Kako je Bozanić opsovao zbog propasti crkvenih 25 milijuna kuna

Objavljeno u Nacionalu br. 804, 2011-04-12
Autor: Berislav Jelinić

Nacional doznaje:

Kako je Bozanić opsovao zbog propasti crkvenih 25 milijuna kuna

HIBRIDNI DEPOZIT CRKVENOG NOVCA UGROŽEN JE zbog poslovnih teškoća Karlovačke banke: na takvo ulaganje utjecala je majka šefa banke i ekonomska savjetnica Crkve


KARDINAL JOSIP BOZANIĆ Prvi čovjek Zagrebačke nadbiskupije navodno je bio jako ljut kad je doznao za sudbinu crkvenog ulaganja i zatražio je da se ispita tko je odgovoranNadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić nedavno se jako uznemirio, jer je od svojih suradnika doznao da bi mogla postati upitna sudbina višemilijunskog depozita crkvenog novca, koji se nalazi u Karlovačkoj banci, doznao je Nacional od upućenih bankarskih krugova bliskih visokim crkvenim dužnosnicima. Prema njihovim tvrdnjama Bozanić je bio ljutit, a navodno je čak i vikao na svoje suradnike te neprimjereno uzviknuo: ”Dovraga, kako se to moglo dogoditi?” te zatražio da se precizno ispita tko je i zašto kao depozit položio više od 20 milijuna kuna novca Zagrebačke nadbiskupije u Karlovačku banku. U Karlovačkoj banci nalazi se više od 20 milijuna kuna novca Zagrebačke nadbiskupije, odnosno između 23 i 28 milijuna kuna. Radi se o hibridnom depozitu koji ulagatelju donosi nešto veće kamate od onih koje se mogu dobiti od uobičajenih štednih kamata, ali se takvi depoziti u slučaju da banka uđe u poslovne teškoće, pretvaraju u suvlasnički udio u banci, te se zapravo ne mogu unovčiti.


TO SE SADA POČELO događati s tim depozitom u Karlovačkoj banci, jer je ugovor Crkve i banke navodno potpisan na pet godina i prije isteka tog roka nema govora o tome da se novac može podići. Prije polaganja tog novca u Karlovačku banku Hrvatska biskupska konferencija obratila se Nadbiskupskom duhovnom stolu s molbom da se Zagrebačkoj nadbiskupiji, kao najvećoj u Hrvatskoj, dopusti da raspolaže s tim novcem. Josip Bozanić navodno je predložio da se o tome raspravlja na Ekonomskom vijeću.
Tako se došlo u situaciju da o tome mogu odlučivati i Marija Šola i Branimir Markota, za koje se tvrdi da su rijetki, ako ne i jedini laici zastupljeni u crkvenim ekonomskim vijećima.
Članak je rezerviran za on-line pretplatnike. Cijeli članak pročitajte u novom Nacionalu, dostupnom na svakom kiosku, ili se pretplatite.
http://www.nacional.hr/clanak/105663/propast-crkvenih-25-milijuna-kuna-u-karlovackoj-banci

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s