Vatikanske milijarde

Novinar.de

Vatikanske milijarde 2000 godina nagomilavanje bogatstva

To je naša bratska crkva

Prikaz knjige Avro Manhatan: VATIKANSKE MILIJARDE 2000 GODINA nagomilavanje bogatstva – Milica Miladinović-Keserović.

– Srpski Novine, Toronoto, Uskršnji izdanje, travanj / svibanj 2011.

Osim crvene internacionalne – komunizma, koja teži političkom potčinjavanju i ideološkom porobljavanju svijeta i koja je opasnost broj jedan po slobodu cijelog čovječanstva, druga totalitarna sila, čiji je sustav isto tako organizirano proveden, a rutinirana stroj uhodana punih dvije tisuće godina – to je tzv. crna internacionala, Rimo-katolička crkva, s Vatikanom pa čelu. Ova vodi financijskom porobljavanju svijeta i potčinjenju njene duhovne moći.

Je li istina da je Katolička crkva najmoćnija financijska institucija svih vremena? Koliko milijardi ona posjeduje? Koliko u nepokretnom imanju, terenima, kemijskim industrijama, hotelskim lancima, zlatnim rezervama, akcijama, sudjelovanjem u petrolejskim tvrtkama? Je li istina da će do kraja ovog stoljeća ona biti u stanju kontrolirati najmanje jednu trećinu cjelokupnog bogatstva Europe i Amerike.

Na sva ova pitanja A. Manhatan je dao iscrpne odgovore, temeljene na dokumentarnim istraživanjima svih mjerodavnih arhiva. Kao mnogostrukom javnom radniku (član Kraljevskog književnog udruženja, član Brit. Interpl. Društva, komentator Bi-Bi-Si, rukovoditelj radio stanice “Radio Sloboda” za vrijeme Drugog svjetskog rata), njemu je bila pristupačna bogata arhiva i otvorena vrata svim knjižnicama, kao i mnogim drugim izvorima iz kojih je crpio podatke za ovu rijetko bogato potkrepljenu knjigu.

U prikazu ove dokumentacije nećemo se gubiti u nepotrebnim komentarima; bilo kakvo mišljenje i kritika bili bi suvišni, jer navodi govore dovoljno rječito, iznad svega veoma jasno. Sledovaćemo je kronološkim redom, da bi ovaj prikaz imao jedan kontinuitet i cjelovit pregled, uključujući što veći broj dokumenata i događaja, da bismo knjigu pretstavili što vjerniji. Sve je poduprto povijesnom građom: imenima, datumima, brojkama, činjenicama, dokumentima. Sva podvlačenja u ovome tekstu su isključivo piščeva.

Crkveno bogatstvo vodi porijeklo od prve činjenične strukture od kako je Kršćanstvo stupilo na scenu. Počelo se s ocem svih apostola da je Sveti Petar u Rimu bio razapet i pokopan. Uspostavlja se kult hodočašća – jedan dan putovanja da se obiđe njegov grob u Vječnom Gradu. Ovaj mit se održava i njeguje do posljednjeg pape, Pavla VI, koji je iskoristio neke sumnjive arheološke nalaze, da bi 1968. g. službeno izjavio kako je”nekoliko ulomaka ljudskih kostiju nađeno pod bazilikom Sv. Petra, koje su autentični posmrtnn ostaci prvog Apostola”(”Times”, London, lipanj 26, 1968.). ”Kako je ‘identificiranje’ izvršeno na mjestu gdje su stotine tisuća ljudskih tijela sahranjeni kroz stoljeća, ovo nije logički objašnjeno, a također obzirom i na činjenicu da nema nikakvih povijesnih dokaza da je sv. Petar ikada bio u Rimu. Rimski biskupi ovaj mit podržavaju nesmanjenom žestinom … pošto im je ovo donijelo autoritet, a sa njim i novac “, kaže pisac.

