Katoličko zlatno tele

Seebiz

Datum objave: 28.3.2011 | 19:33

CRKVENE PODVALE

Post i molitva za generale: Katoličko zlatno tele i Haški tribunal

Autor/izvor: Jasna Babić

KOMENTAR – Organizacija Hrvatske biskupske konferencije, Iustitia et Pax, ne može utjecati na presudu Haškoga tribunala protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača. Može utjecati tek na jedinstvenu predodžbu svojih vjernika o završnom pravorijeku Haaškoga suda, koja, pak, nikome od njih ne mijenja egzistenciju ni na slobodi ni u zatvoru.

Iustitia et Pax, međutim, mogla je spriječiti gradnju velebne palače od šest četvornih metara, sa zidovima od oniksa i troškom od 1,2 milijuna eura, koja je namijenjena upravo spomenutom biskupskom bratstvu HBK. Pa ipak nije učinila ono što je doista mogla vlastoručno. Ali se zato protekloga tjedna odlučila baviti kazneno-svjetovnom pravdom Haaškoga tribunala, nimalo slučajno, dvadesetak dana prije izricanja presude: u četvrtak je Iustitia ex Pax katoličkim vjernicima izdala instrukciju da poste i mole Boga da se Haaški tribunal iskaže pravičnim.

Sam Bog zna što znači pojam pravičnosti u tom visokoparnom žargonu. No, Bog na nebesima sigurno zna, ako još ikakvu vezu održava s dušama lokalnih hrvatskih biskupa iz kojih je provincijalnih motiva izašla preporuka toga hranidbenoga isposništva i individualnoga samožrtvovanja u korist problematizirane haaške pravednosti. Jer početak moderne Europe 21.st. jest početna činjenica o njihovom odnosu: da se HBK uopće ne smije ticati ponašanja ovozemaljskih političko-pravnih institucije. I obranuto. U protivnom, raspadaju se načela miroljubive koegzistencija Vjere i Crkve, poput negdašnjih nesvrstanih. Čim se ravnoteža poremeti napadom na svjetovni posao, posljedice su po Crkvu pogubne: znači da je Država stekla pravo da se obruši, manje na crkvene prosudbe, puno više na njezino praktično ponašanje. A nema praktičnijega i vidljivijega od činjenice da biskupi planiraju svoje moralizatorske sesije uviti u zidove od oniksa, poludragoga kamenja koje košta kao Svetoga Petra kajgana.

Da je palača od oniksa grandioznija i modernija inačica biblijski popljuvanoga zlatnoga teleta – to biskupima nikada ne bi palo na pamet dok se svjetovna javnost nije zgromila toliko grešnom duhovnom i tjelesnom srodnošću između otpisanoga barbarstva i negove civilizirane katoličke svetosti. Nakon toga, nadbiskupu Bozaniću i nije preostalo ništa drugo, već da se vjernicima, izmučenim ekonomskom krizom, opravdava riječima posuđenim iz vokabulara vladajuće političke računice: kako se luksuzna investicija samo u ovom trenutku pričinja kao razmetljivost, dok je ona dugoročno gledano vrlo jeftina. Koliko se dade razabrati, Bozanić je tvrdnju izveo na osnovu ovakve kalkulacije: 1,2 milijuna eura, koliko je utrošeno u spomenuti objekt, podijeljeno je s planom o njegovoj trajnosti kao sjedišta HBK-a, što u završenom knjigovodstvu daje investiciju manju od lipe po jednoj godini. Ukratko, poput svega ostaloga u pitanju je samo statistički omjer.

No, dobro. Nema institucije na kugli zemaljskoj koja je osposobljena da se suoči s mogućnošću vlastitoga nestanka, koliko god bila nova, kratkoročna i tek nastala. Utoliko palača od oniksa spada u jednu od luksuznih crkvenih zabluda da je njezina veličina ekvivalentna osornosti blještavila od dragoga kamena.

Ali čemu u tom kontekstu onda Ante Gotovina – pa samo uzgred nužno Čermak i Markač – koji je sve svoje povjerenje uložio u vrlo praktične interese HDZ-ove vlasti 1995.? Iz istih takvih praktičnih razloga, samo jedne druge razine prakse i materijalnoga interesa: vjernici ionako osuđeni na rececijsko uzdržavanje od svojih prehrambenih potreba, zvanim trodnevni “post”, neka zbog Haaškoga suda – nikako zbog katoličke infantilne bajke o palači od oniksa – imaju predodžbu da je u pitanju moral i duh, koji samom nebesima stremi kroz preplaćeno biskupsko bratstvo.

Kako reče jedan teolog: bogu se moliš kada nisi učinio ono što si mogao i morao.