Vapaj ‘dostojanstvenog’ Miklenića: Kako Glas Koncila politizira dolazak Pape u Hrvatsku

02.06.2011. / 16:00

Autor: Hina , Nacional.hr

Vapaj ‘dostojanstvenog’ Miklenića: Kako Glas Koncila politizira dolazak Pape u Hrvatsku

Po ocjeni katoličkog tjednika “Glasa Koncila” na samim vratima je izniman, povijesni i višestruko znakovit pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, državi koja se još na neki način traži, premda ovoga lipnja slavi 20. obljetnicu proglašenja Deklaracije o neovisnosti, i Crkvi koja privodi kraju svoje unutarnje ustrojavanje i liječenje rana koje je zadobila u dugotrajnom komunističkom razdoblju i u velikosrpskoj agresiji i koja sve otvorenije traži nove oblike svoga specifičnog služenja hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima.

U komentaru najnovijeg broja tjednika “Potvrda dostojanstva”, glavni urednik Ivan Miklenić napominje kako je haaška presuda hrvatskim generalima dala još jednu novu dimenziju tom pastoralnom i državnom pohodu, premda to nije bilo ni u kojem planu dok se pregovaralo o Papinu pohodu Hrvatskoj, a koja je, kao što je opće poznato, izazvala golemo jednodušno nezadovoljstvo, razočaranje i novu ranu većini pripadnika hrvatskoga naroda i Katoličke crkve u Hrvatskoj.

“Premda nitko u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i ne pomišlja da bi papa Benedikt XVI. trebao javno zauzimati stav o toj nepravednoj prvostupanjskoj haškoj presudi”, kako se ističe, sam njegov dolazak u Hrvatsku potvrda je neokrnjenoga dostojanstva hrvatskoga naroda – bez obzira na presudu o tobožnjem “zajedničkom zločinačkom pothvatu” koji – koliko se to god pokušavalo kamuflirati – ipak neopravdano baca sjenu na sve hrvatske branitelje i na čitav hrvatski narod.

Po Miklenićevim riječima u vremenu kad je dostojanstvo hrvatskoga naroda ranjeno, pohod i prijateljstvo najvećega moralnoga autoriteta suvremenoga čovječanstva, pape Benedikta XVI., melem je na tu ranu i novi snažni poticaj svim katoličkim vjernicima da prodube i učvrste svoju vjeru u Božju providnost, u samoga Boga, koji je jedini pravi gospodar povijesti na svim razinama.

“Služenje Petrova nasljednika kao onoga koji učvršćuje braću u vjeri – a pohod Benedikta XVI. upravo je to u prvome redu – u ovome povijesnom trenutku i hrvatskoga naroda i Crkve u Hrvatskoj novi je poticaj u Bogu utemeljenoj nadi da će hrvatski narod prevladati svoje unutarnje podjele, osloboditi se baštinjenih i novih okova zla te u zajednici svih naroda, velikih i malih, uživati poštovanje i zauzeti primjereno mjesto da bi svojim identitetom, svojim posebnostima, obogaćivao suvremeno čovječanstvo i razvijao se u pravome miru i dobrim odnosima sa svim narodima”, napominje se u komentaru.

Dodaje se da je nakon tri pohoda Hrvatskoj i dva Bosni i Hercegovini velikoga prijatelja Hrvata blaženoga Ivana Pavla II, pohod pape Ratzingera ponajprije očita potvrda ne tek emocionalne blizine rimskih prvosvećenika Hrvatima nego trajne potpore Svete Stolice i aktualnoga nasljednika apostolskoga prvaka sv. Petra i Hrvatskoj i Crkvi u Hrvatskoj.

Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi u uvodniku prošlotjednoga informativnog glasila “Octava dies” Vatikanskoga televizijskog centra napisao je da se papa Benedikt XVI. “vraća se u Hrvatsku”, jer je kao kardinal u posljednjih dvadeset godina u Hrvatsku navraćao tri puta te se “u Hrvatskoj zacijelo osjeća kao kod kuće”.

Lombardi u tom članku piše kako je Hrvatska zemlja s dubokim kršćanskim i katoličkim korijenima, vjerno čuvanim u teškim vremenima kojih je bilo napretek, poglavito u prošlome stoljeću; na tu je vjernost Sveta Stolica uzvratila iskrenom blizinom i solidarnošću.