Crkva je naj-Biznis!

Novinar.de

U filmu o mafiji, KUM (po knjizi Maria Puza), vodja klana Karleone je prosapatao u crkvi na vencanju njegovog sina:”Crkva je veliki biznis, a ne pljacka, droga i prostitucija.”

A.P. 25.09.2008

Pa, zaista ako uporedimo crkvu i mafiju, ni jedni ni drugi ne plaćaju porez, sakupljaju novac a ništa konkretno ne proizvode niti imaju odgovornost za svoj rad. I jedni i drugi imaju neke svoje zakone i nikoga ne poštuju niti slušaju… Kao da su poslušali gospodina Karleonea počele su da se osnivaju nove crkvene organizacije kao “Hrišćanski Desničari”, “Naučno Hrišćanstvo”, “Kristalna Crkva” i mnoge druge koje su odmah napravile dobar marketing i crkveni menadžment. Kompjuteri i televizija su im išli u prilog i biznis je počeo da cveta.

Ruska pravoslavna, Grko-katolička crkva u Americi (Russian Orthodox Greek Catholic Church in America) je promenila ime u OCA (Orthodox Church in America) i radi efikasnije kontrole i upravljanja podelila eparhije, geografski na istočnu, zapadnu itd.  Na njihovom vebsajtu ( http://www.oca.org/ ) piše da je njihova vizija i cilj da slede Hristovu zapovest: “Idite po celom svetu i krstavajte ljude u ime Oca, Sina i Svetoga Duha” Mene je iznenadilo da oni smatraju da su se Rusi doselili na Aljasku iako Aljaska kupljena od Rusije pa su naselja i crkve već bile izgradjene.

Jos veće iznenadjenje sam doživeo kada sam medju eparhijama OCA video da su neke od njih sačuvale svoj identitet, kao recimo: Albanian Archdiocese, Bulgarian Diocese, Parishes in Australia. To znači da neke crkve nisu htele da se odreknu svog porekla, ili kada su se pridružili ovoj zajednici nisu promenile ime. Rusi i Srbi moraju da se odreknu svog imena, dok se mnogo manje zajednice i druge manje crkve ne odriču svog porekla?!!

“Ovo je pocelo da se odomacuje i u Srbiji u poslednje vreme kod nas ima čak i učenih episkopa, teologa koji se više bave filosofijom nego istinskom teologijom… Među njima se ističu neki od onih koji su se školovali u Grčkoj pa su se pogrčili, ali Novotarci se utrkuju ko ce pre da se otarasi svega sto je srpsko, pa i imena, ali hoce tako i sav srpski narod..  Jedan jedini od tih koji su se školovali u Grčkoj, a nije se predao je mučenik vladika Artemije”  – http://www.novinar.de/2008/09/23/i-bez-srpska-i-bez-pravoslavna.html

Korupcija je počela i u OCA sa skandalima koji govore da se milioni dolara prebacuju na tajne račune.

http://www.ocanews.org/chronology.html

http://althea.blog.ca/2007/08/30/oca~2903446

Pa onda sledi saga sa vladikom Nikolajem (Sorajićem), Sinod OCA je zasedao i usvojio sve žalbe protiv vladike pa je naložio da se vladika dobrovoljno povuče. Vl. Nikolaj (Sorajich) je odbio, pa nije došao na zakazani sastanak Sinoda već otputovao za Australiju. Sinod OCA je 13 Maja 2008 na zasedanju penzionisao (?) vladiku Nikolaja, postavio na njegovo mesto vladiku Benjamina, i izričito odbija molbu vl. Irineja (Dobrijevića) iz Australije da a.djakoni Isidore Brittain i Pantelejmon Erickson “predju” u Srpsku pravoslavnu crkvu u Australiji!?

“OCA” se globalno širi i ima svoje parohije u Australiji, ali imena tih crkava drži u tajnosti. Sve se plašim da su to neke srpske crkve koje su vec potpisale da će preći u savez sa OCA. Vladika Irinej je 2 manastira napunio sa monasima iz amerike, u crkvu Lazaricu je doveo 5 sveštenika i rehabilitovao dvojicu koji su trebali biti raščinjeni.

Ako pogledamo šta radi vladika Irinej možemo da zaključimo da je broj tih crkava veći nego što mi to pretpostavljamo.
Pogledajte broj sveštenika prebačenih iz OCA bez kanonskog otpusta i bez rukopoloženja ovde. Mi smo VEĆ ujedinjeni sa američkom crkvom (OCA) ali to još ne znamo!!

http://www.novinar.de/2008/09/19/bratski-sastanak-svestenstva-spc-u-australiji-i-novom-zelandu.html

http://www.novinar.de/2008/09/19/sastanak-svestenstva-spc-u-rimu-i-beogradu.html

Vladika Irinej prilično dobro stoji finansijski i bez američke crkve ovde u Australiji, no krv nije voda pa će mu sve biti lakse kada se ono Srpska zameni sa Američka. Ima punu podršku Sinoda SPC iz Beograda i Amfilohija lično, i niko im ništa (?) ne može, čak ni Helsinški odbor za ljudska prava.

A.P.

http://www.novinar.de/2008/09/27/crkva-je-naj-biznis.html

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s