Katolička Crkva je najinteligentnija institucija u Hrvatskoj

057info.hr

Datum objave: 28.03.2011 u 18:17

Piše: R.I.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izjavio je  prije četiri dana kako cijena izgradnje nove zgrade Hrvatske biskupske konferencije stoji 1500 eura po četvornom metru te da se njezina izgradnja financira iz inozemnih i tuzemnih donacija.

Računali smo da je investicija korisna za Crkvu i za narod, rekao je dodavši kako su donacije do sada uložene u izgradnju te nešto ušteđenoga novca HBK.
Naglasio je kako do sada ni jedna biskupija nije sudjelovala u izgradnji nove zgrade te dodao kako se planira da bi biskupije sudjelovale samo ako ne bude dovoljno novca za završetak radova.
Odgovarajući na upit novinara kardinal je rekao kako od sredstva što ih Crkva dobiva od države 7 posto ide za financiranje HBK, od ostale svote 30 posto ide svakoj biskupiji, a 70 posto se dijeli biskupijama prema njihovoj veličini za uzdržavanje svećenika, biskupijske Caritase te za izgradnju crkava u potrebitim mjestima.
“Naša je Crkva spremna sve evidentirati i dati odgovrnim ustanovama na uvid za kontrolu”, rekao je.
Uspoređujući cijenu izgradnje zgrade HBK, čiji četvorni metar stoji 1500 eura, Bozanić je napomenuo kako je primjerice izgradnja četvornoga metra Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu stajala 3876 eura. Razlika nije samo u cijeni nego i u tom što je naš novac došao iz donacija a njihov iz proračuna, dodao je.

Po riječima Enza Rodina, generalnog tajnika HBK novac za izgradnju darovala je Talijanska biskupska konferencija, kao i donatori iz Austrije, Njemačke i SAD-a te domaći darovatelji.
“U izgradnji naše zgrade sudjeluje dvije tisuće radnike, rekao je dodavši kako su svim radnicima nastojali osigurati radna mjesta. Istaknuo je i kako se u izgradnji koriste domaće tvrtke i domaći materijali.

O skupoći zgrade HBK danas su pristigl navodi Obiteljskog centra koje je uputio Marijo Živković kao opravdanje namjeni tog zdanja.

1. Zgrada HBK gradi se za buduća stoljeća. Zgrada sjedišta zagrebačke nadbiskupije Kaptol 31, je također stajala mnogo novaca, ali se koristi stoljećima.
2. Zagrebačka katedrala, saborna crkva Sv.Marka, katedrala u Šibeniku (gradili su ju 100 g. kada je Šibenik imao oko 4.000 stanovnika ) i mnoge druge crkve su također stajale mnogo novaca, međutim služe stoljećima.
3. Katolička Crkva je najinteligentnija, najkorisnija i najdalekovidnija institucija, koja postoji u Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama. Od svih drugih institucija najpametnije troši sredstva, koja ima, na dobro i korist cijele zajednice. U institucijama kat.crkve ima manje rasipanja i krivog trošenja novca nego u svim drugim institucijama. Crkve i druge zgrade, kao bolnice, sveučilišta, domovi za djecu i starce. koje gradi Crkva služe širenju poštenja, pravednosti, dobrote i ljubavi.
4. Da, crkveni skužbenici, svećenici, redovnice i biskupi žive dobro, možemo reći i udobno, dio i skromno. To je rezultat pravednosti, marljivosti, konstruktivnosti, dobronamjernosti i poštenja koje je prisutno u crkvenim strukturama i institucijama. Kad bi u drugim institucijama i strukturama bilo prisutno toliko pravednosti, marljivosti, konstruktivnosti, dobronamjernosti i poštenja, kao u kat.crkvi, svuda bi ljudi živjeli dobro i udobno, makar neki skromno.
5. Pametna i konstruktivna državna vlast ne podupire novčano Crkvu novcima poreznih obveznika iz vjerskih razloga, nego iz vrlo praktičnih i inteligentnih razloga. U interesu svake pametne i inteligentne državne ili lokalne vlasti je poštenje, pravednost, konstruktivnost, dobrota i ljubav što većeg dijela građana. Kat.crkva je najdjelotvorniji širitelj navedenih načina ponašanja.
6. Izvještavanje o lijepoj zgradi HBK i poludraguljima opločenom dijelu fasade već čini da ta zgrada postaje jedna od turističkih točaka u Zagrebu. Kao što mnogi posjetioci Zagreba posjećuju lijepe zgrade katedrale i drugih crkava i skupih umjetničkih djela, koji su u njima, već postoje naznake da će znatan dio posjetioca Zagreba uključujući i izlete đaka, posječivati Ksaver da razgledaju zgradu HBK, vojni ordinarijat i veleposlanstvo Svete stolice. Jednu sagrađenu darovima iz Italije, drugu novcima Ministarstva Obrane i treću darovima prošlih generacija hrvatskih vjernika.

http://www.057info.hr/vijesti/2011-03-28/katolicka-crkva-je-najinteligentnija-institucija-u-hrvatskoj

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s