika Skupštine Crne Gore, Vatikanu, kao “kruna u saradnji Crne Gore i Svete stolice”. Ugovorom bi trebalo da budu uređeni položaj i prava katoličkih vernika, veronauka, pomoć države crkvi, ali i pitanje imovine.

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, uz podsećanje da neke države, poput Hrvatske i BiH, takođe imaju potpisan konkordat sa Vatikanom, smatraju da je u slučaju Crne Gore reč o – kršenju Ustava.

PRILIKOM posete Vatikanu pre nekoliko meseci predsednik parlamenta Ranko Krivokapić kazao je da će biti “potvrđen konkordat iz 1886. ”. Javnost još nije obaveštena da li je pripremljen novi ugovor.

– Nijedna od dve mogućnosti, ratifikovanje konkordata iz 1886. ili zaključivanje novog, u ovom trenutku i po sadašnjem pravnom sistemu Crne Gore ne bi bila zakonita – tumači za “Novosti” Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije. – Pre svega, po važećem Zakonu o pravnom položaju verskih zajednica, sve zajednice su ravnopravne i njihov pravni položaj, iako zakon iz 1977. nije savršen, jednako je regulisan. Konkordat narušava Ustavom zagarantovanu ravnopravnost.

Nastupiće diskriminacija, pošto bi položaj ostalih crkava u Crnoj Gori bio i dalje rešen na osnovu zakona i “državne volje”. Vatikan bi dobio i povlašćeni status kada je reč o zaštiti imovine, pa i – što će se znati kad se vidi sadržaj konkordata – tačno određenoj finansijskoj pomoći države.

– Sve i kada bi sve crkve i verske zajednice dale saglasnost na potpisivanje konkordata, takav ugovor bi i dalje bio neustavan i nezakonit – uveren je Džomić.

Prethodnim konkordatom Vatikan i Crna Gora su krajem 19. veka precizirali položaj rimokatolika, veronauku u školama, a knjaževska vlada dobila je pravo da utiče na izbor barskog nadbiskupa. Posebnim članom je u molitve “koje se imaju pjevati na slovenskom jeziku” uveden deo “molitva za Vladaoca”: “Gospodi spasi Knjaza…” Budući rimokatolički sveštenici iz Crne Gore bili su obavezani da tokom teološkog školovanja u Rimu obavezno uče srpski jezik!

Hoće li ugovor biti potpisan sa državom Vatikan ili Svetom stolicom kao verskom institucijom? Po tumačenju Mitropolije cetinjske, Crna Gora već ima uspostavljene diplomatske odnose sa Vatikanom na ambasadorskom nivou i dobru bilateralnu saradnju.

– Ugovor između dve države ne narušava ravnopravnost crkava, ali ugovor o verskim pitanjima samo za rimokatolike je ugrožava – kaže Džomić. – Zakon, prosto, zabranjuje bilo kakve povlastice, prednost ili posebnu zaštitu na osnovu verskih ubeđenja.

Nijedna druga verska zajednica, inače, nema posebne ugovore sa državom Crnom Gorom.

________________________________________________________

Limun.hr

Vatikan podržava euroatlantske integracije Crne Gore

13.4.2011 11:15:00 | Autor/Izvor PressCut

Crna Gora ima punu podršku Vatikana na putu europskih i euroatlantskih integracija, izjavjio je apostolski nuncij u Crnoj Gori Alessandro D’Errico. On je o odnosima Crne Gore i Svete Stolice razgovarao s premijerom Crne Gore Igorom Lukšićem.

Apostolski nuncij je prenio premijeru Lukšiću čestitke Pape Benedikta XVI. za imenovanje na premijersku funkciju, sa željama za uspješan rad i prosperitet Crne Gore. U svijetlu tradicionalno dobrih odnosa, Sveta Stolica na Crnu Goru gleda s posebnom pažnjom, rekao je D’Errico.
(CdM)

_______________________________________________________

DEPO PORTAL

POTPISAN SPORAZUM: Djeca iz Crne Gore besplatno se liječe u Vatikanu

Petak | 28.01.2011.

Djeca iz Crne Gore sa kardiohirurškom i neurohirurškom patologijom liječiće se u pedijatrijskij bolnici “Bambino Gesu” u Vatikanu

To je predviđeno sporazumom o saradnji koji su danas u Vatikanu potpisali predstavnici tamošnje bolnice i crnogorskog Ministarstva zdravlja.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović naveo je da Sporazum predviđa besplatno liječenje djece iz Crne Gore za hitne izabrane slučajeve kardiohirurške i neurohirurške patologije.

– Ovaj sporazum omogućava saradnju između institucija, besplatno liječenje djece iz Crne Gore i edukaciju naših mladih kolega – navodi se u Radunovićevoj izjavi, objavljenoj na sajtu crnogorske Vlade.

(SRNA/dg)