Više od 80.000 Bavaraca istupilo iz crkvi 2010.

T portal

ZBOG PEDOFILSKIH SKANDALA

Više od 80.000 Bavaraca istupilo iz crkvi 2010.

Datum objave:
01.03.2011 12:40

Autor: D. Pilsel/IKA

Evangeličku crkvu napustilo je 20.000, a Rimokatoličku 60.000 vjernika, javlja Kathpress, a prenosi IKA

U Bavarskoj je 2010. godine oko 80.000 kršćana istupilo iz dviju velikih crkvi. Evangelička crkva izgubila je oko 20.000, a Katolička nešto više od 60.000 vjernika.

Dok se broj protestantskih vjernika koji su napustili crkvu kreće oko iste razine na kojoj je bio i prethodnih godina, u sedam katoličkih biskupija taj broj je porastao u prosjeku za 50 posto. Najveći postotak istupa iz crkve je u Augsburgu, s porastom od gotovo 73 posto, a najmanji postotak je u nadbiskupiji München-Freising, oko 30 posto.

Sedam biskupija u izvješću navodi da je vrhunac napuštanja te crkve bio u proljeće 2010. Tada je u javnosti negativno odjeknuo skandal zbog pedofilije u Augsburgu, u koji je bio upleten biskup Walter Mixa, kao i stalne negativne vijesti o Katoličkoj crkvi. U drugom dijelu 2010. godine broj istupa iz te crkve vratio se na razinu prije spomenute krize.

Prvi put nakon godine 1949. postotak katolika koji su svojoj crkvi okrenuli leđa, što iznosi 0,9 posto od ukupnog broja katolika u Bavarskoj, viši je od postotka vjernika koji su napustili Evangeličku luteransku crkvu, koja je izgubila 0,77 posto vjernika.

Protestantska crkva također je zabilježila značajan porast novih vjernika. Gotovo 5.500 Bavaraca postali su evangelici tijekom 2010, u odnosu na oko 3.500 novih vjernika u 2009. godini.

3 misli o “Više od 80.000 Bavaraca istupilo iz crkvi 2010.

1. Dobro je da su izašli. To je ona vrsta vjernika koja za Božić i Uskrs nepotrebno pravi gužvu u crkvama i pijana visi s kora. Takve Katolička crkva ne treba.

Sviđa mi se

2. Drago Pilsel je, kako ga je Šola nazvao, konceptualni umjetnik koji pati od poremećaja vezanih za svoju obiteljsku prošlost. Njemu se ni pod koju cijenu ne smije vjerovati.

Sviđa mi se

3. Da li se može znati koliki je postotak bivših vjernika sa ovih prostora istupilo iz katoličke crkve,svakako podatak koje bi mnoge potaknuo na razmišljanje.razina pedofilskih skandala sve je veća,samo je pitanje što je još mora desiti da se svatko pokrene u nutrini.i naša vlada na odlasku ima prste u pedofilskim skandalima,a to će biti jedan od prioritetnih razloga razvrgavanja koalicije.