Bauk Vatikana u BIH

Prokletstava nad BiH: Bauk Vatikana kruži Krugom 99

20.12.2010 u 13:41

Prokletstva nad BiH: Bauk Vatikana kruži Krugom 99

Vatikan u cijeloj ovoj priči oko kreiranja Ustava Europske unije ima svoje, rekao bih, gotovo tvrdoglave zahtjeve ili pozivanje da se Europa mora vratiti svojim iskonskim i jedinim kršćanskim korijenima ili kršćanskim vrijednostima, ili s druge strane riskira da nema svoje korijene, kaže Rešid Hafizović.

Nedjeljna sesija Kruga 99 bila je posvećena temi Bosna i Hercegovina između islama, kršćanstva i hrišćanstva – od unutarnje integracije do Europske unije.

Akademik Rešid Hafizović, uvodničar, rekao je da nad Bosnom već dugo vremena treperi nešto što se on usuđuje osloviti “trouglom prokletstva”.

– Nad Bosnom trepere tri zlokobne, teške stranice koje obrazuju taj trokut prokletstva, tri nevjerojatne hipoteke koje nam nekako valja skinuti, rekao je Hafizović.

Po njegovim riječima, prva stranica, ili prva hipoteka je da najrelevantniji centri političke moći u zapadnoj Europi BiH i dalje vide kao muslimansku zemlju na Balkanu.

– Ne trebam ni reći da su u pitanju oni centri političke moći koji su ustvari istodobono od odsudne važnosti za njezin budući ulazak u Europsku uniju, kazao je Hafizović.

– Druga stranica tog zlokobnog ‘trokuta prokletstva’, kojeg treba čim prije maknuti s Bosne, jeste činjenica da Bosna danas ima svoje političko potomstvo koje je vrlo kratkog pamćenja i koje o njezinom vrlo raskošnom i dugom rodoslovlju ne zna ono što treba znati ili naprosto neće da zna. Kao izravna posljedica toga je činjenica da gotovo polovina populacije danas u BiH tu zemlju ne prihvaća kao svoju, tvrdi Hafizović.

Naveo je i treću zlokobnu stranicu ‘trougla prokletstva’ ili treću veliku hipoteku “koja nema nikakvog utemeljenja, no ona se i dalje promiče, pogotovo među zemljama Europske unije, a sam epicentar odakle ona dolazi je Vatikan”.

– Vatikan u cijeloj ovoj priči oko kreiranja Ustava Europske unije ima svoje, rekao bih, gotovo tvrdoglave zahtjeve ili pozivanje da se Europa mora vratiti svojim iskonskim i jedinim kršćanskim korijenima ili kršćanskim vrijednostima, ili s druge strane riskira da nema svoje korijene, kazao je Hafizović.

To su, dodao je, tri hipoteke, tri stranice tog ‘zlokobnog trokuta’ koji titra nad Bosnom.

– Svaka od njih zahtijeva različit pristup, posebnu analizu i posebnu kvalitetu energije koju nam valja uložiti da se svaka od njih na neki način obesnaži, kazao je Hafizović.