Bozanić nastavlja putevima Stepinca

Krašić je povijesno mjesto, odnosno mjesto ponavljanja povijesti. Do doline kardinala, odnosno samog Krašića, kao rodnog mjesta kardinala Stepinca, ponovno utabanim putevima stižu novovjeki kardinali, odnosno preuzvišeni Bozanić. Ponovno se posegnulo za uvijek sigurnim sredstvima proračuna (van onih standardnih tristotinjak milijuna kuna) te su se nanovo afsalirale ceste (Slavetić) kao simbolika obnove utabanih staza i ponašanja crkvenih velikodostojnika.

Bozanić i biskupi zagrebačke crkvene pokrajine svetom misom u Krašiću i molitvom uz ulaz u jamu Jazovku odali su počast žrtvama, čiji su posmrtni ostaci nađeni u toj jami, istaknuvši da se njihove strahote ne zaborave i ne bi li, kako je rekao Bozanić, »duh istine dotaknuo sve one koji su se dali zarobiti mržnjom, te da im se probudi savjest kad pomognu svjedočiti istinu za koju nikad nije kasno«.

„Znanstvenim putem je potrebno rasvijetliti istinu i zakonitim sredstvima doći do pravorijeka o žrtvama i krvnicima. Jazovku je Bozanić nazvao plodovima ideologije koja je izbacila Boga iz života svojih sljedbenika i koja je ugušila glas savjesti, te podsjetio na nedavne riječi pape Benedikta XVI. u Zagrebu: »Ako se savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom i ljudima što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnost«.

U glas savjesti spada i život na račun bližnjega. Zašto Crkva nije dala asfaltirati puteve kojima će proći Bozanić i kamarila? To treba učiniti uvijek i zauvijek netko drugi? Zašto prethodnici kardinala nisu u svoje vrijeme javno osudili Jazovku i zatražili pravorijek o žrtvama i krvnicima? Zašto Bozanić spominje „zakonita sredstva“? Da li to znači da se i Crkva služi nezakonitim sredstvima? Izgleda da je tome tako. Nije potrebno posebno naglašavati potrebu zakonitosti a sam se ne držati u životu zakona o kojima se propovijeda nakon tolikih desetljeća? Nije li osuda inkvizicijskih postupaka iz konteksta proteklih stotina godina samo glas savjesti, ali bez konkretnih djela rehabilitacije žrtava, za koje sigurno postoje podaci u tajnim vatikanskim i kaptolskim arhivima. Kada Bozanić izvadi na svjetlo dana grijehe svoje institucije, počev opd nezakonitog  stjecanja nekretnina, nezakonitog pokrštavanja uz blagoslov Stepinca, nezakonitog posezanja u državnu kasu, nezakonitog sijanja paklenog straha, nezakonitih seksualnih zlouporaba djece, nezakonitog zastupanja Isusa, nezakonitosti u transparentnosti (ne)davanja izvještaja o trošenju proračunskih sredstava RH (da ne nabrajamo dalje) tada će osvanuti sunce zakonitosti i posljedica koje zasigurno neće biti zataškavanja svega o čemu su postavljenja pitanja.

Formalne osude zločina znače i sudjelovanje u istima. Ako je bilo zločina (a kako vidimo bilo je) tada samo saznanje o počinjenju istih, u skladu s riječima Bozanića da je papa Benedikt „najviši moralni autoritet“, znači prijavak istih državnom odvjetništvu, pomoć crkvenih autoriteta i sudskih crkvenih tijela u istragama za konačno otkrivanje istine i pocesuiranje.

Umjesto toga slušamo samo upute kako netko drugi treba nešto napraviti, a to glasnogovorništvo u ime drugih i ti isti drugi to plaćaju Bozaniću i njegovoj instituciji. Svi troškovi zastupanja u formi glasnogovorništva (asfaltiranje cesta, dobar i luksuzan život, popravak sakralnih objekata, telefoniranja, troškovi ureda u crkvama itd) uz vječni diplomatski imunitet koji ih štiti od kaznene odgovornosti za korištenje naše djece kao seksualnog roblja koje u strahu od kardinalske kazne neće reći istinu o zloporabi tijela i duše, idu na teret ponajprije svih katolika, pa onda i svih koji to ne žele, ali moraju.

Zato i postoji katolicizam. To je najbolja forma kako da bogati postanu još bogatijima, a siromašni još siromašnijima. Bogati si mogu dozvoliti papamobile, kardinalomobile, blindirane crkve, službene forme naučavanja u školama kroz tzv. vjeronauk. Ti i takvi (materijalni) bogataši ne trebajui banke za kredite (jer se njihov novac nalazi u tim bankama), ne trebaju vlastite aparate represije (jer surađuju s političarima koji s državama rade što oni hoće), ne trebaju vlastite obitelji (jer kada bi ih imali nasljedstva i odgovornost kroz zarađivanje svojim radom za obdržavanje tih istih obitelji bi postala prevelik teret koji ostali građani imaju – celibat je idealan pandam obiteljima koje su dužne imati velik broj djece da bi a mogli živjeti od sve većeg broja katolika koji su sposobni davati sve više), ne trebaju razmišljati da li će završiti u paklu zbog vlastitih grijeha. Jer, Katolička crkva je u vlasništvu manjine dostojanstvenika koji bi, kada bi sebe ispovijedili pred narodom, shvatili kako skupocjeno, i istovremeno jeftino, prodaju svoju dušu “luksuzu neznanja i tame” od čega velikodušno taj isti narod kroz egzorcističko krštenje oslobađaju. Ali uz naplatu. Nije istina da je krštenje – besplatno. Jednom kršten – zauvijek katolik – cijeli život treba plaćati katolicizam – kroz opetovana asfaltiranja cesta da bi svaka ptica svojem jatu se vozila i osigurala budućim pokoljenjima kardinala sve udobniji i bolji život na račun mase – riječ je ubojitija od oružja. Riječi slušamo s oltara ali se katkad čuju i uz blagoslov oružja – uvijek je posljedica uzimanje energije bližnjem – novaca, zlata, dijamanata, zlatnih zubiju, nekretnina i svega što je potrebno tijelu manjine dostojanstvenika i ekselencija.

A gdje je u svemu tome duša?

Ona nije asfaltirana, ona je po vlastitoj kardinalnoj savjesti – zabetonirana. Do nje ne mogu doprijeti čak niti Benediktove riječi, a kamo li riječi vlastite savjesti.

Po riječima Bozanića „za istinu nikad nije kasno“, a po riječima pape Benedikta za njegova posjeta Hrvatskoj »Ako se savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom i ljudima što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnost«.

Dikatura nad vlastitom savješću na račun bližnjega najgori je oblik egzorcizma.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s