Poziv na tiskovnu konferenciju

Tema:

CRKVENO-POLITIČKA MANIPULACIJA GRAĐANIMA U POPISU STANOVNIŠTVA 2011

Tiskovna konferencija će se održati u UTORAK, 15.02.2011, 11.00 SATI

U PROSTORU BIVŠE VJESNIKOVE ZGRADE IZA NEBODERA ZGRADE (VJESNIKA), ODRANSKA 1  (NASUPROT STUDENTSKOG DOMA)

Putem direktne video-konferencijske veze sudjelovat će i gosti iz susjednih zemalja:

–        Vlado Began, Slovenija, poznati pravnik i aktivist za vjerska pitanja

–        Ahmed Burić, Bosna i Hercegovina, književnik i novinar

–        Vesna Rakić-Vodinelić, Srbija, doktor nauka, profesorica Pravnog fakulteta u Beogradu, aktivna u Centru za unapređenje pravnih studija i Koaliciji za borbu protiv diskriminacije, za vrijeme Miloševićevog režima protjerana s fakulteta

–         Milan Polić, prof.dr.sc., iz Pule, predsjednik Udruge Protagora – zaštita prava ireligioznih osoba

Državnom Zavodu za statistiku RH (DZS.hr) Udruga David je poslala dopis zamolbe (cjelovit tekst  na: www.david-udruga.hr) za pojašnjenjem očitih propusta u pitanjima Obrasca P-1 za Popis stanovništva 2011.godine.

Udruga smatra da je pitanje koje se odnosi na vjeru protivno Ustavu i Preporukama Konferencije europskih statističara za popis stanovništva i stanova 2010.godine.

Naime, DZS je u Obrascu P-1 ponudio građanima upit “katolici i drugi” pod vjerskim obilježjem što je direktno u suprotnosti s Ustavom RH, koji navodi da se “jamči sloboda savjesti i vjeroispovijesti i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja, a „sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države“.
Jasna je diskriminacija građana putem obrasca P-1 (Zakon o suzbijanju diskriminacije (NN, br. 85/08) jer se takvo pitanje uopće niti ne smije postaviti, a kamoli da ga DSZ interpretira na nedopušten način. Ustavni sud RH ima isključivo pravo i nadležnost nad tumačenjima ustavnih odredbi.

Sljedom narečenog, Popis stanovništva 2011. je u dijelu neustavan, a to potvrđuje u svom dopisu našoj udruzi i sam DSZ svojom tvrdnjom: „U prošlim popisima stanovništva, u većini europskih zemalja, kao i u Republici Hrvatskoj, prikupljao se podatak o vjeri, a u nekim se zemljama to pitanje uopće nije postavljalo.!!! Osnovna značajka popisa stanovništva je slobodno izjašnjavanje.”

Stanovništvo se po ovom pitanju nema o čemu izjašnjavati jer svaki građanin RH se slobodno izjasnio pri donošenju Ustava RH o ovom pitanju, te je dodatno pitanje izjašnjavanja – neustavno i, očito, ima za cilj promovirati nesekularne odnose Crkve i države, kako bi se ponovno etablirao broj katolika kao temelj Ugovora Republika Hrvatska-Sveta Stolica (navodimo dio preambule iz Ugovora: „svjesni da većina građana Republike Hrvatske pripada Katoličkoj Crkvi, te „pozivajući se na međunarodno priznata načela o vjerskoj slobodi“), iako sam DSZ navodi u svom dopisu Udruzi da „Uzimajući u obzir činjenicu da se u Popisu ciljano ne prikupljaju podaci o pripadnosti vjerskoj zajednici, službeni podaci Popisa 2011. ne mogu poslužiti kao izvor podataka o članstvu vjerskih zajednica, već će se ovaj podatak morati dobiti iz drugih izvora.”

Činjenice koje samo potvrđuju navode Udruge su da se RH poziva na Europske standarde po ovom pitanju, a Prvi amandman Ustava SAD-a, onemogućuje Saveznoj vladi da provodi bilo koji zakon koji je pristran prema bilo kojoj određenoj religiji i ne dopušta uplitanje na bilo koji način u slobodno prakticiranje vjere bilo kojeg građana SAD-a.

Poziv upućen:

MEDIJI

DZS

Na znanje:

ODGOVORNE DRŽAVNE INSTITUCIJE

VJERSKE ZAJEDNICE

DAVID-UDRUGA GRAĐANA ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA

ODRANSKA 1

ZAGREB 10000

TEL. 092 2631 712

www.david-udruga.hr

e-mail: info@david-udruga.hr

Jedna misao o “Poziv na tiskovnu konferenciju

1. NEĆE SE LAKO ”NEMAN” ODREĆI SVOG PLENA. CRKVI SU KONTROLA NAD SVEŠĆU STANOVNIŠTVA (KO SME DA NE ZAOKRUŽI 1.) ULAZNA VRATA ZA MATERIJALNU I SVAKU DRUGU KONTROLU. AKO USPETE DOLAZIM U ZAGREB DA PROSLAVIMO.

Sviđa mi se