Kako Vlada troši: Dali Crkvi pola milijuna kuna za tjedan zajedništva s narodom BiH

Index.hr

Autor: I.Ć.
Datum objave: 18.3.2011 11:50

VLADA JADRANKE KOSOR imala je jučer pune ruke posla na sjednici Vlade zatvorenoj za javnost, jer su morali dodijeliti gotovo 25 mililjuna kuna izvan onoga što je predviđeno proračunom za ovu godinu. Daleko od očiju javnosti, iza zatvorenih vrata, Crkva je opet dobro prošla jer su za priredbu “Tjedana solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini” dobili pola milijuna kuna. Točnije taj novac dobio je Hrvatski Caritas.

Sredstvima prikupljenima u akciji financirat će se projekti i programi iz područja obrazovanja, socijalne pomoći i razvoja obiteljskog poduzetništva u BiH. Akcija se održava se od 21. do 27. ožujka, a akcija “Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini” organizira se temeljem odluke dviju biskupskih konferencija, Hrvatske i BiH, donesene na zasjedanju u siječnju 2007. kad je raspravljano o pomoći Katoličke crkve u Hrvatskoj Katoličkoj crkvi u BiH.

Vjesniku 36 milijuna kuna

Za komunalne projekte u Metkoviću mimo proračuna otišlo je 800 tisuća kuna  od čega za sanaciju prometnica u gradu 300 tisuća kuna i otkup zemljišta za građenje javne odvodnje pola milijuna kuna dok je za Festival suvremenog židovskog filma Zagreb odobren iznos od 300 tisuća kuna.

Također, sasvim u skladu s predizbornom godinom i potrebom jače medijske prezentacije bilo je riječi i o državnom dnevniku Vjesnik koji se prošle godine prodavao u prosjeku 3.900 primjeraka. Tako je otkriveno da su troškovi sufinanciranja izlaženja lista u 2010. godini iznosili su u ukupnom iznosu 36 milijuna kuna od čega je 18 milijuna kuna sufinancirano iz državnog proračuna, a preostali iznos od 18 milijuna kuna sufinancirale su Narodne novine d.d. na teret vlastitog poslovanja.

Prodaju se u 3,900 komada a planiraju doći na 13 tisuća

Na zatvorenom dijelu sjednice tako je donesena Odluka o sufinanciranju izlaženja dnevnih novina Vjesnik, za 2011. godinu. Odlukom se odobravaju sredstva za sufinanciranje lista u iznosu od 18 milijuna kuna.

“Prema dostavljenom poslovnom planu za 2011. godinu predviđen je rast prihoda od prodaje i pretplate od 10-15 posto. Iz Plana je razvidno da je u 2011. godini nužno nastaviti program sufinanciranja lista kako bi se završio proces racionalizacije i restrukturiranja poslovanja, te kako bi do sredine 2012. godine društvo Narodne novine-PRESS d.o.o. kao nakladnik Vjesnika postalo sposobno samostalno financirati izlaženje lista Vjesnik. Tijekom 2011. godine predviđeni iznos potreban za sufinanciranje izlaženja lista manji je za 50 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi u prosjeku 1.500.000,00 kuna mjesečno”, obavijestili su iz vladina Ureda za odnose s javnošću dodajući da je ciljana naklada 13 tisuća primjeraka.

Naime, sufinanciranje lista predlaže se radi javnog i društvenog interesa postojanja, kako kažu u Vladi, ozbiljnih i relevantnih dnevnih novina i to s ciljem “objektivnog i pravovremenog informiranja hrvatske javnosti, a neopterećenim komercijalnim sadržajem kao jedinim nakladničkim mjerilom”.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kako-vlada-trosi-dali-crkvi-pola-milijuna-kuna-za-tjedan-zajednistva-s-narodom-bih-/542955.aspx

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s