Obijesni biskupi su lagali

24.03.2011. / 09:57

Autor: Nacional.hr

Milijuni ulupani u luksuz

Obijesni biskupi su lagali: Palaču od oniksa plaćaju i hrvatski građani

“Talijanska biskupska konferencija kao izvor financiranja otpočetka je bila smišljena kao izgovor, jer se znalo da će se u javnosti prigovarati zbog rasipanja novcem poreznih obveznika, pa se spominjanjem Talijanske biskupske konferencije otpočetka htjela kontrolirati šteta”, rekao je Večernjaku sugovornik iz visokih crkvenih krugova

Članovi HBK s maketom svoje nove zgrade koja se upravo dovršava na Ksaveru, snimljeni prilikom polaganja kamena temeljca 2008. godineČini se kako priča o novoj zgradi Hrvatske biskupske konferencije, luksuznom zdanju u čiju je fasadu ugrađen i skupocjeni oniks, sve više ukazuje ne samo na notorno licemjerje crkvenih otaca, već i na to da su svjesno i u više navrata lagali. Naime, nakon što je Nacional prije nekoliko tjedana otkrio kako je nova zgrada HBK – u kojoj će među ostalim biti dočekan papa Benedikt XVI – projekt koji će koštati milijune eura u trenutku dok se nezaposlenost rapidno povećava, javila se i prozvana strana: biskup bjelovarsko-križevački i glavni tajnik HBK mons. Vjekoslav Huzjak rekao je u HTV-ovom Dnevniku 3 kako se radi o novcu koji im je donirala Talijanska biskupska konferencija, striktno za potrebe izgradnje ove zgrade, ponovivši tako izjavu kardinala Josipa Bozanića, koji je rekao kako se ‘radi o donacijama, najviše Talijanske biskupske konferencije’.

Huzjak je, međutim, osim toga, otkrio i da je nova zgrada HBK financirana većim dijelom donacijama hrvatskih biskupija, koje se pak, kao što je poznato, financiraju novcem iz državnog proračuna.

“Talijanska biskupska konferencija kao izvor financiranja otpočetka je bila smišljena kao izgovor, jer se znalo da će se u javnosti prigovarati zbog rasipanja novcem poreznih obveznika, pa se spominjanjem Talijanske biskupske konferencije otpočetka htjela kontrolirati šteta”, rekao je Večernjem listu sugovornik iz visokih crkvenih krugova.

Zanimljivo je također da je Huzjak u razgovoru za HTV rekao kako okvirni troškovi gradnje biskupske palače iznose vrtoglavih 16,5 milijuna eura, premda su iz Crkve prije tvrdili kako će sporna zgrada stajati ‘samo’ 9 milijuna eura, što će značiti da je stvarni iznos dvostruko veći.

Zanimljvio je pritom i ‘opravdanje’ Crkve po pitanju cijene kvadrata ove zgrade. Četvorni metar je naime plaćen 1500 eura, što je prema Huzjaku sasvim uobičajena cijena po kojoj se prodaju zagrebački stanovi, zaboravljajući pritom da je HBK dobio zemljište na dar od kanonika i prebendara Prvostolnog Kaptola zagrebačkog, dok investitori imaju golema ulaganja u zemljište, posebice ako je teren na tako atraktivnom mjestu, kao što je to zagrebački Ksaver, piše Večernjak.

http://www.nacional.hr/clanak/104429/obijesni-biskupi-su-lagali-palacu-od-oniksa-placaju-i-hrvatski-gradani

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s