”Nasljednici Petra proveli su hodočašće na njegov “grob” vrlo rano, mada su od početka pokazivali sklonost prema najbogatijim i najmoćnijim ličnostima toga vremena … tipičan slučaj pape Leona, koji nam kaže kako je car Valentinian i njegova obitelj redovito pokazivala odanost na grobu sv . Petra, da je takva praksa pokazala korisno poštovanje za Apostolove nasljednike, kojima su nudili skupocjene poklone i zemljišne posjede.”
”Papa Grgur (590-604), obećao je kraljici Brunhildi oproštenje grijeha riječima:”Blaženi Petar, Princ svih apostola učiniće da se pojaviš pročišćena od svih mrlja pred vječnim Sudijom “(Sv. Grgur, Pisma), čim je poklonila papi što je od nje tražio, tj.. novac i zemlju.”No on je išao čak i dalje pa je poslao plemiću Dinamiusu jedan križ koji je sadržavao”osjećaji”lanaca sv. Petra, rekavši mu da nosi križ oko vrata”što je kao da nosi same lance sv. Petra, lance kojima je on bio okovan i koji će ga osloboditi svih grijeha”. Ovaj poklon je koštao u novcu i zlatu (Willibald, Vita Boniface 0,14).

“Nezadovoljan ovim, Grigorije je počeo da rasprodaje ključeve sv. Petra sa dragocjenim osjećajima, koji na sam dodir oslobađaju grijeha – isplaćeni u skupim poklonima”. Unosnost ovog posla koji je prešao u sistematsku trgovinu, od jednog do drugog pape, proširivao se razmjerno fantaziji, lukavosti, spretnosti. Treba primijetiti da je ovaj hadžiluk u Rim, nazvan Oproštaj Sv. Petra, najprije počeo od Anlgo-Saksonaca.

”Da bi okuražili vjerovanje da je grob sv. Petra u Rimu, da cu njegovi nasljednici posjedovali”osjećaji”Petrovih lanaca, pape su sada izjavljivale da se dolaskom u Vječni Grad hodočasnici mogu obratiti blaženom Petru osobno. Ovu nepoštenu prijevaru crkva je odobravala: svjedočenje, npr.. Sv. Gregorija nz Tura, koji u svojoj “De Gloria Martirum” daje detaljne opise ceremonije kako se provodio razgovor sa princem Apostola “(Sv. Grgur, Pisma 0,12-17). Ovaj čin se provodio na najbanalniji način, tako što je hodočasnik uvlačio svoju glavu u jednu mračnu rupu i tamo na sav glas oglašavao razlog svoje posjete svecu. U tu rupu je bacao povači. Posebne ponude su davane Petrovom nasljedniku, tj.. Papi.

”Religiozni pa čak i politički rezultati ove prakse pokazuju da su najveće neznalice bili baš anglo-saksonski narodi, kojima su slijedili Francuzi.Stoljetni vladari najviših redova hrlili su na Rim. Početkom VII v. anglo-saksonski prinčevi cy odustajali od prijestolja, da bi proveli ostatak života pa grobu sv. Petra.”

Kada je car Konstantin (321. g.) Izdao zakon o kupovini zemlje od strane crkve, nagomilavanje nepokretnog bogatstva je dostiglo takve razmjere da je crkva imala u posjedu ogromna prostranstva u Siciliji, Galiji, Španjolskoj, na Balkanu, Bliskom Istoku iu Africi. Čitavi gradovi su pretstavljala”imanje Sv. Psgra”- kako se zvalo – kao Siracusa i Palermo, kao i bogate oblasti Pulje, Kampanija, Kalabrija, Napulj, otok Capri, itd..Samo u vrijeme Gregorija, cjelokupna površina”crkvenog dobra”iznosila je 23 imanja od 380 kv. milja, s godišnjim prihodom od milijun dolara, ogromna suma u ono vrijeme.

Samo 300 godina nakon Konstantina, crkva je postala pajveći zemljoposjednik na Zapadu.

Dok su izolirani pravi kršćani vjerovali u duhovne vrijednosti Kristove nauke, Rim je za to vrijeme gomilao bogatstva do te mjere, služeći se proizvoljnosti, da su neki dostojanstvenici sprovodili i tu drskost, učinivši da Sv. Petar”osobno piše pisma sa Nebesa”.

