Vjernici poručili biskupu: Na naš račun živite kao lord!

eVaraždin

Vjernici poručili biskupu: Na naš račun živite kao lord!

  • 13.03.2011. 13:13
  • Luka Špac / evz
  • Željko Hajdinjak / CROPIX

Vjernici iz Jakopovca i Kaštelanca ne odustaju od borbe da se njihova mjesta vrate u župu Varaždinske Toplice. U nedjelju su ponovno, jubilarni peti puta, prosvjedovali ispred varaždinske Katedrale kako bi na taj način podsjetili varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka na svoje zahtjeve.

Podsjetimo, afera Jakopovec i Kaštelanec počela je početkom godine kada je biskup Mrzljak odlučio provesti odluku od izmještanju tih mjesta iz župe Varaždinske Toplice u župu Jalžabet. Tu odluku, koju inače crkvene vlasti pokušavaju provesti od 60-ih godina prošlog stoljeća, objasnio je činjenicom da Jakopovec i Kaštelanec prometno i administrativno gravitiraju Jalžabetu te da će im zbog toga župa Jalžabet moći pružiti bolju pastoralnu skrb.

Mještani su se međutim odmah protiv toga pobunili. Tvrde, u župi Varaždinske Toplice su bili stoljećima, a prije toga su bili i samostalna župa, i zbog toga ne žele mijenjati tradiciju. Početkom godine su zato zabranili župniku iz Jalžabeta ulaz u kapelicu u Jakopovcu i od tada u njihovom mjestu nije služena Sveta misa. Kad ni to nije pomoglo da biskup promijeni svoju odluku, otvoreno su se s njim sukobili na mirnim prosvjedima ispred varaždinske i zagrebačke Katedrale.

Na nedjeljnom, petom mirnom prosvjedu, ispred varaždinske Katedrale okupilo se 50-ak vjernika iz Jakopovca i Kaštelanca. Njihov predstavnik Ivan Sačić obratio se okupljenima i prilično oštro poručio biskupu Mrzljaku da neće odustati od svog zahtjeva.

– Biskupe, pred Vama su jadni, izmučeni i poniženi ali i hrabri i odlučni ljudi koji neće dopustiti da ih se tlači. Trebali bi znati da živite od ovog jadnog i napaćenog naroda koji se svakim danom bori za kruh svagdašnji u punom smislu te riječi. Taj narod ima žuljevite ruke dok su Vaše kao od majke rođene. E pa nećete više manipulirati narodom po svojoj volji misleći da ste nedodirljivi. Umjesto da slušate glas naroda na čiji račun živite kao lord, Vi mu u ovim teškim vremenima zabijate nož u leđa. Umjesto da vjernicima budete dobar duhovni pastir, Vi se pretvarate u hladnog i bahatog moćnika – poručio je Sačić biskupu Mrzljaku.

FOTO: Željko Hajdinjak / CROPIX

http://www.evarazdin.hr/jakopovec-kastelanec-peti-prosvjed/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s