Patrijarh Irinej: I glas crkve se mora čuti

BEOGRAD 07. 04. 2011

Tanjug

Patrijarh Irinej: I glas crkve se mora čuti

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da kritike o navodnom uplitanju Crkve u politiku gotovo uvek dolaze od onih koji ne žele da čuju glas crkve

“To podseća na ne tako davno vreme kada se smatralo i želelo da se njen glas čuje samo u hramu. Religiozan čovek pripada crkvi, ali i državi. Crkva je u svakom slučaju deo društva i njene stavove dele njeni članovi koji su u isto vreme i članovi društva i građani države”, rekao je patrijarh Irinej u intervjuu za današnje “Novosti”.
Navodeći da “Crkva ima odgovore na sva životna pitanja”, patrijarh je kazao da se”možda njen glas ne čuje koliko bi to trebalo”.
“Važno je, međutim, i pitanje ima li koga da čuje njene poruke. Pitanje doniranje organa smo pozdravili, jer u duhu jevanđelja nema veće ljubavi od pomoći drugima. Crkva, međutim, ima rezerve prema pojavama poput tzv. gej parade. Stav Crkve u ovom slučaju je jasan – te ljude ne osuđujemo, već ih sažaljevamo”, rekao je patrijarh.
Patrijarh Iinej je kazao da je budućnost srpskog naroda jeste u Evropi, ali da nije za ulazak u Evropsku uniju po svaku cenu.
Tamo nam je mesto još od srednjeg veka. Ka njoj idemo sa bogatom kulturom i istorijom. Da joj doprinesemo onim dobrima po kojima nas svet prepoznaje – Belim anđelom, Dušanovim zakonikom, Dečanima, Gračanicom, Bogorodicom Ljeviškom… Trebalo bi da osetimo blagodeti te zajednice, ali i da ona vidi korist od nas, rekao je patrijarh.

On je istakao da je Crkva u svim događajima reagovala na jedini mogući način – “u svom duhu i o svim pitanjima dala jasan sud” i da je tako postupila kada je pozvala pripadnike srpskog naroda u zemljama regiona da se na popisu izjasne kao Srbi pravoslavne vere.
Govoreći o Kosovu i Metohiji, patrijarh je ocenio da je “situacija na Kosovu i Metohiji takva je da se rečima teško može opisati”.
“Treba videti uslove u kojima naš nesrećni narod tamo živi – u strahu, lišen slobode i svih ljudskih prava. Teško se može i zamisliti život čoveka, koji ne sme da izađe iz svoga dvorišta, da ore svoju njivu ili korača svojim gradom”, kazao je patrijarh Irinej.
Prema njegovim rečima, slično je i sa našim svetinjama. “Međunarodne snage koje su ih štitile zamenjuju drugi čuvari reda. Kako će oni brinuti o njima ostaje da se vidi, ali se uvlači strah da neće biti dobro. Betonski zidovi oko Pećke patrijaršije ili Dečana uslov su opstanka ovih hramova. Pred nas se postavlja ozbiljno pitanje – može li se uopšte opstati na Kosovu i Metohiji?”, rekao je patrijrah.
On je kazao da Crvka mnogo očekuje od razgovora između Beograda i Prištine.
“Mnogo očekujemo od ovih razgovora. Sa Albancima ne živimo od juče, pa dobro znamo i kako je bilo u prošlosti. Siguran sam i da veliki deo albanskog naroda ne odobrava sve što se čini u pokrajini, ali nemaju snage niti hrabrosti da nešto promene. Verujem da može da se nađe način da, uz dobru volju albanskog naroda, na Kosmetu žive i Srbi”, rekao je patrijrah Irinej.