Da bi povratio crkvena imanja, koja cy u VIII stoljeću, navalom Arapa iz Afrike kroz Španjolsku počela se osipaju i smanjuju, kao i navalom Lombarda sa sjevera, ondašnji papa je pozvao u pomoć Pepina, kralja Franaka. Ovaj je imao zadatak da očuva crkvene posjede. Kako?Jednostavno i lako: jednim pismom! ”Direktno”sa neba Pepinu, naravno preko pape Stefana, koje mu je ovaj poslao preko specijalnog izaslanika.Papski izaslanik je pokazao pismo cijeloj dvorskoj sviti i svečano posvjedočio autentičnost Petrovog potpisa. I ne samo to! Čak je i pismo cijelom sadržinom napisao sam svojim zlatnim perom! Nešto što dotle nikad nije učinio!

Kako je pismo stiglo pa zemlju? – Pitao je Pepin. Osobno je sv. Petar sišao i predao ga svom nasljedniku, rimskom Papi, – uzviknuo je papski izaslanik. Pepin nije imao drugi izlaz nego da prihvati ovaj nužni zahtjev Nebeskog Ključara, sv. Petra.

Dostojanstvenik Fler u svojoj čuvenoj”Historia Ekleziastika”(knj. 43) nije mogao sakriti svoje gnušanje prema ovoj “nečuvenoj i besprimernoj prevari.” Ipak, Pismo je imalo učinak, jer je Pepin Mali uspio pobijediti divlje Lombarde, povrati imanja crkvi i pokloni ih papi Stefanu.

Poslije Pisma, pronađena je i stolica na kojoj je sjedio sv. Petar u Rimu.Jedna komisija znanstvenika je stavila ovu stolicu pod analizu Karbon 14, čiji je radiološki nalaz otkrio da ova stolica pripada približno dobu Šarla Ćelavog (oko 875. g.), A nipošto u I stoljeću kršćanske ere.

Crkva kao nasljednik bivše Rimske Imperije

Ako je pismo bilo lukava izmišljotina pape Stefana, Darovanje Konstantinovo je bilo još veće krivotvorstva pape Adrijana I. Ovo Darovanje (donacija) je imalo za cilj da preda teritorijalnu moć i bogatstvo papama. Poslije Pepino smrti, odjednom je izišao na scenu jedan dokumenat, otkriće, koji je bio dokaz da je Pepin poklonio papi ne samo Rim i papske države naprijed spomenute, već i cijelu Istru, Veneciju, Italiju. Ovo je bio smišljeni akt koji je prethodio Konstantinovom darivanju – izišlo iz one poznate da”apetit dolazi jedući”. Tako je ovaj”dokument”jednim majstorskim udarcem izdigao pape iznad kraljeva, careva i naroda i stvorio od njih zakonske nasljednike teritorije Rimskog Carstva, a to znači sve zemlje na Zapadu.

Ovaj dokument je bio vrhunac prethodnih, ali za razliku od ostalih fabrikacija, on je bio defnitivan i preciziran sigurnim i – neoporecivim potvrdama o duhovnoj i političkoj prevlasti, koji je papama davao neodrecivo pravo. Tako su cjelokupna socijalna struktura i politički okviri Srednjeg vijeka dobili jedan ukalupljeni oblik ovim sadržajem. Papinstvo je uspjelo da postavi sebe iznad civilnih autoriteta Europe, tvrdeći da je ono izvor eklszijastičke i svjetovne vlasti i moći, posjednik svih crkava i zemalja upravljanih zapadnim vladarima, tj.., Vrhovna glava cjelokupnog kršćanstva.

Prvi očigledan dokaz materijalizovani Donacije, bio je krunisannje Šarlmanja, najmoćnijeg monarha Srednjeg vijeka, kojega je okrunio u Sv. Petru papa Leone (800. g.) Kao prvog vladara Svete Rimske Imperije. Veliki papski snovi: a) priznavanje duhovne prevlasti papa nad vladarima, ib) vaskrs Rimske Imperije – najzad su se ostvarili.