“Njemačka nije toliko bogata zemlja kao Hrvatska da bi si mogla priuštiti takve ugovore!”

“Mesić nije miljenik Vatikana jer njegovo raspelo ne resi i ne puni kasu Kaptola”

Izvor: index.hr

Piše: R.I.
utorak, 7.6.2011 07:21

Foto: Goran Mehkek / Cropix

UDRUGA David u tekstu objavljenom na svojim službenim stranicama prokomentirala je nedavni Papin posjet Hrvatskoj te problem savjesti koji je i sam Papa tijekom svog posjeta isticao. Pismo donosimo u cijelosti:

Papa Benedikt XVI je prilikom posjeta Hrvatskoj u zagrebačkom HNK pred predstavnicima javnog i političkog života, između ostalog rekao:

“Ako se savjest, prema prevladavajućem modernom shvaćanju ograniči u subjektivni okvir u koji se smješta religiju i moral, onda krizi zapada nema lijeka, a Europa je osuđena na nazadovanje. Ako se naprotiv, savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima, što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnost.”

Nejasno je o kojoj je savjesti ovdje riječ? Vjerojatno ima više savjesti – katolička savjest koja se prema prevladavajućem shvaćanju ograničava u subjektivni okvir u koji se smješta religija i moral prikrivanja i činjenja pedofilije – tu onda krizi zapada nema lijeka.

Ako je riječ o kršćanskoj savjesti onda možemo parafrazirati Isusove riječi: “Po djelima njihovim ćete ih prepoznati”, opet dolazimo do dvije situacije propitkivanja savjesti – slučajeva pedofilije na djelu i kaptolskog odabranika Jure Radića kao ljubitelja  papinog pečatnjaka koji Republiku Hrvatsku i njezine porezne obveznike stoji međunarodno ugovorenih 300-tinjak milijuna kuna godišnje. To su zasluge za narod Jure Radića, odnosno zasluge za Crkvu u Hrvata. Gospodin Stjepan Mesić nema tu čast da bude miljenik Vatikana jer njegovo raspelo ne resi i ne puni kasu Kaptola za razliku od bivše ministrice Vokić koja u svojoj gimnaziji zajedno s kardinalom Bozanićem reklamira katoličke vrednote savjesti.

Vatikan i Kaptol su napravili selekciju: savjesni i nesavjesni, bijele (n)ovce i pokoja crna ovca. Ali, savjest će zasigurno potaknuti čitatelja ovih redaka koji će se složiti s nama da je papa pri dolasku u Hrvatsku eksplicitno izjavio da dolazi u ime Kristovo, a Isusove riječi su izvor kršćanstva – u tom smislu i po savjesti – djela katoličkih dužnosnika, dostojanstvenika, prelata ili kako sve ne, smijemo preispitati kroz povećalo Benediktove kršćanske (ne katoličke) savjesti, i proizvesti zaključak citirajući Benediktove riječi:

“Ako se naprotiv, savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima, što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnost.”

Za kraj Radićevog poljupca i papine savjesti donosimo isječak iz komentara Hrvoja Cirkvenca s portala Križ života pod naslovom “HBK ispolitizirao papin dolazak”, kako slijedi:

“Štoviše, čuo sam ovih dana da su u Vatikanu, prezadovoljni takvim ugovorima koje imaju s Hrvatskom, iste te ugovore preveli na neke druge jezike i pokazali ih čak njemačkoj kancelarki Angeli Merkel kao primjer kako se sjajno mogu urediti odnosi s Vatikanom. Na sve to kancelarka Merkel je tek odgovorila: Njemačka nije toliko bogata zemlja kao Hrvatska da bi si mogla priuštiti takve ugovore!

Katolička savjest i poljubac, kao što vidimo, ima poprilično opipljivu i visoku cijenu.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/mesic-nije-miljenik-vatikana-jer-njegovo-raspelo-ne-resi-i-ne-puni-kasu-kaptola-/555490.aspx


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s