Uloga katoličkog klera za vrijeme II svjetskog rata

Glas Slavonije

Papa ipak neće posjetiti Srbiju 2013. godine?

Objavljeno: 9.4.2011

BEOGRAD – Unatoč brojnim najavama i velikim pripremama, poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI., po svemu sudeći, neće biti na proslavi u Nišu 2013. godine u povodu 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta. Naime, u Episkopatu Srpske pravoslavne crkve nema konsenzusa o ovom pitanju. Doduše, Papin posjet Srbiji nije pitanje samo za SPC, već su o tome vođeni razgovori i s ostalim pravoslavnim crkvama. Prema saznanjima “Blica”, Patrijaršija u Moskvi smatra da nije sazrelo vrijeme za prvi susret pravoslavnih poglavara i Pape, ali i da to ne treba biti u Nišu. Iako nitko ne želi potpuno isključiti mogućnost da Benediktu bude upućen poziv, za to su, kažu u SPC-u, “mali ili gotovo nikakvi izgledi”. Stav Episkopata SPC-a isti je kao i ranije: glavni kamen spoticanja je da bi, prije eventualnog posjeta Pape Srbiji, trebala biti rasvijetljena uloga katoličkog klera u vrijeme Drugog svjetskog rata.(B.O.I.)