Biskupi prodaju maglu

Novi List

Dramatičan apel HBK

Don Grubišić: Biskupi prodaju maglu, gladni ljudi teško će biti razboriti

Don Ivan Grubišić / Foto Damir ŠKOMRLJ

Autor: Tihomir Ponoš
Objavljeno: 15. ožujka 2011. u 20:13

Biskupi su sa sjednice Stalnog vijeća poslali apel u kojem pozivaju  političare, gospodarstvenike, javne medije i sve ostale odgovorne da daju svoj doprinos očuvanju mira i stabilnosti u jačanju zajedništva

ZAGREB Svjesni ozbiljnosti situacije, biskupi pozivaju političare, gospodarstvenike, javne medije i sve ostale odgovorne čimbenike u našoj domovini da daju svoj doprinos očuvanju mira i stabilnosti u jačanju zajedništva u našemu narodu kako bismo zajednički nadvladali sva iskušenja sadašnjeg trenutka. Dramatična je to rečenica iz priopćenja sa sjednice Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije iz koje gotovo da bi se moglo zaključiti da je Hrvatska na rubu rata.

Umnožiti molitve

Biskupi smatraju da se nalazimo u prijelomnom vremenu »u kojemu treba sačuvati razboritost i trijeznost, ojačati solidarnost i umnožiti molitve za dar razuma i mudrosti«. Pred nama su važne odluke koje mogu odrediti našu budućnost, zaključuje se u priopćenju sa sjednice Stalnoga vijeća na kojoj se uglavnom raspravljalo o posjetu Benedikta XVI. Hrvatskoj.

Don Ivan Grubišić smatra da je priopćenje prodavanje magle, a ne rješavanje problema »jer kako pozvati siromaha na razboritost kad je gladan«. Trebalo je poručiti da je narod gladan kruha i pravde, a na način na koji se javnosti obratilo Stalno vijeće HBK »lako je propovijedati i pozivati«.

– Biskupi moraju biti osjetljiviji na sirotinju, moraju poslušati narod koji se buni i kojemu je dosta, kazao je Grubišić koji smatra da je i Crkva »sukrivac ove tragedije koja se događa u Hrvatskoj jer je podržavala određene stranke. Biskupi su su riješili svoje probleme, grade velebna zdanja, a sirotinja je gladna«. Grubišić, i inače kritičan prema Crkvi, smatra da se biskupi okreću na krivu stranu, što nije dobro ni za koga, pa ni za narod.

Prijelomna vremena

Jedna od rijetkih tvrdnji s kojom se slaže jest ona koji tvrdi da su ova vremena prijelomna.

– Vremena jesu prijelomna, ali probleme treba rješavati, a ne izražavati tobožnje želje. Ovo su samo puke želje koje nemaju veze sa stvarnošću, kazao je Grubišić za kojega je priopćenje sastavljeno u općenitom tonu »jer je to diplomacija. Na Kaptol ne treba ići po informacije jer će se tamo dobiti samo preopćenita diplomatska nota«.

http://www.novilist.hr/hr/Vijesti/Hrvatska/Don-Grubisic-Biskupi-prodaju-maglu-gladni-ljudi-tesko-ce-biti-razboriti

Jedna misao o “Biskupi prodaju maglu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s